Український бізнес: 15 ініціатив для підтримки підприємців

Український бізнес: 15 ініціатив для підтримки підприємців - 1 - изображение

За майже три місяці війни український бізнес втратив більше, ніж за два роки пандемії. МВФ оцінює втрати України через військове вторгнення російських окупантів 35% ВВП. За оновленими даними Європейської Бізнес Асоціації, лише 28% компаній працюють у повному обсязі, 47% обмежили географію своєї діяльності, а 19% були змушені закрити частину офісів. Водночас, тільки 4% компаній наразі взагалі не працюють, хоча на початку березня таких було 29%.

Для відновлення бізнесу та економіки, по всій країні впроваджуються ініціативи, метою яких є допомогти підприємцям перезапустити процеси, відновити обсяги виробництва та вийти на міжнародні ринки. Підібрали низку ініціатив для відновлення та розвитку малого та середнього бізнесу в умовах воєнного стану.

Дія.Бізнес

На порталі Дія.Бізнес запустили новий розділ “Підтримка бізнесу в умовах війни”. Інформаційний розділ містить інформацію про:

– державні та донорські програми,

– податкові зміни та приватні ініціативи, що допоможуть зберегти бізнес, робочі місця та підтримати економіку України.

– державну допомогу в переміщенні потужностей підприємств до західних областей України.

– чекліст для рестарту бізнесу

– експорт в умовах війни та багато іншої корисної інформації для функціонування бізнесу в умовах війни.

Офіс з розвитку підприємництва та експорту

Офіс з  розвитку підприємництва та експорту функціонує з 2015 року та його метою є сприяння розвитку та підтримка малого і середнього підприємництва. Разом з Дія.Бізнес, МінЦифрою та Міністерством економіки України реалізована ініціатива для підтримки бізнеса під час війни, зокрема офіс запустив оперативну платформу з актуальною інформацією для українських експортерів, які готові постачати свою продукцію за кордон в умовах війни.

Made in UA Support Project

Проєкт ініційовано програмою USAID «Конкурентоспроможна економіка України», АТ «Укрпошта», ГО TECHBUREAU та Дія.Бізнес. Його мета — підтримати бренди, які залишилися в Україні й продовжують працювати. В рамках проєкту 100 українських крафтових виробників зможуть отримати по $1000 на підтримку своїх брендів. Гроші можуть бути направлені на будь-які задачі для підтримки виробника: маркетинг, покращення презентації товарів, представлених в магазині, логістичні цілі, виробництво та інше. 

Подача заявок на участь в проєкті доступна на платформі UAmadesupport.com і триватиме до 10 травня 2022 року. 

Український бізнес: 15 ініціатив для підтримки підприємців - 2 - изображение

UA business global

Це волонтерський проєкт на підтримку українського бізнесу в умовах війни. Мета — у складний для країни час надати освітню та менторську підтримку українським підприємцям, які планують експорт товарів та послуг на міжнародні ринки чи повний релокейт свого бізнесу. Фокус – на малому бізнесі.

Проєкт об’єднав вже понад 2500 підприємців, спільнота активно розширюється. В рамках проєкту передбачено безкоштовні онлайн-лекції з підприємцями та експертами.

Які теми піднімаються на лекціях: 

– огляд можливостей для бізнесу з нуля з мінімальним бюджетом

– канали просування товарів та послуг: LinkedIn, Upwork, Instagram, Facebook, Google Ads, міжнародний PR, особистий бренд експерта та інші;

– канали збуту товарів: дистрибуція, Shopify, Etsy, Amazon, B2C експорт;

– питання логістики, фінансових платежів та легалізації;

– фінансування та гранти на розвиток бізнесу.

Biz For Ukraine

Естонський інститут маркетингу у співпраці з Офісом з розвитку підприємництва та експорту запустили проєкт з підтримки бізнесу Biz For Ukraine. Це платформа для українських компаній, які мають можливість дистанційно надавати сервісні послуги для іноземних компаній. Послуги надаються в напрямках Engineering, Creativity, Consulting, IT. Для участи у проєкті українським компаніям треба заповнити форму.

SME ONLINE Hub

Райффайзен Банк та VISA спільно з Європейською Бізнес Асоціацією  запускають освітній захід на платформі SME ONLINE Hub в рамках проєкту  Unlimit Ukraine. Це освітня програма, яка надає можливість власникам малого бізнесу безкоштовно отримати необхідні знання та практичні навички для ведення бізнесу в Україні та за кордоном від професійних бізнес-практиків із великих корпорацій. В рамках програми заплановано 8 вебінарів на актуальні теми. Перший вебінар заплановано на 5 травня 2022 року.

Український бізнес: KeepGoing 

Keep Going — проєкт, ініційований кількома IT-підприємцями. Його мета — надати імпульсну грошову й інформаційну підтримку власникам малого бізнесу, а також людям творчих професій, які залишилися в Україні, працюють надалі або шукають можливості повернутися до роботи. На сайті KeepGoing вони можуть розповісти про свій досвід роботи за воєнного часу та подати заявку на отримання грошової допомоги. Звернутися по допомогу можуть команди до 50 осіб чи сімейні бізнеси, постраждалі під час війни. 

Також, ознайомившись з цими історіями, кожен може на власний розсуд допомогти підприємцям у той чи інший спосіб. 

Do Business with Ukrainians

Цей проєкт дає можливість іноземним замовникам працювати з перевіреним малими та середніми бізнесами з України, а українським підприємцям – отримати нові контракти із західними компаніями;

Проект має 3 основні завдання:

– допомогти українському малому бізнесу знайти міжнародних клієнтів;

– забезпечувати підтримку та допомогу для успішної реалізації міжнародних проектів (знання, спілкування, наставництво, міжнародні рахунки);

– надання фінансових грантів, щоб допомогти малому бізнесу продовжувати свою роботу прямо зараз (сплачувати податки та зарплату).

Реєстраційна форма для участі в проєкті за посиланням.

Український бізнес: 15 ініціатив для підтримки підприємців - 3 - изображение

EU4Business

В межах ініціативи EU4Business, Представництво ЄС в Україні та Міністерство економічної співпраці й розвитку Німеччини надає різнопланову допомогу малим і середнім підприємствам України (фінансування, консультації, навчання тощо). 

На сайті можна дізнатися, як отримати кредити та гранти, поліпшити навички ведення бізнесу та вийти на нові ринки

Erasmus for Young Entrepreneurs

При підтримці Європейського Союза, в рамках програми обміну Erasmus for Young Entrepreneurs українські підприємці можуть пройти стажування на європейському підприємстві.

Учасники протягом 1-6 місяців будут  досліджувати іноземний ринок, співпрацювати з іноземними фахівцями та обмінюватись досвідом. Програма надає фінансову допомогу підприємцям під час обміну, що допоможе покрити витрати на проживання в іншій країні.

ProdUkrainе

Онлайн-ресурс ProdUkraine був запущений в умовах повномасштабного вторгнення Росії в Україну, в березні 2022 року. Щоб підтримати український бізнес, ресурс допомагає ефективніше співпрацювати торговельним мережам і постачальникам у різних регіонах України.

На онлайн-платформі ProdUkraine виробники й постачальники можуть розмістити пропозицію своїх товарів або відгукнутися на наявну та домовитися про укладання договору. Наразі національна платформа ProdUkrainе стала доступною ще й для іноземних виробників і постачальників.

Coaches For Ukraine

Це коучингова ініціатива від Lift99 Kyiv Hub. Вона включає серію онлайн-практикумів під керівництвом провідних бізнес-тренерів для підтримки та пошуку інструментів для дій у часи глобальних змін. Безкоштовна тренерська спрямована на допомогу в орієнтації в життєвих обставинах та бізнесі під час війни.

Семінари проходять щосереди, в 19:00 (за київським часом), 60-75 хв, через Zoom. Старт 20 квітня. 

Сесії будуть записані. Усі заняття будуть проходити англійською мовою.

Український бізнес: Support Ukrainian Businesses

Це платформа для підтримки українського бізнесу. Мета проєкту — залучення фінансової допомоги для підтримки підприємств, що підтримують українців та ЗСУ в умовах війни.

Якщо ваша компанія переорієнтувала виробництво або ж продовжує працювати, закриваючи гуманітарні потреби українців та/або Збройних Сил України — подавайте заявку на розміщення на платформі ініціативи Support Ukrainian Businesses.

Український бізнес: LIGA ZAKON

Ресурс LIGA ZAKON надає важливу інформацію для бізнесу під час війни на окремій сторінці «Бізнес під час війни». Задача даної сторінки – давати важливу та актуальну інформацію для бізнесу задля його збереження. Розділ містить перелік нормативних документів, аналітичних статей, рекомендацій, роз’яснень, які стосуються бізнесу країни у стані війни. Матеріали оновлюється щодня.

Платіжний сервіс «Жабка»

Mastercard у співпраці з iPay.ua та «4ек» розробили універсальний платіжний сервіс для бізнесу «Жабка».

Це безоплатний мобільний застосунок, який дозволяє підприємцям приймати безготівкові оплати у будь-якій соціальній мережі, месенджері, а також у фізичних торгових точках, не встановлюючи POS-термінал.


Текст: Ніка Єгорова

Фото: Pexel


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top