Візит Зеленського до Фінляндії: деталі зустрічі

Візит Зеленського до Фінляндії: деталі зустрічі - 1 - изображениеПрезидент України Володимир Зеленський 3 травня прибув із офіційним візитом до Фінляндії. На початку глава держави подякував за підтримку України у ці складні часи боротьби з агресією Росії.

«Я дякую фінському народу за таку велику, потужну підтримку протягом усіх місяців цієї повномасштабної війни. За підтримку наших людей і, звісно, наших військових на полі бою. Адже для нас сьогодні головне завдання – деокупувати усі наші території», – сказав він.

Захист від російської агресії та оборонні питання були головними темами переговорів. 

«Фінляндія послідовно підтримує нашу свободу, територіальну цілісність та суверенітет, а також усі принципи міжнародного права, від яких залежить мирне співіснування народів. Я вдячний за 15 пакетів військової допомоги, яка є критично важливою для нас. Сьогодні ми домовилися прискорити надання 15-го пакету, а також розпочали підготовку наступного, 16-го оборонного пакету, який для нас дуже важливий», – сказав Президент України.

Фінляндія та президент Саулі Ніїністе особисто підтримують зусилля України, спрямовані на досягнення тривалого та справедливого миру для всього українського народу. Зі свого боку Саулі Ніїністе запевнив, що Фінляндія і надалі підтримуватиме Україну.

“15-й пакет допомоги вже готується, і я абсолютно впевнений, що буде і наступний, 16-й”, – сказав він.

У Гельсінкі Зеленський провів також переговори з Прем’єр-міністром Королівства Швеція Ульфом Крістерссоном, Прем’єр-міністром Королівства Данія Метте Фредеріксен і Прем’єр-міністром Ісландії Катрін Якобсдоттір. Було детально обговорено параметри подальшої оборонної допомоги Україні, а також питання започаткування переговорів про вступ України до ЄС.

Візит Зеленського до Фінляндії: деталі зустрічі - 2 - изображение

Візит президента до Фінляндії

«Для нас важлива підтримка Швецією рішення ЄС щодо початку вже цього року переговорів про вступ України», – наголосив Володимир Зеленський.

Ключовий акцент під час перемовин із Прем’єр-міністром Данії Метте Фредеріксен було зроблено на комплексній підтримці України в боротьбі з російським агресором.

Під час зустрічі з Прем’єр-міністром Ісландії Катрін Якобсдоттір Президент подякував за оборонну допомогу Україні як на двосторонньому рівні, так і в межах НАТО, а також за вагому підтримку українського енергетичного сектору.

Візит Зеленського до Фінляндії: деталі зустрічі - 3 - изображение

Візит президента до Фінляндії

Сторони детально обговорили підготовку до 4-го саміту глав держав та урядів країн Ради Європи, що відбудеться у Рейк’явіку 16–17 травня під ісландським головуванням.


Автор: Дар’я Скотченко

Фото: прес-служба Офіса Президента України


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top