Оксана Вишня: «Криза — це час можливостей»

Оксана Вишня: «Криза — це час можливостей» - 1 - изображение

Оксана Вишня

«Криза — це час можливостей», — ділиться в інтерв’ю Woman Magazine засновниця українського бренду Blast Out Оксана Вишня. Попри всі складнощі вона вірить в майбутнє, продовжує працювати в Україні та ділиться реаліями фешн-бізнесу в умовах війни.

Життя українців змінилося з 23 лютого: з life-work balance ми перейшли на war-life balance. Як ви знаходите свій особистий баланс?

З 23 лютого та увесь березень я перебувала у стані тотального відчаю. Уся моя увага була прикута до новин і я жила надією, що все божевілля сьогодні-завтра скінчиться. В якусь мить я усвідомила, що починаю не жити, а існувати, і далі так вже неможливо. Я не можу вплинути на глобальні процеси, але можу вплинути на себе.

В якусь мить я усвідомила, що починаю не жити, а існувати

Почала з тіла, як би важко не було повертатися до спорту та правильного харчування, я прагнула довести собі, що все ж таки можу опановувати речі, які на 100% залежать тільки від мене. Потроху перефокусувалась на нові реалії роботи, формувала нові великі та маленькі цілі, займалась пошуком виробництв, які вже на той час відважно продовжували роботу.

Воєнно-політична ситуація в Україні, на жаль, досі не змінилась, але змінилась я. Насамперед у тому, що усвідомлюю себе людиною, яка вміє самостійно робити вибір: бути слабкою і підкореною страхам або вільною і сміливою починати  все спочатку, повністю переформатовувати бізнес, відновлювати родинні цінності чи то взагалі відбудовувати власну країну.

Оксана Вишня: «Криза — це час можливостей» - 2 - изображение

Оксана Вишня

Як зараз функціонує фешн-бізнес в умовах війни?

Важко функціонує, але, як і наша держава, ні в якому разі не здасться. Ми повністю залежні від імпорту, тому відчуваємо катастрофічну нестачу на складах тканин та фурнітури. У той час постачальники залежать від курсу валют, тому значно підвищують ціни й мінімізують об’єми закупівлі товару. Але хочу відзначити українців, попри всі негаразди та економічну нестабільність, попит на вироби «made in Ukraine» залишається на гідному рівні.

Попит на вироби «made in Ukraine» залишається на гідному рівні, – Оксана Вишня

Чи змінювали ви стратегію робочих процесів? Який вектор обрали зараз?

Наше виробництво доволі маленьке й ми не встигли вийти на великі об’єми, це нам допомогло. Тому такий механізм перелаштувати значно легше, ніж нашим більш масштабним колегам. Частина команди виїхала за кордон, тож на деяких місцях відбулася заміна, з кимось співпрацюємо онлайн, а у декого збільшились години праці. Також ми знайшли дуже гідних партнерів на аутсорсі та поглиблюємо нашу співпрацю.

Криза — це дійсно час можливостей, і наша команда це розуміє. Вдячна абсолютно кожному за його сміливість та відданість бренду.

Оксана Вишня: «Криза — це час можливостей» - 3 - изображение

Оксана Вишня

Українські політики наголошують на тому, щоб бізнес продовжував працювати, створював та зберігав робочі місця, сплачувати податки, популяризувати Україну в різних її проявах. Чи відчуваєте ви в цьому й свою місію?

Так, звичайно. До настання всіх цих подій я не відчувала в собі настільки велике бажання бути корисною для держави. Здебільшого я керувалась амбіціями зробити бренд lovemark поки що тільки у межах України. Але війна внесла свої корективи й мої амбіції помножились на любов та відданість власній країні. Тепер я як ніколи отримую задоволення від можливості сплачувати податки, залучати наш бізнес до участі в допомозі українцям, які знаходяться в складних життєвих умовах. Ну і, звичайно, головне, що я щаслива від можливості разом з іншими  відданими своїй справі підприємцями будувати один спільний та потужний бренд під назвою «UKRAINE».

У Blast Out вийшов патріотичний дроп з художницею Сонею Морозюк. Розкажіть про вашу співпрацю. Які головні мотиви ви вкладаєте у цей дроп?

Я вже давно думала про колаборацію, але зовсім не поспішала з цим, бо чітко розуміла — це повинно бути не про комерцію, а про щось значно глибше. А потім все сталося само собою, спочатку з’явилося бажання створити футболки «зі змістом», на яких би ми відтворили не просто принт, а віддзеркалення внутрішнього стану кожного з нас. На думку спала відразу Соня, бо так щиро й водночас просто висловлює думки наших сердець саме вона. У той же день я запросила її на каву, й незабаром ми з ентузіазмом обговорювали співпрацю. Далі художниця створила для проєкту ексклюзивні картини, які ми перетворили в принт.

Ну а тепер ми готуємось до старту продажів. Відсоток буде йти у «Фонд Маша», який активно займається гуманітарною допомогою для жінок, дітей та літніх людей.

Оксана Вишня: «Криза — це час можливостей» - 4 - изображение

патріотичний дроп з художницею Сонею Морозюк

Німецький стиліст Франк Пітер Вайлд підтримує Україну, показуючи патріотичні аутфіти щодня у своїх соціальних мережах. Чи стануть фольклорні українські мотиви трендом у всьому світі?

Як українка я щиро вдячна Пітеру за таку щиру й віддану підтримку. Але разом з тим розумію, що настільки гучні жовто-блакитні формати заклику «за Україну» мали силу лише перші  місяці. Як би боляче не було це визнавати, але іноземці вже починають втомлюватися від проукраїнських меседжів. Така психологія людини й тут нічого не вдієш.

Іноземці вже починають втомлюватися від проукраїнських меседжів

Але це не означає, що потрібно мовчати. Нам, людям творчим, звичайним українцям варто й далі демонструвати усьому світу щирість та красу нашої нації, глибину нашої історії. Думаю, саме це здатне й надалі формувати та делікатно підтримувати цікавість до України.

Наприклад, з недавнього, від чого я отримала неймовірну естетичну насолоду, були  вироби, колекції та колаборації якраз у фольклорному жанрі. Жакети FOLK з традиційною українською хусткою від дизайнерки та інфлюенсерки Аліни Френдій. Фантастична колаборація  Ruslan Baginskiy з італійським брендом LUISAVIAROMA. А ще нова капсульна колекція Каті Сільченко — це дивовижна й ніжна інтерпретація українського етносу. Пишаюсь цією креативністю і вважаю, що саме талановиті українці — це і є світовий тренд, який ще тільки набуває  обертів.

На вашу думку, як зараз має формуватися гардероб українки? Які речі є маст хевом, а від яких можна сміливо відмовитися?

За моїми спостереженнями українки завжди відрізнялись гарним смаком. І навіть зараз, не зважаючи на величезні стресові умови, наші жінки якимось фантастичним чином продовжують виглядати стильно, мабуть, це в нас вже на генетичному рівні.

Комфорт та універсальність — ось що зараз потрібно від гардеробу, а святкові й занадто вишукані вбрання на деякий час втратили актуальність. Розслабленні класичні блейзери та брюки, оверсайз сорочки, тактильно комфортні піжамні костюми, футболки з якісного трикотажу. Приблизно так виглядає капсула, яка закриває всі потреби українки у 2022 році.

Комфорт та універсальність — ось що зараз потрібно від гардеробу

А як змінився особисто ваш гардероб?

Моє життя завжди було сповнене динамікою, але з приходом війни воно стало ще більш шаленим. Перші два місяці я носила один й той самий спортивний костюм, а мої улюблені брендові сумки замінив старенький, але супер практичний рюкзак The North Face.

Коли я повернулась у квітні до Києва, то  усвідомила, що так і продовжую носити спортивки, кеди та вже такий рідний рюкзак. Це вплинуло й на творчі процеси в роботі Blast Out. Ми більше сфокусувалися на розробці практичного одягу для повсякденного життя. До речі, 80% мого гардеробу складається з речей саме Blast Out.

Що ви сьогодні хотіли б сказати українцям і світові?

Хочу сказати те, чому мене з дитинства вчили казки, а потім, у більш дорослому віці, уважні спостереження за людьми та життєвий досвід: добро завжди перемагає зло! Це факт, константа, закон Всесвіту. Тож єдине, що нам треба, це чітко усвідомити на якому ми боці й кожен крок, кожне слово та емоцію пропускати через фільтр добра та любові. Попри весь біль та жах, який зараз відчуває моя країна, я все ще вірю у людяність.

Якою ви бачите Україну через 10 років?

Країною, де зростає вільне та щасливе покоління.


Фото: прес-служба 

 


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top