Храми під вогнем: 16 унікальних церков, зруйнованих під час війни

Храми під вогнем: 16 унікальних церков, зруйнованих під час війни - 1 - изображение

Щонайменше 494 релігійних споруд, духовних навчальних закладів і святинь знищено, пошкоджено або пограбовано російськими військовими в Україні. Такі дані оприлюднив Інститут релігійної свободи ще на початку року. Найбільше об’єктів зруйновано у Донецькій області (понад 120) та Луганській області (понад 70). Великі масштаби руйнувань зафіксовані у Харківській, Херсонській та Київській областях.

Храми під вогнем

Щоб привернути увагу до завданої шкоди духовній та культурно-історичній спадщині України, а також сприяти відновленню храмів у майбутньому, команда громадських активістів створила онлайн-проєкт «Храми під вогнем». На цифровій платформі вони публікують зібрані під час експедицій фото- та відеокадри руйнувань та пошкоджень релігійних споруд різних конфесій.

Старий Салтів

«Втрати несуть без винятку усі релігії та конфесії, представлені в Україні. До прикладу, у Бахмуті повністю знищено мечеть, у Краматорську – храм кришнаїтів, у Дружківці – будинок молитви євангельських християн-баптистів, у Руських Тишках – дерев’яну церкву ПЦУ тощо. Та найбільша кількість зруйнованих та пошкоджених храмів належить релігійним громадам УПЦ московського патріархату – понад 80 та понад 200 відповідно», — кажуть автори проєкту.

Лиман

Наразі зібрано матеріали щодо 16 церковних об’єктів у Донецькій та Харківській областях, з них 8 опрацьовано та опубліковано на цифровій платформі «Храми під вогнем».

«Ми намагалися обирати культові споруди різних конфесій: ПЦУ, УПЦ, баптисти, протестанти, мусульмани, тощо. Орієнтувалися на населені пункти, де відбувалися найзапекліші бої», — коментують проєкт його автори. 

Проєкт розширюватиметься та поповнюватиметься опрацьованими матеріалами культових споруд і з інших регіонів України, які потерпають від агресії росії.


Фото: прес-служба


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top