Тренер-реабілітолог Лаура: «Лікуватися їжею – це крок назустріч своєму тілу, шлях до балансу і вміння чути себе»

Тренер-реабілітолог Лаура: «Лікуватися їжею - це крок назустріч своєму тілу, шлях до балансу і вміння чути себе» - 1 - изображение

Тренер-реабілітолог, нутріціолог та блогер  Лаура в інтерв’ю для нашого Інтернет-порталу розповіла, як і коли почала свій спортивний шлях, про уникальність її марафонів, а також — розвінчала популярні міфи про харчування та поділилися подальшими планами.

Лаура, розкажіть, коли і чому ви вирішили пов’язати своє життя зі спортом? Ви і тренер і реабілітолог і нутриціолог. В якій послідовності здобували ці професії? Зараз ви займаєтеся всім одночасно? Ви ведете онлайн-тренування або також тренуєте «наживо»?

Ця історія почалася в далекому 2013 році, коли я вирішила залишити університет. Я знала, що хочу бути успішною, і на цьому мої уявлення про майбутнє закінчувалися. Тоді в мене не було коштів не те, щоб на бізнес, а навіть на елементарне виживання, оскільки я втратила стипендію. В пригніченому стані я була недовго – десь два дні, після чого, за останні гроші, я придбала абонемент в спортзал. Власне, там моє тіло і серце залишилися назавжди. Кілька років я просто тренувалася і шукала себе в різних сферах, а потім зрозуміла, що душа лежить саме до спорту.

Тоді я почала один за одним отримувати різноманітні сертифікати тренера, постійно вдосконалювала свої здібності. В певний момент я вирішила здобути бодай якісь знання про харчування, окрім стандартної формули «рудинка/гречка». Мені стало цікаво, як кожен продукт впливає на організм. В результаті пошуку нової інформації я зіштовхнулася з тим, що, в наш час, доволі мало здорових людей. Сидіння за комп‘ютером, носіння дитини на руках, недостатньо активний спосіб життя – все це призводить до того, що лікувальна фізкультура потрібна, як мінімум, 90% людей. Так і народилася ідея про марафон з акцентом саме на реабілітацію. Він розроблений не тільки, щоб усунути певні проблеми, але й для того, щоб попередити їх при сидячому способі життя. Ідея полягала в проведенні таких марафонів виключно в режимі «онлайн», адже допомогти такій кількості людей одночасно (в нас було понад 900 клієнтів в місяць) просто забракло б часу.

Як карантин відобразився на вашій діяльності? І, окрім проблем, приніс щось хороше в життя в цілому?

Карантин, звичайно, збільшив кількість людей, які почали тренуватися онлайн, а також – людей, які дивляться сторіс чи замовляють рекламу у блогерів. Люди, що втратили роботу в цей період, почали створювати нові перспективні проєкти та бізнеси. З початком карантину в моєму житті сталися певні зміни: я завагітніла і не мала можливості увесь свій вільний час присвячувати марафонам. Я розумію, що з врахуванням цього моя фінансова ситуація могла бути ще кращою, але, в будь-якому випадку, карантин дав нам неабиякий поштовх і, загалом, позитивно вплинув в плані розвитку та популяризації цього проєкту.

Тренер-реабілітолог Лаура: «Лікуватися їжею - це крок назустріч своєму тілу, шлях до балансу і вміння чути себе» - 2 - изображение

У вас в профілі написано, що ви виплатили 7 тисяч євро за схуднення. Розкажіть докладніше про це. У чому відмінність і перевага ваших систем харчування і тренувань? Якого режиму харчування і спорту дотримуєтесь ви самі?

Ідея першого марафону виглядала приблизно так: «Пластика грудей за 100 $». Саме стільки коштувала участь у марафоні і саме такий подарунок ми обіцяли переможцю. Це мало бути шаленою мотивацією для прекрасної половини людства. Ми втілили в життя мрію однієї дівчини. З кожним наступним сезоном ми зменшували ціну за участь в марафоні й подарунки робили за проханнями самих учасників. Протягом 31 сезону, які ми провели, приблизна сума подарунків сягнула суми 7 тисяч євро. Зараз участь коштує 390 гривень, а від розіграшу подарунків за результати ми повністю відмовилися по одній простій причині: учасниці намагалися за будь-яку ціну і всіма можливими способами підкорегувати свої результати заради виграшу, і ми вирішили, що мотивацією повинне бути внутрішнє бажання.

Коли я починала, марафонів практично не було, а ті, які були, пропонували доволі примітивну програму: 300 присідань, 100 віджимань в день і раціон на 800 ккал. Що обіцяє така програма? Замість омріяного схуднення – маса проблем зі здоров’ям за рахунок великого навантаження на колінні суглоби, дефіциту мікро- і макронутрієнтів в організмі, а також постійного викиду кортизолу.

Протягом трьох днів на тиждень в програмі нашого марафону – високоінтенсивні тренування, спрямовані на жироспалювання й покращення метаболізму. На інші 3 дні ми розробили ЛФК (лікувальна фізкультура), згідно якої будь-хто зможе покращити своє здоров’я (свою практику я проходила там, де відбувається реабілітація олімпійських спортсменів).  До речі, на просторах Інтернету й досі немає жодного відео повноцінного тренування ЛФК.

Загалом, програма на тиждень виглядає так: 3 дні ми тренуємось, 3 дні – ЛФК (важливим є те, що це не стресові тренування, а саме лікувальні). При такому підході можна тренуватись 6 разів на тиждень. В іншому випадку – тільки 3 рази (для новачків).

Друга особливість програми: ми навмисно знімали тренування вдома, в лісі, на пляжі, щоб продемонструвати всім, що прийти в форму можна в будь-яких умовах, головне при цьому – мати бажання й 2 пляшки з водою 0,5мл). Яскравий приклад: матусі в декреті, які тренуються з нами в той момент, коли малюк на обідньому сні.

Третя особливість: у нас багато різноманітних меню на вибір й багато їжі; ми формуємо повноцінний раціон на 1600 ккал з низькокалорійних корисних продуктів, що дає змогу худнути, не піддає організм стресу, а навпаки, в порівнянні зі звичним раціоном 21 століття, – дає максимальну користь + на приготування страв йде хвилин 15 максимум.

Здебільшого, я займаюся по програмі саме свого марафону. Винятками бувають ситуації, коли мені просто необхідно вийти з дому, або ж я сумую за спортзалом і, маючи можливість залишити сина на чоловіка, йду на кросфіт.  Чи можна вдома так само тренуватись? – Авжеж! Це радше психологічне розвантаження, адже є моменти, коли мами зрозуміють, що треба знайти час для себе й вийти з дому. Особливо, це важливо після затяжного карантину та вагітності.

Мій підхід до харчування проходить під слоганом «Адекватність!» Зазвичай, я харчуюсь збалансовано, раз в тиждень влаштовую собі чітміл (свідоме порушення правил), іноді, коли «тіло просить веганства», я задовольняю його прохання протягом певного періоду. Важливо розуміти, що і як відбувається в організмі, а головне – чому, і тоді ти не просто рухаєшся по шаблону, а знаєш всі маневри для того, щоб прекрасно почуватися.

Тренер-реабілітолог Лаура: «Лікуватися їжею - це крок назустріч своєму тілу, шлях до балансу і вміння чути себе» - 3 - изображение

Лаура, які найпопулярніші міфи про харчування, ви можете розвінчати?

Величезна помилка, що для схуднення треба мало їсти, оскільки організм відкладатиме про запас кожну калорію, адже він не розцінюватиме зменшення калорій, як дієту, а думатиме, що настали важкі часи і для виживання відкладатиме все на потім. Доплюсуйте до наслідків такого підходу сповільнення метаболізму, дефіцит мікроелементів і, як результат: проблеми зі здоров’ям, тьмяне волосся, нездоровий колір шкіри – це все людина отримує замість красивої фігури.

Щоб виглядати чудово потрібно: збалансувати свій раціон (він має містити не менше 1600 ккал здорової й поживної їжі), багато гуляти на свіжому повітрі, робити масажі/самомасажі.

Наскільки важливий масаж у схудненні?

В схудненні – ні, в покращенні якості шкіри – однозначно. Різноманітні масажі будуть тільки на користь: і антицелюлітний, і міофасциальний, і, навіть, розслабляючий.

Що ви думаєте про модне інтервальне голодування?

Інтервальне голодування має шанс на існування тільки при дотриманні принципу «16/8», простіше кажучи – ми не їмо вночі. Що стосується всього іншого, якщо ви – новачок, то інтервальне голодування може серйозно нашкодити – особливо, якщо ви не до кінця й не зовсім точно розібралися з усіма тонкощами даного підходу.

Багато людей втрачає вагу, але не може втримати результат. Як не набрати кілограми після схуднення?

Якщо збалансувати раціон і не надто сильно обмежувати себе в споживанні калорій, то такий стиль життя стає комфортнішим і люди дотримуються його з легкістю без жодних зривів. Це ситно, смачно, легко для організму, на відміну від стресів при постійному схудненні. Збалансований раціон дає змогу оздоровити весь організм, регулює рівень хрому, що, в свою чергу, регулює апетит і зменшує потяг до солодощів.

Яким бачите свій подальший розвиток, як спеціаліст? Плануєте якісь сюрпризи для своїх підписників?

Так, вже цього місяця планую по новій перезняти всі тренування, підійти до цього більш професійно. Сподіваюся, в найближчий час нарешті побачить світ моя книга. Після того, я планую масштабувати марафон, щоб давати корисні знання і допомагати якомога більшій кількості людей. Що стосується подарунків в марафоні, то ми їх повернемо, коли зрозуміємо, як чесно та правильно визначати переможця, щоб самі учасниці не підкоректовували результати.

Тренер-реабілітолог Лаура: «Лікуватися їжею - це крок назустріч своєму тілу, шлях до балансу і вміння чути себе» - 4 - изображение

Поділіться, будь ласка, рецептом корисної та легкої у приготовані авторської страви.

Паста на рослинному молоці з креветками (5-7 хвилин приготування).

Інгридієнти:

  • 60 гр цільнозернових макаронів
  •  50 мл рослинного молока
  •  5 королівських креветок

Цибулю порізати і підсмажити на 5 г кокосового масла, додати сіль, перець, часник до смаку, влити 50мл рослинного молока (вибирайте без цукру в складі), викласти креветки, 2 хвилини довести до готовності. Спагетті зварити, викласти на тарілку, зверху соус і креветки.

Овочевий салат з сезонних овочів улюблених стане повноцінним прийомом їжі на обід.


Автор: Тетяна Зайцева

Фото: особистий архів


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top