Культурна спадщина в умовах війни: в Україні з’явиться експертна група

Культурна спадщина в умовах війни: в Україні з’явиться експертна група - 1 - изображение

В Україні хочуть зберегти культурну спадщину, пошкоджену російськими окупантами. Для цього створять спеціальну експертну групу, яка займатиметься захистом, збереженням та реставрацією цінних пам’яток та будівель.

Відповідне рішення ухвалили під час міжнародної науково-практичної конференції  «Культурна спадщина в умовах війни: захист, збереження та реставрація», яка відбулася 26 жовтня в Києві.

До групи увійдуть спеціалісти у сфері охорони культурної спадщини, правозахисники, архітектори, реставратори, археологи та представники громадськості.

Міністр культури та інформаційної політики Катерина Чуєва розповіла, що на сьогодні в областях України пошкоджено близько тисячі об’єктів культурної спадщини та культурних інституцій, частина з яких розташована у звичайних сучасних будинках. Останні верифіковані цифри на сьогодні: понад 550 епізодів воєнних злочинів російських військ проти культурної спадщини України.

Серед ушкоджених об’єктів, зокрема:

  • 171 об’єкт зі статусом пам’ятки,
  • 146 об’єктів цінної історичної забудови,
  • 58 пам’яток і творів мистецтва, які не перебувають на обліку як пам’ятки культурної спадщини (пам’ятники героям АТО, мозаїки, вітражі тощо),
  • 44 музеї.

Учасники заходу узагальнили практичний досвід та започаткували створення дорожньої карти для формування методичних рекомендацій з реалізації заходів із захисту, збереження, реставрації культурної спадщини України, які зазнали великої шкоди через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. При цьому, достовірної інформації про стан об’єктів культурної спадщини, розташованих на тимчасово окупованих територіях наразі немає.

Фото: Pexels


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top