Адаптація бізнесу в іншій країні: поради юриста АО «Аурум Лекс»

Адаптація бізнесу в іншій країні: поради юриста АО «Аурум Лекс» - 1 - изображение

Адаптація бізнесу: поради юриста

Адаптація бізнесу в нових умовах не завжди легка справа. Юрист АО «Аурум Лекс» Наталія Овчаренко для читачів Woman Magаzine пояснює, що варто знати при релокації бізнесу в іншу країну під час воєнного положення.

Адаптація бізнесу в іншій країні: поради юриста АО «Аурум Лекс» - 2 - изображение

Юрист АО «Аурум Лекс» Наталія Овчаренко

Які документи необхідно мати, щоб офіційно змінити місце розташування зареєстрованого бізнесу в Україні? Як проходить процедура релокейту?

Для зміни місця розташування зареєстрованого бізнесу в Україні застосовується та сама процедура, що і до початку воєнного стану в Україні. Підприємство приймає рішення про зміну місцезнаходження підприємства та оформлює це протоколом загальних зборів або рішенням. Далі  проводить реєстраційні дії щодо зміни місцезнаходження в єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців та громадських формувань. Вносяться зміни в податковому органі щодо зняття з обліку за попереднім місцезнаходженням та автоматичним взяттям на облік за новим місцезнаходженням.

Що робити, якщо була втрачена документація у результаті бойових дій?

Відновлення втраченої документації здійснюється в загальному порядку як і до воєнного стану. Необхідно враховувати, які саме документи втрачено. Для прикладу, якщо були втрачені установчі документи, представнику підприємства необхідно звернутись з заявою та з квитанціями про сплату за послугу, а також довіреністю до державного реєстратора. Державний реєстратор видає копію Статуту. Проте оригіналу  «на руках» у вас не буде.

Які бізнес-нововведення з’явилися у воєнний час?

Це державні програми та ініціативи підтримки та адаптація бізнесу, програми кредитування, акцизні нововведення, допомога в релокейті бізнесу та пошуку площадок для тимчасового переміщення підприємств, зміна в організації трудових відносин, податкові зміни. 

Адаптація бізнесу в іншій країні: поради юриста АО «Аурум Лекс» - 3 - изображение

Як держава зараз підтримує українських підприємців?

  • Державою створено урядові програми та ініціативи для підтримки бізнесу. Це, зокрема, працевлаштування внутрішньо-переміщених осіб. Програма включає в себе компенсацію роботодавцям витрат на зарплату працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб у розмірі 6500 грн. за кожного працівника протягом двох місяців.
  • Українські підприємства з причин ведення бойових дій, мають можливість тимчасового переміщення підприємств з постраждалих під час війни регіонів
  • Створена цифрова платформа для допомоги з релокації бізнесу
  • Можливість отримати кредит під 0% до 60 млн. грн. на час воєнного стану за програмою «5-7-9%»
  • Підтримка аграрного бізнесу (кредитування малих та середніх аграрних виробників, компенсація відсоткової ставки та ін.)
  • Податкові зміни (право застосування спрощеної системи оподаткування для ФОП та ТОВ –єдиний податок 2% без ПДВ на період воєнного стану, звільнення від сплати ЄСВ, перевірок по ЄСВ, нарахувань штрафів та пені тощо. ФОПи 1 та 2ї групи звільняються від сплати єдиного податку. Зменшуються податки на поставки для тероборони та пальне, звільнення від сплати акцизного збору.

Особливості переведення та зміни істотних умов праці

У період дії воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (крім переведення на роботу в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії), якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я, а також інших обставин, що можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей, з оплатою праці за виконану роботу не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою.

Адаптація бізнесу в іншій країні: поради юриста АО «Аурум Лекс» - 4 - изображение

Особливості розірвання трудового договору з ініціативи працівника

У зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та існування загрози для життя і здоров’я працівника він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві. 

Особливості розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця

У період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем. 

Особливості оплати праці

Заробітна плата виплачується працівнику на умовах, визначених трудовим договором.

Роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати.

Роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили.

Звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати заробітної плати.

У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати внаслідок ведення бойові дії, строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.

 Призупинення дії трудового договору: адаптація бізнесу

Призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи. Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України. 

Адаптація бізнесу в іншій країні: поради юриста АО «Аурум Лекс» - 5 - изображение

Що варто урахувати при розширенні діяльності у інші країнах, які приймають українців у воєнний час?  

Наразі актуальним є питання релокації бізнесу в іншу країну. Для здійснення господарської діяльності в іншій країні необхідно розглянути зокрема такі питання як створення компанії, оподаткування в іншій країні, міграція.

Як  в законодавстві України, так і в законодавстві іншої країни визначено порядок реєстрації так званої ТОВ. Є два способи реєстрації:

а) реєстрація філіала іноземного (українського) підприємства

б) реєстрація нового підприємства в тій країні, де є намір відкривати бізнес.

Для правильного оформлення та подачі документів в реєстраційний орган, податкову службу, відкриття рахунку в банку краще звернутись в місцеву юридичну фірму для правильного проведення реєстраційних дій, вибору форми оподаткування. Як правило, місцеві юристи все роблять самі, єдине, що без представника компанії (директора) неможливо, то це відкрити рахунок в банку, тут потрібна його фізична присутність.

Окрім цього, необхідно знати трудове законодавство для правильного оформлення  найманих співробітників. У кожної країни свої вимоги до трудового контракту, свої істотні умови договору, розірвання договору.

Міграційна процедура також в кожній країні різна, а саме термін подачі заявки для отримання дозволу на роботу, отримання дозволу на резиденство, спеціальні правила для українців, реєстрація статусу біженця тощо.


Фото: Pexel 


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top