Fashion Week: як пройшли Тижні моди в Нью-Йорку, Лондоні, Мілані та Парижі

Fashion Week: як пройшли Тижні моди в Нью-Йорку, Лондоні, Мілані та Парижі - 1 - изображение

Четвертого жовтня завершився Паризький тиждень моди – фінальний у «великій четвірці». Фешен-марафон тривав майже місяць, стартувавши 9 вересня в Нью-Йорку. Він був насичений яскравими подіями та знаковими шоу. Про найцікавіші із них, а також про участь українських дизайнерів в європейських та американських Тижнях моди читайте далі.

Тиждень моди в Нью-Йорку

Модний місяць традиційно стартував із показів у Нью-Йорку. В Америці свої колекції показали не лише локальні дизайнери, а й модельєри з Австралії, Європи та країн Азії. Вперше від початку пандемії всі бренди повністю повернулися до традиційного офлайнового формату показів, а тому до міста злетілися головні модники з усього світу.

У новому сезоні дизайнери знову надихалися естетикою нульових, експериментували з кроєм та палітрою кольорів, а також показали найінклюзивніші речі та образи, які не можуть не надихати.

Найобговорюванішими стали шоу від Michael Kors, Tory Burch, Coach, Tommy Hilfiger, Puma, Carolina Herrera, Fe Noel, і Luar.  

Так, Tom Ford представив публіці позолочений гламур 80-х з елементами металік, великою кількістю паєток, мереживом і напівпрозорими деталями. Моделі вийшли на подіум з пишними зачісками та зухвалим smokey eyes макіяжем.

Tommy Hilfiger ще раз підтвердив силу тренду на олдскул, спорт та стиль студентів американських коледжів. У новій колекції бренду переважали штани чинос, бомбери баскетболістів, смугасті шарфи та светри з емблемою. Також дизайнер першим за всю історію моди вивів на показ чоловіка plus-size. 

Carolina Herrera зробила акцент на квітковий та полосатий настрій.

Дизайнери Puma вперше за пять років представили свою нову колекцію. До неї увійшли спортивні та повсякденні костюми з монограмами, штани, худі, футбольні джерсі, плащі та водолазки з каптурами. Також об’ємні жилети та пуховики, комбінезони, сукні зі стразами, прозорі накидки, шуби, каскадні спідниці та смокінги у спортивному стилі.

Цей сезон також був відзначений присутністю міланського будинку Fendi, який влаштував святкування 25-річчя своєї культової сумки Baguette.

Тиждень моди в Лондоні

Тиждень моди в Лондоні проходив одночасно з офіційними заходами, присвяченими пам’яті королеви Єлизавети II. Очевидно, що дизайнери просто не могли залишитися осторонь цієї повістки. Тому деякі бренди вирішили взагалі відмовитись від проведення показів, однак багато хто віддав шану Її Величності прямо під час шоу.

Так, Richard Quinn організували триб’ют-шоу, присвячене Королеві. Колекція бренду складалася із суконь, зшитих зі щільної і тонкої тканини, та аксесуарів у вигляді мереживних вуалей і діадем із бісеру.

Erdem привніс життя і колір на подіум, представивши колекцію з хитромудрими квітковими принтами та яскравими відтінками. Напередодні похорону Королеви Ердем Мораліоглу хотів віддати шану Її Величності, тож додав драматичних вуалей, в яких моделі йшли Британським музеєм.

Christopher Kane повернувся на подіум цього сезону, щоб представити колекцію, яка аналізує основні елементи жіночого гардеробу. У пастельній палітрі кольорів дизайнер презентував серію жіночної і сексуальної нижньої білизни з відкритою спиною. Між ними були сміливі принти та серія стриманих виробів легкої в’язки, а також елементи шкіри.

Simone Rocha заявила, що її колекція Весна/Літо 2023 стала реакцією на все, що сталося за останні кілька років. Необроблені, різкі матеріали, такі як парашутні стрічки, були пройняті через елегантне мереживо та одяг із квітковим принтом, аби показати дуальність сьогодення.

Серед іншого, свої колекції показали бренди Temperley London, Bora Aksu, Chopova Lowena, Molly Goddard, David Koma та Nensi Dojaka. Основними тенденціями Лондонського тижня моди стали «оголені» силуети, відверті вирізи, рюші, сітки та чорний колір.

Тиждень моди в Мілані

Після захоплюючого тижня моди в Нью-Йорку та Лондоні Тиждень моди в Мілані не розчарував. Тиждень був насичений багатьма новинками, як-от дебютний показ Максиміліана Девіса у Ferragamo та презентація співпраці Кім Кардаш’ян із Dolce&Gabbana, а також святкування 70 річчя бренду Moncler.

Не менш приголомшливим стало шоу від Gucci за участі моделей-близнюків. Алессандро Мікеле змусив усіх двоїтися в очах, коли подіумом пройшлися 68 пар однояйцевих близнюків. Цей перформанс для Мікеле був способом кинути виклик припущенню, що одна й та сама річ може виглядати і відчуватися на різних людях по-різному.

Одна з найбільш очікуваних колекцій Тижня моди в Мілані, Bottega Veneta від Matthieu Blazy, була наповнена денімом, а також практичними повсякденними речами.

Emporio Armani представив елегантну колекцію у світлих та пастельних кольорах, об’єднавши її ідеєю духовного спокою.

Тиждень моди в Парижі

Найобговорюванішим шоу Паризського тижня моди став показ Coperni за участі Белли Гадід.  Супермодель вийшла на подіум топлес, в одній білизні, а засновники бренду Себастьян Мейєр та Арно Вайан одягли дівчину за допомогою спеціального розпилювача і фарби. Дизайнери протягом півроку розробляли склад. Він містить волокна бавовни, які при контакті зі шкірою перетворюються на тканину.

Balenciaga презентували свою колекцію в передмісті Парижа під назвою «Грязьове шоу». Завдяки декораціям, розробленим іспанським художником Сантьяго Сьєрра, простір показу нагадував величезну яму, наповнену брудом. За словами дизайнера бренду Демни Гвасалії він хотів привернути увагу до того, що зараз відбувається у світі: війна, протести, надмірне споживання речей, забруднення планети.

Основою колекції стали  кросівки, гумові чоботи, об’ємні куртки, корсети, оверсайз-джинси з кишенями, незвичайні шарфи-пружини і навіть кілька гламурних суконь із паєтками.

Дизайнер бренду Balmain Олів’є Рустен  презентував екологічну колекцію. Зокрема, сукні зіткані із соломи та рафії, бюстьє з екологічно чистої кори каштану та блейзери, прикрашені зображеннями епохи Відродження. Шоу проходило на стадіоні «Стад Жан-Буен» у 16-му окрузі Парижа та зібрало понад 8 тисяч шанувальників бренду. Родзинкою шоу стала поява на подіумі 76-річної Шер. Зірка вийшла у сріблястому боді зі спандексу та чорних чоботях на платформі.

Британська дизайнерка Victoria Beckham дебютувала у французькій столиці з елегантою колекцією, яку представила в галереї монастиря Валь-де-Грас.

Не менш цікавими були шоу від Valentino, Dior, Louis Vuitton і  Loewe.

Українські дизайнери на тижнях моди в Європі та США

Цьогріч через повномасштабне вторгнення росії в Україну вітчизняні дизайнери ледве не втратили сезон. Однак, за допомогою оргкомітету UFW все ж змогли показати свої нові творіння на європейських та американських подіумах.

Так, українську модну індустрію в Нью-Йорку представила дизайнерка Світлана Бевза  Родзинкою її колекції стала традиційна українська вишивка, етнічні деталі, зачіски-оселедці і фірмовий для бренду мотив колосків пшениці. Він простежується як у крої окремих речей, так і в прикрасах. За словами мисткині, її метою було нагадати світу про один з основних експортних товарів країни — пшеницю, ресурс, який сильно постраждав через російську агресію.

Серед іншого, у Нью-Йорку свої колекції презентували Elena Burenina, Bobkova, Frolov, Litkovskaya, Kovalska і Gudu.

Дебютанткою Тижня моди в Лондоні стала українська дизайнерка Маша Попова. Основу її колекції склали затерті джинси з низькою посадкою, короткі сукні, шорти і кроп-топи.

Бренд Litkovskaya представив колекцію «Веснянка» на Тижні моди у Парижі.

Також у французькій столиці показали свої колекції KSENIA SCHNAIDER, Anna October, FROLOV, BOBKOVA, Ienki Ienki, PASKAL, POUSTOVIT, Ruslan Baginskiy, Six, GUDU, Anton Belinskiy, Vita Kin та інші. 

Загалом, понад 20 українських дизайнерів взяли участь в Тижнях моди по всьому світу. Зокрема, й в Будапешті, Відні, Копенгагені, Берліні, Мадриді, Мальті та Брюселі.

До слова,  цікаво було пролідкувати тренд на підтримку України в колекціях відомих світових дизанерів. Так у бренда Burberry під час фінального виходу кілька моделей пройшлися в жовтому та синьому образах по черзі, утворивши таким чином прапор України. Також жовто-блакитні поєднання зустрічалися у колекціях брендів Botter, Thom Browne, Prada та інших.

Текст: Євгенія Власенко

Фото:Gucci


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top