Анна Величко: “Навіть з мінімальним знанням англійської нею можна розмовляти”

Анна Величко: “Навіть з мінімальним знанням англійської нею можна розмовляти” - 1 - изображение

Коли усі школи та університети закриті, а в країні — карантин, це ще не значить, що про новий корисний досвід можна забути. В соцмережах вже не раз з’являлися пости про десятки різноманітних курсів з сотень напрямків. І англійська мова одна з топових дисциплін за популярністю. Про те, як можна легко вивчити іноземну мову вдома онлайн, Woman розповіла інста-викладач і професіонал своєї справи Анна Величко. Про уроки для сотень тисяч підписників та секрети ефективного вивчення англійської ми запитали у нашому інтерв’ю.

Анно, під час карантину у вас побільшало учнів онлайн?

Звісно! Люди зараз мають більше вільного часу і нарешті знайшли можливість приділити його вивченню англійської. Так само люди очікують кращого майбутнього. Я думаю, буде певне перезавантаження після цієї всієї ситуації з коронавірусом. Люди готують себе до чогось кращого, до змін. І, звісно, хочеться увійти в цей новий етап з новими силами і знаннями.

З якими цілями найчастіше починають вивчати іноземну на курсах?

Перш за все, для того, щоб вільніше подорожувати. Люди хочуть розуміти іноземців, відповідати їм, пояснювати, що нам потрібно. Ще одна ціль — заради навчання. Люди складають різного типу міжнародні іспити, і для цього їм потрібен хороший рівень англійської. Інколи вони вивчають мову для того, щоб познайомитися з іноземцем і вийти заміж (усміхається). Багато людей просто виїжджають закордон на постійне місце проживання. І без мови там нікуди. 

Анна Величко: “Навіть з мінімальним знанням англійської нею можна розмовляти” - 2 - изображение

Які головні причини проблем з вивченням іноземних мов?

Перша проблема тягнеться ще зі школи, коли вчитель не має достатньо часу на відпрацювання розмовної англійської зі своїми учнями. Коли до мене приходять студенти, вони можуть знати багато лексичних чи граматичних тем, але вони не вміють ними користуватися у мовленні. Викладач має усі теми відпрацьовувати в розмовному аспекті. Ще велика проблема з аудіюванням, людям треба навчитися слухати. Потрібно дивитися фільми мовою оригіналу, слухати якісь подкасти. І це допоможе нам вчитися слухати. То коли ми приїдемо закордон і будемо слухати іноземців, нам буде легше їх зрозуміти.

Є методики, які можете порекомендувати для ефективного запам’ятовування нової іншомовної лексики?

Найперше, що важливо,  – це вивчати лексику в контексті. Одне слово англійської мови може означати дуже багато речей. Ми можемо сказати “reach”  – “досягнути чогось фізично, що знаходиться вгорі”, а може це означати фразу у плані “прибути у якесь місце”. Тому, потрібно вивчати мову за допомогою речень. З кожним новим словом складати свої речення, подивитися на нього з різних сторін. Також я дуже люблю використовувати методику “24, 3 на 7”. Це означає, що я повторюю нову лексику за 24 години, за 3 дні і за 7 днів. Також є багато додатків для вивчення нових слів, зокрема «Quizlet». І такі програми також стосуються граматики, чи аудіювання, як наприклад “LyricsTraining”.

Анна Величко: “Навіть з мінімальним знанням англійської нею можна розмовляти” - 3 - изображение

В англійській мові 24 часових форми, і багато хто каже, що усі їх вчити немає потреби для щоденного спілкуваннями з англомовними. Чи справді це так?

Насправді, є дуже багато варіантів відповідей про те, скільки взагалі асів у англійській мові (усміхається).  Але хтось для себе взагалі виділяє просто три — минулий, теперішній і майбутній, а решта — це їхні підгрупи. З підгрупами всього часів виходить дванадцять. Але ми можемо розмовляти навіть, коли ми знаємо тільки Present Simple. Коли я починаю вчити студентів, я одразу починаю з дієслова “be” – “бути”. Навіть коли людина знає десять слів і форми ось цієї конструкції “be” – вона може сказати дуже багато речень. Скажімо: “Я висока, голодна, щаслива”. Або – “Він мій брат”.  Навіть з мінімальним знанням англійської нею можна розмовляти. Але для повноцінної компетенції цього не досить. Багато хто вважає, що вчити граматику англійської мови взагалі не важливо.  З цим зовсім не погоджуюся. Навіть коли мова йде про часи, люди повинні вміти користуватися ними для того, щоб складати речення. Без цього повноцінно заговорити просто неможливо.

У чому перевага онлайн-навчання сьогодні? А які недоліки?

Переваг дуже багато! От навіть зараз, коли у нас карантин, ми можемо продовжувати навчатися. До того ж, ми не прив’язані до якогось місця чи часу. Це можна робити зі свого ліжка з чаєм в руках біля комп’ютера. Недоліків як таких немає, але за умови, якщо проводити онлайн-навчання правильно. Це має бути влаштовано так, щоб студент міг почути відгук від вчителя, а викладач — як студент розмовляє.  Має бути постійна комунікація, фідбек і поради. Обов’язково має бути зворотній зв’язок. Просто доступ до матеріалів і їхнє вивчення самотужки — це не завжди результативно.

Поділіться, скільки може заробити приватний викладач англійської сьогодні?

Це можуть бути дуже класні суми. Все залежить від викладача, звісно, його кваліфікації. Коли у викладача в багажі сертифікати багатьох міжнародних екзаменів, безліч досвіду, то ціна одного індивідуального заняття може сягати 700-800 гривень за годину. Вражає, правда? За бажання, викладач може мати до десяти занять на день. Я розробила свій авторський курс, де я не прив’язую до розкладу як себе, так і своїх студентів. Я можу взяти велику кількість студентів на один курс. Це дозволяє мені заробляти немало на сьогоднішній день. Якоїсь чіткої суми немає, бо кожного місяця кількість студентів варіюється.

Як ваш блог допомагає вам у просуванні своїх послуг?

Я є власником дитячої студії і клубу з вивчення іноземних мов понад десять років. Колись ще давніше у цьому бізнесі працювало так зване “сарафанне радіо”, незабаром цього стало недостатньо. І я вирішила перейти у формат “онлайн”. Це допомагає більшій кількості людей дізнатися про нашу школу. Ми почали з командою робити прямі ефіри, спілкуватися з користувачами під час відео-занять. І це допомогло в просуванні бізнесу. А вже пізніше до мене почали звертатися люди з усієї України, які були на мене підписані, яким подобався мій підхід до роботи. Людей було так багато, що займатися з кожним індивідуально було неможливо. І так виникла ідея онлайн-курсів. І мій блог досі підтримує просування моїх послуг.

Чим ви займаєтесь у режимі оффлайн?

У режимі оффлайн я буваю дуже рідко (усміхається). Я дуже багато працюю, хоча в мене двоє маленьких діток. Багато можливостей в плані роботи саме в мережі. Але , звісно потрібен час, щоб просто пожити. Зранку я виділяю декілька годин для себе: бьюті-процедури, готую сніданок, граю з дітьми, займаюся спортом. Я з тих людей, які не вміють відпочивати, в мене немає вихідних. Так, це погано впливає на мою нервову систему, але коли у мене є вільна хвилина, я все одно намагаюся дізнатися щось нове, послухати подкаст, подивитися фільм, почитати книжку. Та все ж моя робота — це моє життя і моя любов!

Анна Величко: “Навіть з мінімальним знанням англійської нею можна розмовляти” - 4 - изображение

Коли ви зрозуміли, що ваша сторінка в Instagram — це справжній популярний блог?

Спочатку я і не планувала блогу, я просто проводила трансляції для охочих, але потім моя аудиторія почала стрімко розширюватися, і це справді перетворилося у блог. І я прийняла рішення розвиватися в Instagram професійно. Тоді я взяла першу рекламу у блогера. Але два роки тому було набагато легше просуватися, ніж зараз. Та тепер мене підтримують мої підписники, дуже їх люблю!

Якщо б ви були не вчителем, то ким?

В дитинстві моя мама мріяла, щоб я була лікарем, але я ніколи не розглядала цього варіанту. Змалку я завжди хотіла бути вчителем. Пам’ятаю, як я брала крейду і обмальовувала все, що було в нашому домі (усміхається). Та все ж таки, колись у дитинстві я трошки мріяла стати акторкою. Я зображувала різні сценки з фільмів, які я дивилася на той момент. Не знаю, що б у мене з цим склалося, але якби я не була вчителем, то стала би акторкою.
Чого ви мрієте досягти як викладач у майбутньому?

Буду відверта, я вже дуже багато чого досягла як викладач. Зараз мені тридцять два роки, і я вже мала дуже велику кількість студентів, які ставали призерами всеукраїнських олімпіад. У мене дуже багато студентів, які вчаться закордоном у престижних університетах Англії та США. Це моя гордість і спільне досягнення разом з моїми студентами. Я вже досягла того, про що мріє кожен викладач. Але зупинятися немає як! Наразі стоїть план здавати все більше міжнародних екзаменів, щоб собі щось довести, щоб потім мати змогу ще краще готувати своїх студентів, аби розвивати свою школу. Я по натурі максималістка, і у мене завжди стоїть мета бути першою: в бізнесі, саморозвитку. Але перш за все — завжди хочу бачити успішний результат своїх студентів.


 

Вікторія Покатілова


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top