В Україні злетіли ціни на продукти: що подорожчало найбільше

В Україні злетіли ціни на продукти: що подорожчало найбільше - 1 - изображениеЗа останній рік в України значно подорожчали ціни на продукти харчування. Вартість збільшилась на 31,5%. Про це розповів директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, академік НААН Юрій Лупенко.

Так, у жовтні 2022 року було зафіксовано найбільше зростання – на 4,2%, після чого темпи приросту знизилися до 0,5-0,7% на місяць. У березні, якщо порівнювати з лютим 2023 року, ціни на продукти харчування зросли на 2,3%.

Що подорожчало найбільше? 

Найбільше збільшились ціни на овочі, на другому місці – яйця, далі сир та м’який сир. На інші продукти ціни зросли менше, ніж на 1%, а на соняшникову олію та хліб та хлібопродукти навіть зменшились. 

У березні 2023 року продовжилося уповільнення темпів зростання споживчих цін на продукти харчування. Загалом вони зросли на 26,5% проти відповідного місяця 2022 року, тоді як у лютому проти лютого 2022 року – на 31,5%, а у січні порівняно із січнем минулого року – на 32,8%.

Основними продуктами, які стримували загальне зростання цін у лютому 2023 року, були яйця – зменшення проти січня на 1,9%, олію (-0,4%) та інші їстівні тваринні жири (-1,5%). У березні зменшення цін відбулося за цінами на соняшникову олію (-0,7%), інші їстівні тваринні жири та хліб та хлібопродукти (-0,1%).

Що буде далі?

Юрій Лупенко вважає, що враховуючи прогнози щодо обсягів виробництва та споживання на 2023 рік, очікується уповільнення зростання і навіть зниження цін.


Автор: Дар’я Скотченко

Фото: pixabay


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top