Про історію українського IT: Любов Мочалова про найяскравіші сцени

Любов Мочалова

Любов Мочалова

Фільм «Перший код» створювався на основі інтерв’ю з представниками провідних IT-компаній України й буде презентований весною 2023 року. Фільм це — історія-подорож у часі: вона розпочинається ще з 50-х років – від створення українськими інженерами першого комп’ютера й до сьогодення, коли ІТ-сектор став не лише потужною індустрією, а й важливим фронтом у війні з росією.

У фільмі “Перший код” уже взяли участь засновники компаній EPAM Ukraine, 3DLOOK, ELEKS, Looksery, Techiia holding, Sigma Software Group, SoftServe, НІКС, Uklon, Infopulse Ukraine, а також представники Інституту кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України, Міністерства цифрової трансформації, зокрема міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Михайло Федоров

Креативна продюсерка фільму “Перший код” Любов Мочалова, розповіла про найяскравіші сцени, голлівудський рівень українського фільму та емоції під час знімального процесу.

Які емоції у вас викликає сьогоднішній день епізодів фільму «Перший код»?

Сьогодні так зійшлись карти, що в крайній знімальний день ми пишемо фінальну сцену фільму, де головні герої в апогеї свого успіху після довгого шляху. Це символічно і для команди, щоправда, нам до успіху ще довгі години монтажу, зведення звуку та реліз. 

Артур Лерман прописав цю сцену легкою, гарною та іронічною. Сьогодні навіть на десятому дублі одного і того ж жарту в кадрі вся знімальна група щиро сміялась – настільки вдало зіграли цей момент. 

Я отримала щире задоволення сьогодні від роботи як і кожного разу із нашою командою. В мене немає відчуття що щось закінчується, а навпаки – що це лише початок. 

Про історію українського IT: Любов Мочалова про найяскравіші сцени - 1 - изображение

Що найбільше вам сподобалося у зйомках? Який момент чи інтерв’ю найбільше вам запам’ятався? 

Моє найулюбленіше інтерв‘ю з Олексієм Скрипником, на жаль який вже не побачить прем‘єру, яка відбудеться навесні 2023 року. Його мудрість та світло, яке він випромінював неможливо забути.

А з ігрових реконструкцій – фінальна сцена напевно. Тому що актори які зображують головних героїв вже стали просто рідними персонажами за час роботи над фільмом – ви їх якраз могли бачити у тизері. Надзвичайно харизматична сцена. 

І битва білих та чорних хакерів – там задум просто голлівудського рівня, коли в кадрі буде перетинатись дві сюжетні лінії – реальна і віртуальна, але не розповідаю поки більше. Для цієї сцени спеціально наймали каскадерів, а актори вчились бойового мистецтва. Тому в кадрі вийшло видовищно.

Перший код

Озираючись назад, враховуючи всі складності: зйомка під час війни, блекаут, проблеми з мережею, чи повторили б ви цей шлях?

У житті немає дублів і повторити нічого неможливо. Я інколи стояла за кадром і думала – невже це все насправді? Невже те що я запропонувала рік назад зараз втілюється в життя і ще в таких масштабах. Я часто дякую всесвіту що саме ця команда втілює проєкт в життя і що вони притягнулись. Тому що все працює як один світлий професійний механізм. 

Перший код

Другого такого проєкту не було і не буде в житті жодного з нас. Та можливо будуть інші. 

Попереду активний монтаж. “Перший код” планують перекласти на кілька мов і представити для стримінгу на платформах Netflix, Amazon або Apple TV.

Бюджет стрічки становить близько восьми мільйонів гривень.


Фото: прес-служба


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top