Моніка Белуччі: “Для мене дуже важливо, що жінки нарешті почали говорити”

Моніка Белуччі: Для мене дуже важливо, що жінки нарешті почали говорити - 1 - изображение

Незважаючи на те, що її вік перевалив за п’ятдесят, визнана італійська красуня затребувана режисерами і публікою як ніколи.

Здається, що вік над нею не владний. У всякому разі, у свої 54 роки Моніка Беллуччі, як і раніше, прекрасна і чарівна. Недарма сербський кінорежисер запросив саме її знятися в головній ролі у фільмі, який розповідає історію романтичних стосунків між двома немолодими людьми, що зустрілися під час боснійської війни. У її героїню, Младу, з першого погляду закохується дивак на ім’я Коста, якого зіграв сам Емір Кустуріца. Та що там Коста, сам Джеймс Бонд, якому вже точно не бракує любовного досвіду, втрачає своє хвалене самовладання, щойно на його шляху зустрічається Моніка Беллуччі. Але ж цей таємний агент ніколи раніше не був помічений у зв’язку з красунями, які переступили п’ятдесятирічний рубіж. Крім того, за останні кілька років Моніка стала справжньою зіркою телесеріалів. Вона знялася у Девіда Лінча в третьому сезоні його знаменитого телесеріалу “Твін Пікс”, створила на телеекрані портрет знаменитої феміністки, Тіни Модотті, і зіграла роль пристрасної оперної діви в серіалі “Моцарт у Джунглях”. Очевидно, що однією красою не поясниш того магнетизму, який безперечно притаманний цій жінці.

Моніка Беллуччі народилася в невеликому містечку в провінції Умбрія, в самому центрі Італії. Примітно, що у її батька було перське коріння і за бажання в зовнішності прекрасної італійки можна знайти деякі східні риси. Хоча дівчина не думала про модельний бізнес і почала кар’єру моделі для того, щоб оплатити своє навчання на факультеті права університету Перуджі. І їй дуже швидко вдалося завоювати величезну популярність у світі моди. Так і не закінчивши навчання, Моніка переїхала до Мілана і протягом кількох років домоглася запаморочливого успіху: її знімки прикрашали обкладинки модних журналів у найрізноманітніших країнах, вона ставала обличчям ювелірної компанії Cartier, її образ увічнювали найзнаменитіші фотографи. Чуттєвій красуні майже одразу запропонували зйомки в кіно, хоча, як відомо, далеко не всяка, навіть найгарніша, модель здатна утримувати увагу глядачів на кіноекрані. Дебютувавши у Діно Різі в телевізійному фільмі “Життя з дітьми”, Моніка Беллуччі досить швидко довела, що здатна до акторського перевтілення. Справжнім проривом у її кінокар’єрі стало запрошення, що надійшло від самого Френсіса Форд Коппола, зіграти наречену Дракули в однойменній картині. Знімаючись у режисерів по обидва боки Атлантики, Моніка Беллуччі завоювала репутацію акторки, здатної не тільки своєю присутністю прикрасити картину, а й виступити в найрізноманітніших акторських амплуа. Можливо, секрет Моніки в тому, що в ній переплітаються найрізноманітніші риси, притаманні її кіногероїням: гордість і здатність до спокушання Малени, милостивість і чудесне перетворення Марії Магдалени, жіночність і нерозкрита таємниця Млади. Цікаво, що імена всіх цих героїнь починаються на ту саму літеру, що і її власне ім’я. Але ж саме звук “ммм” вважається в медитації основним звуком Всесвіту, що не має ні початку, ні кінця. Він якнайкраще підходить для імені справжньої зірки, що виблискує в галактиці з поетичною назвою Чумацький Шлях.

Моніка Белуччі: Для мене дуже важливо, що жінки нарешті почали говорити - 2 - изображение

Розмова з Монікою Беллуччі й справді схожа на вихід у космос. Начебто і знаєш про його існування, але все ж неймовірно не тільки усвідомлювати, а й відчувати на собі його реальність. Актриса високо цінує мистецтво старіти красиво і не поспішає вдаватися до послуг пластичних хірургів. Її прекрасне обличчя з мінімумом макіяжу обрамляє темне, з каштановим відливом, волосся, яке ледь торкається плечей. Чорна сукня із зашнурованим корсетом і пишною спідницею від Dolce&Gabbana вигідно підкреслює її розкішну фігуру. Від неї віє спокоєм і безтурботністю. Вона досконало володіє англійською, а також французькою, італійською та іспанською. У розмові вона некваплива і не відмовляє собі в задоволенні час від часу зупинятися на частку секунди, підбираючи найбільш підходяще слово, щоб точніше висловити свою думку. При цьому вона сором’язливо підтискає пухкі губки і спрямовує задумливий погляд дещо вбік і вгору, що додає їй чарівності, перед якою справді важко встояти.

Моніка Белуччі: Для мене дуже важливо, що жінки нарешті почали говорити - 3 - изображение

Вам довелося зніматися у багатьох режисерів у різних країнах. Чим відрізнялися зйомки “Чумацьким шляхом” у Еміра Кустуріци?

Найбільша відмінність полягала в тому, що зйомки тривали протягом трьох років. Я почала зніматися у 2013 році і закінчила у 2016. За ці роки я багато часу провела в Боснії, у мальовничому місті Требіне, що несе на собі відбитки недавньої війни. Але незважаючи на бойові дії, відображені у фільмі, це насамперед поетична історія зустрічі двох немолодих людей, про те, що кохання не залежить ні від віку, ні від часу. Працювати було цікаво, але й непросто, адже мені довелося вчитися говорити сербською.

Емір Кустуріца не тільки знімав вас як режисер, а й грав із вами на екрані. А хто з численних акторів, з ким вам довелося зніматися, запам’ятався вам найбільше?

Чесно кажучи, я не можу поскаржитися ні на одного зі своїх партнерів по знімальному майданчику(посміхається). Хоча я мушу зізнатися, що мені принесла особливе задоволення спільна робота з Даніел Крейг. Він дійсно чудовий актор, і не тільки в ролі Джеймса Бонда. У ньому стільки мужності, галантності… Водночас він неймовірно скромний, що мені дуже імпонує. В одному з інтерв’ю він розповів, що хотів би продовжити в наступному фільмі про Бонда історію з моєю героїнею. Не приховую, мені теж подобається ця ідея(грайливо посміхається).

За свою багаторічну кар’єру ви створили безліч різних образів на кіноекрані. Як ви зазвичай готуєтеся до ролі?

Ізабель Юппер одного разу дуже красиво сказала, що всередині кожної з нас сплять кілька різних принцес. І коли актриса готується до ролі, то вона щоразу будить у собі одну з них. І я згодна з цим висловлюванням. Ці принцеси схожі на наші мрії. Я з самого дитинства мріяла про те, щоб бути актрисою і постійно когось грала. Я була дуже сором’язливою дівчинкою і цілком можливо, що, видаючи себе за когось іншого, виражала таким чином те, що було заховано глибоко всередині мене самої.

Моніка Белуччі: Для мене дуже важливо, що жінки нарешті почали говорити - 4 - изображение

Яким було ваше дитинство? Чи пам’ятаєте ви момент, коли вперше усвідомили власну красу?

Я думаю, що відчуття краси приходить не тоді, коли дивишся на себе в дзеркало, а коли відчуваєш до себе любов. Ти можеш бути найкрасивішою дитиною на світі, але якщо батьки не люблять тебе і не кажуть, що ти гарна, то ти цього і не зрозумієш. Мені пощастило, мої батьки ставилися до мене з великою любов’ю. Вони були дуже молодими. Коли я народилася, моїй мамі було всього лише 20 років. Ми досі дуже близькі, і я можу говорити з нею про все.

У вас дві доньки, і їхнє дитинство напевно відрізняється від вашого. Що ви намагаєтеся їм прищепити?

Я виросла в досить простих умовах і завжди кажу своїм дітям, що гроші – не найважливіше в житті. Можна жити в розкішному замку і бути дуже нещасною людиною. Що дійсно важливо, так це людські стосунки. Мені інколи трохи страшно, коли я бачу скільки часу мої діти проводять перед екранами телефону чи IPad. Адже постійно спілкуючись за допомогою комп’ютера можна так ніколи і не навчиться живому спілкуванню. Важливо вміти говорити одне з одним, і краще це робити, дивлячись одне одному в очі.

Як ваші доньки ставляться до вашої професії, чи хочуть теж стати актрисами?

Я намагаюся зніматися не більше ніж у двох фільмах на рік для того, щоб якомога більше часу проводити разом зі своїми дітьми. Але я люблю свою роботу і мені здається, що мій приклад говорить їм набагато краще за всякі слова про те, як важливо займатися улюбленою справою. Одна з моїх дочок любить співати, але вона хвилюється, що у світі багато співачок, які набагато кращі за неї. На що я відповідаю їй: ти – це ти. Коли ти співаєш, то даруєш людям частину своєї душі, яка унікальна.

Після скандалу, пов’язаного з діями Гарві Вайнштейна, у Голлівуді розгорілися неабиякі дебати з приводу ставлення до сексуального насильства. Що ви думаєте з цього приводу?

Для мене дуже важливо, що жінки нарешті почали говорити. Зазвичай якщо ми, жінки, і говоримо, то намагаємося підібрати такі слова і вирази, щоб нікого не образити. До того ж, ми звикли, що нас не слухають. Часи змінюються – і це прекрасно. Деякі зміни помітні вже зараз, хоча б тому, що багато хто з чоловіків не на жарт злякався. Але думаю, що процес переосмислення власного становища для більшості жінок поки що тільки розпочався. Це як із птахом, який довго сидів у клітці. Навіть якщо відчинити двері цієї клітки, вона далеко не відразу вилетить на свободу. Для усвідомлення свободи потрібен час. Саме це і відбувається з жінками сьогодні. І не тільки в Голлівуді. Я прийшла в кіно, коли мені було 25 років, і завдяки роботі в модельному бізнесі вже була багато в чому підготовлена до того ставлення до жінок. Це дуже непроста тема. І річ зовсім не в сексі, а радше у владі. Чоловіки відчувають свою важливість перед жінками, які від них залежать. До речі, те ж саме відбувається і в ситуації, коли абсолютна влада приходить до жінок. Випробування владою – це загальнолюдська проблема.

І все ж: як ви пояснюєте феміністський рух своїм донькам?  

Я просто розповідаю їм про те, що становище жінок ще недавно було зовсім іншим. Наприклад, ще в 60-х жінки в деяких країнах Європи не мали виборчого права. А всього лише 60 років тому в Італії чоловік міг убити жінку і не сісти за це до в’язниці. Світ змінився завдяки тому, що жінки боролися за свої права. І те становище, яке вони мають сьогодні, це багато в чому результат якраз цієї боротьби. Можливо, саме тому нам усім теж варто бути феміністами.

Моніка Белуччі: Для мене дуже важливо, що жінки нарешті почали говорити - 5 - изображение

Що для вас означає успіх?

Я ніколи не говорю про успіх. Я вважаю за краще говорити про хороше світло, яке накладає на людину велику відповідальність. Коли ти перебуваєш у цьому світлі, то можеш з його допомогою зробити багато хорошого. Водночас він може повністю зруйнувати тебе та інших. Усе залежить від того, як ти ним розпорядишся.

І як розпоряджаєтеся ним ви?

Я намагаюся використовувати хороше світло для добрих справ. Адже світло це і є добро.

Лєна Бассе

 


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top