Стягнення аліментів під час війни: рекомендації юриста

Стягнення аліментів під час війни: рекомендації юриста - 1 - изображение

Стягнення аліментів під час війни: Любов Лукашук пояснює юридичні деталі

Виплата аліментів під час війни – досить важливий момент. Чи є зміни у законі щодо цього процесу? Про це читачам Woman Magazine розповідає арбітражний керуючий, адвокат, керуючий партнер Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРАВОВА КОНСТАНТА» Лукашук Любов. 

Аліменти — це обов’язок утримання у визначених законом випадках одним членом сім’ї інших, які потребують цього. Таке утримання проводиться за згодою особи, яка сплачує аліменти, або примусово в судовому порядку. 

Ст. 187 Сімейного кодексу України (далі – СК України) передбачає можливість відрахування аліментів на дитину за ініціативою платника аліментів. Так, один із батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві.

Також, батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати аліментів (ст. 189 СК України). Такий договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується. Однак, у зв’язку з введеним воєнним станом, є певні обмеження у складі працюючих нотаріусів. Також, договір про сплату аліментів може бути посвідчений не на спеціальному нотаріальному бланку, а звичайному папері.

У випадку недосягнення між батьками згоди про добровільну сплату одним з них аліментів, кошти на утримання дитини стягуються за рішенням суду. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються: у частці від доходу матері/батька дитини або у твердій грошовій сумі.

Примусове стягнення аліментів провадиться відповідно до норм Закону України «Про виконавче провадження».

На жаль, в зв’язку з введенням на території України воєнного стану з 24.02.2022 року, зазнала змін значна кількість правовідносин, що склалися між громадянами. Зокрема, навіть при наявності судового наказу або судового рішення про стягнення аліментів пред’явити їх до виконання до закінчення дії воєнного стану, не вдасться.

26.03.2022 року набули чинності зміни до Закону України «Про виконавче провадження», якими було заборонено стягнення за виконавчими документами коштів із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника. Таким чином, було надано додатковий захист для боржників у виконавчих провадженнях, щоб в умовах війни не залишити громадян без коштів на найнеобхідніше. Також, дозволено фізичним особам здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, без урахування такого арешту за умови, якщо сума стягнення за виконавчим документом не перевищує 100 тисяч гривень. Слід зазначити, що вказані зміни не розповсюджуються на громадян Російської Федерації.

Стягнення аліментів під час війни: рекомендації юриста - 2 - изображение

Зазначені зміни не торкнулися питання аліментів, враховуючи соціальну спрямованість цього інституту та необхідність підтримки дітей, на утримання яких сплачуються аліменти. Тому, запровадження воєнного стану не звільняє від обов’язку виконувати рішення суду про сплату аліментів.

Введення воєнного стану не забороняє нарахування пені за прострочення сплати аліментів. Тому, при несвоєчасній оплаті аліментів у боржника виникає заборгованість, на яку нараховується пеня, а саме – 1% від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення, але не більше 100% заборгованості. 

Відтак, в умовах воєнного стану держава продовжує соціально направлену політику в даній сфері, яка сприяє максимальному захисту найбільш вразливих верств населення, а саме дітей.

Однак, у зв’язку зі встановленим режимом воєнного стану треба знати про деякі особливості функціонування інституту примусового стягнення. Так, під час дії такого спеціального режиму реєстр виконавчих проваджень та реєстрів боржників не функціонує, а тому відкрити виконавче провадження та отримати виплати на дитину у випадку, коли кошти стягувались безпосередньо виконавчою службою, наразі неможливо. Проте у ситуаціях, коли кошти відраховувались з заробітної плати боржника роботодавцем, стягувач має можливість отримувати гроші на утримання дитини.

Більше корисної інформаціі читайте у телеграм-каналі


Фото: особистий архів

 


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top