«Ні» раку молочної залози: історії відомих жінок

«Ні» раку молочної залози: історії відомих жінок - 1 - изображение

Більше 12 тисяч– стільки разів у 2020-му лікарі в Україні повідомляли пацієнтам діагноз «онкологія молочної залози». Третина з них – це жінки до тридцяти років. Фахівці констатують: рак молодшає через такі фактори, як спадковість, гормональні відхилення, серцево-судинні захворювання та банальний стрес. Але причина, через яку четверо з десяти хворих не переживають онкологію – пізнє діагностування.

До Всеукраїнського дня боротьби з раком молочних залоз Woman зібрав історії відомих жінок, які регулярно проходять обстеження у лікаря-мамолога. Про те, наскільки це ефективно, як часто необхідно та як можна самостійно перевірити себе вдома – у нашому спецпроекті.

Надя Дорофєєва, співачка

У своєму інстаграмі співачка Надя Дорофєєва вперше публічно зізналася – пережила операцію на грудях. Причиною стало утворення, яке вдалося вчасно виявити.

«Ні» раку молочної залози: історії відомих жінок - 2 - изображение

«Я ніколи не казала про те, що на моїх грудях є шрам. Весь цей час я замазувала його тональним кремом, ховала під одягом, маскувала всіма можливими шляхами… І лише нещодавно прийняла і полюбила. Цей шрам нагадує мені про те, що чотири роки тому зі мною сталася фіброаденома і операція з її видалення. Фіброаденома – це найбільш поширене доброякісне новоутворення у молочній залозі. Воно виникає з різних причин. Щоб це відслідкувати і зупинити, важливо звертатися до спеціаліста. Регулярні чек-апи супер-важливі, це шанс вчасно виявити проблему. Днями я була на щорічному огляді у свого мамолога і вам нагадую!»

Цей шрам нагадує мені про те, що чотири роки тому зі мною сталася фіброаденома

Яна Брензей, телеведуча програми «Вікна.Новини» на каналі СТБ 

Популярна телеведуча програми «Вікна. Новини» та журналістка Яна Брензей теж одного разу йшла на прийом до мамолога з думками про найгірше. Відтоді вона на планових оглядах у спеціаліста регулярно.

«Ні» раку молочної залози: історії відомих жінок - 3 - изображение

«Ця історія тягнулась уже кілька місяців. Спочатку тупий ниючий біль, потім я намацала маленьку гульку. Одразу іти до лікаря було страшно. Хотілося сховатися і щоб, як у дитинстві, – якщо я тебе не бачу, то і ти мене не бачиш. Але за кілька тижнів внутрішня раціоналістка перемогла панікершу. І я опинилася на огляді у мамолога. Після УЗД порадили зробити біопсію. Процедура не надто приємна, але краще тисячу біопсій, ніж очікування її результатів. Ті кілька днів, під час яких готувались результати біопсії, тягнулись для мене вічність. Тривога стояла комом у горлі, було тяжко дихати і думати про щось інше. Коли вони прийшли, я ледь не розплакалася. НЕ рак. Але кожна 8 жінка в Україні отримує протилежні результати. І мені боляче навіть уявляти, що вони відчувають, коли відкривають конверт з поганою звісткою. Вони точно не винні у своїй хворобі і навряд чи могли щось зробити, аби її уникнути. Але навіть моя історія з не-раком навчила мене кільком правилам.По-перше, періодично проводити самообстеження і у разі потреби, одразу звертатися до лікаря. Якщо ви знайдете у себе гульку, не ходіть, як я, колами через страх. Краще якомога швидше обстежитись. Якщо це не рак, видихнете спокійно, якщо він – почнете лікування. По-друге, не малювати одразу найгірші сценарії. До того, як отримати аналізи, я вже подумки намалювала маршрут до «Ритуальних послуг» і випила всю кров з чоловіка. Як виявилося, нерви були зроблені на порожньому місці. Але навіть якщо б аналізи були поганими, це ще не катастрофа.По-третє, ходити на огляд до мамолога раз на рік. Не треба чекати появи гульок, аби перевіритися. Профілактичні візити до лікаря допоможуть виявити проблему, щойно вона виникла. А у випадку з раком молочної залози час критично важливий. Адже на першій стадії він виліковується у 95% випадків. Не будьте байдужими до себе, не кидайте здоров’я напризволяще, адже іншої вас не буде!»

До того, як отримати аналізи, я вже подумки намалювала маршрут до «Ритуальних послуг»

Олена Мандзюк, блогерка

Для інфлюенсерки Олени Мандзюк діагноз «рак молочної залози» – особиста історія родини, про яку вона досі говорить небагато. В коментарі для Woman вона закликає до головного – не зволікати, доки є час щось змінити.

«Ні» раку молочної залози: історії відомих жінок - 4 - изображение

«Це важка історія для всієї моєї родини, через яку ми втратили дорогу людину. Мені важко вдаватись у подробиці і я мрію про те, щоб жодна жінка не відчула в собі цю страшну хворобу, щоб жодна близька людина не пережила те пекло, через яке змушені проходити і рідні. І ви знаєте, все було б не так, якби жінки знали про рак грудей більше, знали про самообстежння, знали про візит до мамолога».

Мені важко вдаватись у подробиці і я мрію про те, щоб жодна жінка не відчула в собі цю страшну хворобу

Сабіна Мусіна, блогерка, співзасновниця мережі салонів краси G-bar

За рекомендаціями мамологів, жінкам до 30-ти років ходити на обстеження треба щорічно з обов’язковим проведенням УЗД. Після 40-ка –варто робити мамографію не менше разу на рік. Блогерка та бізнесвумен Сабіна Мусіна поділилася, як часто це роблять у її команді.

«Ні» раку молочної залози: історії відомих жінок - 5 - изображение

«Кожного року на роботі, в нашому жіночому колективі, я ставлю одне запитання: хто з вас ходить до мамолога і як давно ви обстежували груди? Лише 10% бували разок у лікаря, 85% – жодного! Ще 3% прооперовані, а 2% мають новоутворення в грудях і проживають момент прийняття. Моя обов’язкова процедура раз на рік – прийом у мого улюбленого лікаря-мамолога. Уже більше шести років я ходжу на чеки. Кожного разу переймаюся і щоразу мої страхи даремні. Витратьте 5 хвилин свого часу «на каву» або гортання стрічки в інстаграмі – запишіть себе і своїх близьких на чек!»

Кожного разу переймаюся і щоразу мої страхи даремні

Юлія Севастьянова, киянка, мама двох синів (@sevastianova_juli)

Героїня спецпроекту, про яку ми розповідаємо нижче, також регулярно обстежувалася щороку у мамолога. Це врятувало її, коли на 12 тижні вагітності другим сином вона не проігнорувала «зернятко» у грудях, а одразу пішла до спеціаліста. Про Юлію Севастьянову не раз писали у ЗМІ, знімали телесюжети та інтерв’ю. Вона стала відомою серед спільноти жінок-онкопацієнток як та, що, попри зневіру самих лікарів, поборола рак під час вагітності і народила здорового хлопчика. Їй вдалося, бо вона почала лікування на першій стадії хвороби.

«Ні» раку молочної залози: історії відомих жінок - 6 - изображение

«Гулька в мене на грудях росла дуже швидко. Те, що це рак, я взнала навіть не після біопсії, яку в страху робила не раз. Це сталося після видалення утворення, яке неабияк хвилювало мене і лікарів. В післяопераційній мені сказали про факт онкології. Лікування треба було починати негайно, що передбачало кілька курсів хіміотерапії. У онкоцентрі мені пропонували аборт, інакше я просто не зможу почати лікування. Тобто, мала померти або я, або мій син. Для мене рак був вироком, але я вирішила боротися і перемогла, бо пройшла лікування і лишила дитину. Страшне пережила моя мама, віддалявся чоловік, але я не зважала ні на що і з молитвою йшла на кожну хімію. Зараз я людина з ремісією в рік. Мої регулярні процедури – це комп’ютерна томографія і обстеження у лікаря. Хочу закликати жінок не втрачати час, а обстежуватися і за потреби одразу лікуватися. Рак – це не стовідсотково смерть, це не привід робити аборт і точно не привід ставити на собі хрест. Чому хвороба обрала мене, таку молоду у 25 років? Я часто себе питала, але доказова медицина дає одну відповідь: усе сталося через мутований ген, моя хвороба була спадкова».

Для мене рак був вироком, але я вирішила боротися і перемогла

Олена Датієнко, лікарка-мамологиня, блогерка 

Про причини раку молочної залози часто пише в своєму блозі і розповідає пацієнтам лікарка-мамологиня Олена Датієнко. Ця хвороба займає першу позицію серед онкологічних захворювань у жінок в Україні та другу – серед всіх хвороб такого типу у світі. Кількість нових пацієнтів з діагнозом щороку зростає на 2-3 відсотки. Спадковість – причина розвитку хвороби, яку неможливо змінити. Однак, певнить фахівчиня, усе, як завжди, вирішує вчасне діагностування

«Ні» раку молочної залози: історії відомих жінок - 7 - изображение

«Змінений ген можливо успадкувати як по жіночій, так і по чоловічій лінії. Виявлення генетичного дефекту у клінічно здорових жінок дозволяє провести своєчасну діагностику та профілактику розвитку рака молочної залози. Важливу роль у ранньому виявленні захворювання займає самообстеження. Всім своїм пацієнтам я пояснюю, що цьому моменту потрібно приділити належну увагу. Авжеж, жінка, яка вперше пропальпує свої груди не зрозуміє що саме має відчути. Я рекомендую спочатку відвідати спеціаліста, впевнитись в тому, що патології немає і лише тоді починати самоогляд. Аби звикнути до цього процесу, потрібно його проводити з певною регулярністю, а саме щомісяця на 5-10 день циклу. Спочатку оглянути свої груди у дзеркалі, приділити увагу змінам на шкірі залози,соска та ареоли. Не має бути ніяких втяжінь, ямочок, ранок, тріщин, корочок. Перевірити легким натисканням на сосок виділення — в нормі не має бути патологічних виділень. Далі можна перейти до прощупування залоз, можна це робити в душі, якщо так зручніше. Пальпація проводиться протилежною рукою при закинутій однойменній руці за голову. Подушечками пальців пропальповується кожна ділянка залози та підпахвинної ділянки».


Текст: Вікторія Покатілова

Фото: особисті архіви героїнь, Instagram


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top