Дмитро Шуров про пісні з Нацвідбору до Євробачення-2023

Дмитро Шуров про пісні з Нацвідбору до Євробачення-2023 - 1 - изображение

Хто представлятиме Україну на «Євробаченні-2023»? Хоча наразі остаточної відповіді на питання ще немає, вже відомо, що це буде один із майже 300 виконавців, які представили на Нацвідбір 384 пісні. Чи є серед них пісня Перемоги, чим здивували й чи виправдали очікування? Про це в ефірі Радіо Промінь ведучим Саші Франко й Дмитру Захарченку розповів музичний продюсер Національного відбору на «Євробачення-2023» Дмитро Шуров, він же Pianoбой.

Знайти єдину, серед майже чотирьох сотень

«У мене тут великі, середні колонки і ще дві пари навушників. Сиджу – відслуховую. Уже «підгорають» трохи вуха й квадратні очі», – так нині проходить день у Дмитра Шурова, через вуха якого мають пройти всі пісні, заявлені на міжнародний пісенний конкурс «Євробачення-2023». І йдеться не лише про величезний об’єм музики. Частина пісень – це історії людей про те, як їхні життя змінила війна.

«Люди робили пісні в надзвичайних умовах, іноді в бомбосховищах. Це реальність цього відбору. Багато людей демотивовані, багато людей за кордоном, багато бендів просто розвалилися, тому що, наприклад, фронтмен зараз волонтерить десь на сході, барабанщик грає на кораблі десь в круїзі, а бек-вокалістка знаходиться десь в Австралії або снайперка. До речі, це була моя мрія, щоб більше було [на Нацвідборі, – ред.] військовослужбовців, тому що я зустрічаю багато музикантів, коли граю для військових. Але справа в тому, що більшість із них дуже зайняті, все не так просто», – наголошує музичний продюсер Нацвідбору.

Натомість не бракує серед заявок явних переспівів – люди намагаються наслідувати минулорічних переможців «Євробачення».

«Є багато людей, які намагаються зрізати кути. Є дуже багато схожих заявок на «Стефанію» Kalush Orchestra, на Go-A, і це нормально, тому що люди копіюють те, що є успішним. Вони не усвідомлюють одного: якщо це вже успішне, ти не зможеш бути знову успішним із цим настільки ж», – переконаний Дмитро Шуров.

Тому, зізнається, що дуже тішиться, коли зустрічає нові ідеї та рішення. Позитивною тенденцією цьогорічного Нацвідбору він, зокрема, вважає багато достойних заявок англійською:

«Мабуть, тому що багато наших співачок зараз за кордоном, вони вже там підтягнули англійську й вона стала більш круто звучати».

Дмитро Шуров про пісні з Нацвідбору до Євробачення-2023 - 2 - изображение

Лонгліст учасників Нацвідбору обіцяють оголосити вже наприкінці жовтня

Про фіналістів Нацвідбору

Лонгліст учасників Нацвідбору обіцяють оголосити вже наприкінці жовтня.

«Це буде близько 30, можливо, 35 пісень. Потім відбудуться прослуховування й зустрічі з цими людьми. Їм треба буде заспівати наживо», – розповів Дмитро Шуров. 

А вже після цього оргкомітет оголосить імена фіналістів Нацвідбору. Їх буде десять, максимум дванадцять.

«Хочеться, щоб цей відбір відкрив людям нові яскраві творчі імена і взагалі, щоб у людей защеміло, щоб їм було добре від цієї музики. Але маю сказати, і це достатньо несподівано для мене, основою цієї роботи є психологія, тому що доводиться просто піднімати музикантів з якогось там дна, мотивувати їх. Дуже багато музикантів, яких ви почуєте на відборі, я дуже сподіваюсь, створили пісню, можливо, саме через цей відбір і саме через нього знову почали займатись музикою. Тому в цьому я вбачаю свою функцію і задоволений цим дуже», – зізнається Дмитро Шуров.

Нагадаємо, через повномасштабне вторгнення РФ «Євробачення-2023» відбудеться не в Україні, хоча минулий конкурс виграв український гурт Kalush Orchestra. З міркувань безпеки пісенний конкурс прийматиме Ліверпуль (Велика Британія). Півфінали відбудуться 9 та 11 травня, а гранд-фінал – 13 травня.
 

Фото: Суспільне мовлення


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top