Виплати при народженні дитини та «пакунок малюка» у 2023 році: як отримати

Виплати при народженні дитини та «пакунок малюка» у 2023 році: як отримати - 1 - изображение

У 2023 році, як і у попередні роки, батьки мають право отримати грошові виплати від держави при народженні дитини та «пакунок малюка». Гроші будуть нараховані та виплачені попри воєнний час. Як отримати допомогу, розповіли у Міністерстві соціальної політики.

Допомогу потрібно оформлювати на одного з батьків або опікунів, з яким постійно проживає дитина. Зробити це можна протягом 12 місяців з дня народження малюка, а також впродовж дії карантину і ще одного місяця після його завершення.

Розмір допомоги при народженні дитини у цьому році складатиме 41 280 грн. Спочатку виплачується одноразова допомога у розмірі 10 тисяч грн, а решта суми розбивається на рівні частини по 860 грн, які виплачуються кожного місяця протягом наступних 36 місяців.

Як оформити допомогу при народженні дитини онлайн

  • Зареєструватися чи авторизуватися у кабінеті електронних послуг Мінсоцполітики;
  • Заповнити форму заявки на отримання послуги, накласти на неї електронний підпис;
  • Заповнена заявка автоматично відправляється до органів соціального захисту;
  • У разі правильно заповненої заявки допомогу призначать не пізніше наступного дня після її отримання органом соціального захисту.

Також можна скористатися комплексною послугою «єМалятко» на порталі «Дія».

Як оформити допомогу при народженні дитини офлайн

Подати до органу соціального захисту чи Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем проживання такі документи:

  • заяву одного з батьків;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • особовий банківський рахунок для соціальних виплат;
  • опікунам — рішення суду про встановлення опіки;
  • якщо дитина народилась за межами України — документи, що засвідчують її народження.

Термін розгляду документів, поданих офлайн у паперовій формі, становитиме десять днів.

Як оформити «Пакунок малюка»

«Пакунок малюка» батьки новонародженої дитини можуть отримати у натуральній або грошовій формі. У першому випадку «пакунок малюка» мають видати у пологовому будинку при народженні дитини. Якщо батьки з тієї чи іншої причини не отримали його одразу (пакунку не було, дитина народилась за кордоном чи за межами закладу охорони здоров’я), то варто звернутися до відповідного підрозділу соцзахисту за місцем проживання чи перебування. 

Заяву на отримання «пакунок малюка» потрібно подавати не пізніше ніж через 30 календарних днів з дня народження дитини, а якщо дитина  народилась поза межами закладу охорони здоров’я – протягом року з дня народження. 

До заяви потрібно додати копії таких документів:

  • Свідоцтва про народження дитини. Якщо дитина народилась за кордоном, і в неї немає українського свідоцтва про народження — копії документа про народження дитини, виданого відповідним органом країни перебування та легалізованого в установленому порядку з перекладом на українську мову. Вірність перекладу або справжність підпису перекладача мають бути засвідчені нотаріально.
  • Документа, що підтверджує факт народження дитини, якщо вона народилась поза межами закладу охорони здоров’я. Цей документ може видати заклад охорони здоров’я, який проводив огляд матері та дитини, або медична консультативна комісія.
  • Виплати при народженні дитини та «пакунок малюка» у 2023 році: як отримати - 2 - изображение

    У 2023 році, батьки мають право отримати грошові виплати від держави та «пакунок малюка»

Як отримати грошову компенсацію «пакунку малюка»

Грошову компенсацію призначають, якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через 12 місяців з дня народження дитини. Отримати її можна двома способами:

  • подавши заяву та документи поштою до відповідного підрозділу соцзахисту;
  • під час надання комплексної послуги «єМалятко».

До заяви потрібно додати копію свідоцтва про народження дитини. Якщо дитина народилась за кордоном — копії документа про народження дитини, виданого відповідним органом країни перебування та легалізованого в установленому порядку з перекладом на українську мову. Вірність перекладу або справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально.

Щоб отримати грошову компенсацію в межах послуги «єМалятко», потрібно надати необхідні для такої компенсації відомості, зазначити бажання отримати грошову компенсацію, повідомити про відмову батьків (інших родичів, усиновлювачів, опікунів тощо) від отримання “пакунку малюка” у натуральному вигляді та надати спеціальний рахунок.

Фото: Freepik


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top