Як безпечно повернутися додому після евакуації

Як безпечно повернутися додому після евакуації - 1 - изображение

Надія Матвєєва продовжує ділитися цінними порадами, які допоможуть убезпечити життя у воєнний час, у рубриці «Надійні поради» на СТБ. Так, телеведуча розповіла, які прості кроки допоможуть безпечніше повернутися додому після евакуації.

«Надійні поради» з Надією Матвєєвою — прості, але важливі правила, які допоможуть зберегти здоров’я, розв’язати проблеми в тилу, убезпечити себе та рідних під час повномасштабного вторгнення росії в Україну. Телеведуча дає відповіді на питання, які хвилюють кожного: як уберегтися від хімічної зброї, що робити, якщо ви побачили снаряд чи інший підозрілий предмет на вулиці, які продукти варто взяти з собою в укриття та що можна приготувати своїми руками з мінімальної кількості інгредієнтів, як захистити житло від мародерів та багато іншого. Рубрика виходить щодня у 6-хвилинному міжпрограмному блоці на початку кожної години.

Про що варто пам’ятати, повертаючись до власної домівки?

  • Чи безпечно зараз повертатися? Інформацію можна дізнатися з повідомлень на сторінках місцевої влади. В кожному населеному пункті – своя ситуація. Якщо в місті або навколо точились бої, треба обов’язково почекати, поки відбудуться протидиверсійні заходи, розмінування, ремонт інфраструктури та перевірка поліцією житлових комплексів. До цього моменту повертатися небезпечно.
  • Якщо хтось з ваших сусідів не виїжджав чи вже повернувся, знайдіть номери телефонів і дізнайтесь про стан будинку та вашої квартири, чи є вода, газ, світло.
  • Якщо ви повертаєтесь на автівці, обирайте тільки офіційні шляхи! Орієнтуйтесь на мережу блок-постів ЗСУ або тероборони. Під час подорожі уточнюйте у них, чи безпечно рухатись далі, – ситуація в будь-який момент може змінитись.
  • В дорозі дотримуйтесь правил безпеки. Подорожуйте шляхами з твердим покриттям. Намагайтесь рухатись по сліду іншого транспортного засобу. Під час зупинок в жодному разі не сходьте в туалет на узбіччя та в кущі – територія, де точились бої, може бути замінована. З тієї ж причини категорично заборонено їхати ґрунтовими дорогами та лісовими стежками.
  • Діставшись домівки, перевірте, чи нема слідів мародерів або окупантів. Квартира може бути замінованою. Щось здається підозрілим? Дзвоніть в поліцію та МНС! Не заходьте до житла, поки вони не приїдуть. Спеціалісти перевірять, чи в помешканні безпечно.

Бережіть себе!


Фото: прес-служба СТБ


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top