«Надійні поради»: Як не стати жертвою аферистів, розшукуючи близьких?

«Надійні поради»: Як не стати жертвою аферистів, розшукуючи близьких? - 1 - изображение

Надія Матвєєва, ведуча рубрики «Надійні поради» на СТБ

Надія Матвєєва продовжує ділитися цінними порадами, які допоможуть убезпечити життя у воєнний час, у рубриці «Надійні поради» на СТБ. Так, телеведуча розповіла,  як не стати жертвою аферистів, розшукуючи своїх рідних та близьких.

Під час війни тисячі людей вважаються зниклими безвісти. Хтось перебуває на території, де точаться бої, а хтось не виходить на зв’язок після евакуації. Розшукуючи рідних, пам’ятайте: вашою бідою можуть скористатися шахраї. Ось «Надійні поради», як не стати жертвою аферистів:

  • Розшукуйте зниклих за допомогою офіційних структур. Публікуючи в інтернеті оголошення зі своїм номером телефона, ви повідомляєте його шахраям, які можуть вимагати гроші за допомогу.
  • Не залишайте в інтернеті більше фактів, ніж це потрібно. Саме знанням подробиць шахраї шокують родичів, коли вимагають гроші.
  • Найпопулярніший спосіб аферистів ― нічний дзвінок. Складно зібрати думки докупи, коли в слухавку кричать, що родич поранений у підвалі, де немає зв’язку, і треба гроші на ліки. Або в полоні, де його катують, тож негайно платіть викуп. Не панікуйте! Попросіть, щоб співрозмовник назвав повне ім’я та прізвище родича, дату його народження. Хай розкаже, де і за яких умов трапилося нещастя.
  • Попросіть, щоб вашій близькій людині дали слухавку. Прикриваючись поганим зв’язком, що спотворює голос, шахрай може говорити від імені родича. Спитайте щось дуже особисте. Чи навпаки: назвіть спільного знайомого неправильно. Стежте за реакцією співрозмовника. У жодному разі не переказуйте гроші відразу. Скажіть, що потрібен час, щоб зібрати суму. Збрешіть, що погано почуваєтесь. Використайте паузу, щоби подумати, порадитись, обдзвонити всіх, хто може щось знати.
  • Подзвоніть самому нібито полоненому чи пораненому. Є випадки, коли шахраї телефонували родичам у той час, коли герой перемовин спокійно спав у сусідній кімнаті.
  • Якщо ваш родич перебуває в небезпечній зоні, домовтесь про слово-пароль. Це допоможе вберегтися від шахраїв у майбутньому.

І головне. Хоч би як погрожували аферисти, не ведіть із ними перемовин самостійно.  Звертайтесь до відповідних структур ― у поліцію, Об’єднаний центр з пошуку та звільнення полонених або Центр протидії дезінформації.

Будьте пильними та бережіть себе!

Фото: прес-служба СТБ


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top