Маша Єфросиніна: “Якщо ти береш відповідальність за своє життя, ти вже не жертва!”

Woman Magazine

Коли здається, що рік досить складний, завжди можна зупинитися, зайти в соціальні мережі та надихнутися прикладами сильних і талановитих. Якраз таку героїню ми обрали для грудневої digital-обкладинки. Маша Єфросиніна бореться з насильством над жінками, складає іспити на відвертість у відомих особистостей, виховує з чоловіком двох дітей і розповідає нам про головні події 2020. 

Woman Magazine

Марійко, оскільки в грудні ми підбиваємо підсумки року, поділіться, які особисто у вас відбулися інсайти за цей період.

Днями моя компанія подружок запропонувала зібратися на щорічну зустріч. Якщо раніше я чекала цих повідомлень у дівчачих чатах, то цього року несподівано для себе усвідомила, що мені не хочеться розлучатися з родиною. Мені дуже комфортно з рідними попри те, що за цей рік я провела стільки часу з ними, скільки не проводила за все своє життя. 2020 просіяв через сито все: показав реальні цінності й остаточно знецінив те, що не має великих сенсів. Цей рік зміг по-справжньому заземлити і налаштувати новий фокус на найважливіше. Якби не мій чоловік, який зберігає неймовірний оптимізм, гумор і спокій, і якби не мої діти, які щасливі від можливості бути вдома, я б психологічно не впоралася з цим роком. Тому що це не моя швидкість. Я не пригадаю часу у своєму житті, коли було так повільно і порожньо. Але мені вдалося зберегти свій оптимізм, віру в людей і внутрішню любов. Напевно, зберігаючи ці почуття, людина здатна пристосуватися до улюблених обставин.

Маша Єфросиніна: Якщо ти береш відповідальність за своє життя, ти вже не жертва! - 1 - изображение

Ви якраз своїм прикладом і показуєте, що в будь-який період важливо не втрачати гумор, бути позитивно налаштованою, горіти своєю діяльністю. Як вам це вдається?

Мені здається, це життєвий досвід. Якраз він дає розуміння дуже багатьох речей про себе. Ти точно знаєш, яка твоя реакція на ситуацію буде згубною, а яка – життєдайною. Ми всі звичайні люди і відчуваємо різні емоційні стани. Ба більше, важливо навчитися любити і приймати себе в складні моменти. Це прекрасна ознака того, що ми живі, що у нас б’ється серце, а душа іноді плаче. Можна збожеволіти, якщо робити вигляд, що все добре. Нам цього достатньо в соціальних мережах, де картинка править світом і одночасно руйнує психіку мільярдів людей. Так хоча б із собою можна бути чесною?

 

 
 
 
 
 
Переглянути цю публікацію в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Публікація від Masha Efrosinina (@mashaefrosinina)

Зізнаюся, що жодна паніка, відчай, тривога або апатія в моєму житті не привели мене до чогось позитивного. Я навчилася цим керувати і брати себе в руки, коли необхідно. Звісно, 10 чи 5 років тому я так не вміла. Сьогодні розумію, що кожна людина повинна брати відповідальність за своє життя. Чекати від когось допомоги або бути жертвою – тупа трата часу.

Протягом двох років одне з ваших професійних завдань, як посла Фонду ООН з питань народонаселення, – боротися за гендерну рівність в Україні. Які зміни в цьому непростому питанні вже відбулися?

2020 був запланований трансформаційним роком у цьому питанні, але ніщо не віщувало пандемії. З точки зору державної важливості цього року відбулася децентралізація. Це означає, що відповідальність за людей, які постраждали від насильства, стала нести влада окремих міст і регіонів. Я зверталася до мерів і губернаторів, щоб контроль шелтерів, кризових центрів і мобільних бригад був під їхнім керівництвом. У вересні президент України підписав Указ про невідкладні заходи щодо запобігання та протидії домашньому насильству. Це дуже важливий момент. Наразі тривають роботи над притулками та шелтерами, раніше яких взагалі не було. До того ж, у Києві з’явилося кілька кризових квартир, куди жертв насильства можуть привести одразу після фіксування поліцією факту побиття.

Звісно, через те, що карантин вніс свої жахливі корективи, повноцінний контроль ми поки що здійснити не можемо. У мене на цей рік були заплановані десятки візитів до місцевої влади для того, щоб переконатися, що вони готові продовжувати роботу, яку ми почали. Поки що це відбувалося у форматі онлайн.

Гарячу лінію 1547 було запущено в тестовому режимі й досі в цьому режимі продовжує працювати. На жаль, не можу сказати, що я повністю задоволена роботою державної гарячої лінії. Я звикла визнавати як хороше, так і фіксувати те, що необхідно покращувати. 

Маша Єфросиніна: Якщо ти береш відповідальність за своє життя, ти вже не жертва! - 2 - изображение

На масштабному рівні в нашій країні небагато публічних особистостей беруть на себе відповідальність працювати із соціально-значущими темами. Ви відчуваєте брак підтримки інфлюенсерів?

Коли 2014 року ми створювали благодійний фонд “Твоя опора”, я дала собі слово, що ніколи не буду дорікати людям. Можна збожеволіти, якщо замислюватися про те, скільки людей мають гроші і витрачають їх, не думаючи взагалі про нужденних. Можна розчаруватися остаточно, коли розумієш, що всім не зможеш допомогти, що деякі люди віддають дітей у притулки, що твої зусилля – це крапля в морі. Не можна витрачати енергію, дорікаючи іншим у бездіяльності. Тому в мене досить зацементована установка, що кожен живе за своєю совістю.

Публічна людина – це канал трансляції смислів. Так у всьому світі і так може бути в Україні. Я не буду критикувати колег, я можу тільки подякувати. Оля Полякова, Діма Монатік, Юля Саніна, Альоша, Тарас Тополя з першого дзвоника погодилися знятися в ролику, що закликає до боротьби з насильством над жінками. Вони миттєво підтримали ідею, що ролик буде без драми, а навпаки – вселяти віру.

 

 
 
 
 
 
Переглянути цю публікацію в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Публікація від Masha Efrosinina (@mashaefrosinina)

Ваш ступінь щирості в інтерв’ю, у соціальних мережах і у виступах для жіночої аудиторії викликає захват і легкий шок. Тому що більшість не були навчені, що відверто обговорювати багато питань – не соромно і життєво необхідно. Звідки особисто у вас сміливість бути наскільки чесною?  

Мій шлях не був простим ні в кар’єрі, ні в особистому житті. Він був наповнений випробуваннями, які зробили мене стійкими, щоб зараз я могла захищати свою чесність. Я чесна настільки, наскільки дозволяє мій внутрішній ліміт. Навіщо мені це? Я відчуваю фідбек від людей і чую, як це змінює їхні життя. Ніколи раніше я не ходила вулицями так, як сьогодні: мене зупиняють, беруть за руку і розповідають свої історії. Навіть якщо кілька десятків людей змогли зізнатися, що я допомогла їм у якийсь період, мені цього достатньо, щоб залишатися в тій чесній інтонації зі своєю аудиторією, в якій я перебуваю.

Маша Єфросиніна: Якщо ти береш відповідальність за своє життя, ти вже не жертва! - 3 - изображение

А як ви вважаєте, що може допомогти іншим дівчатам і жінкам стати на такий шлях чесності?

Перестати чекати від світу, що він погладить по голові. Перестати чекати, що хтось прийде і вирішить ваші проблеми.

Я не Бог, і навіть не маю психологічного ресурсу читати тисячі повідомлень у директ із закликом допомогти. Я просто людина, яка заявляє: “Якщо ти береш відповідальність за своє життя, ти вже не жертва!” Моє завдання – викорінити в українках синдром жертви, який вони ввібрали разом із молоком їхніх матерів-жертв. Мені хочеться, щоб жінки зрозуміли: не можна чекати, що хтось зробить їх щасливими. Уся відповідальність на них самих! Багато хто вважає, що якщо я вивела їх у стан “прозріння”, то тепер маю допомогти вирішити питання з квартирою, грошима, юристами.

Насамперед пропоную подумати про свої внутрішні нормативи любові до себе. Жінка з високою самооцінкою не житиме в шлюбі без кохання, не кидатиме улюблену справу, не терпітиме сексуального домагання від боса. Жінка, яка себе любить і поважає, влаштовуватиме життя так, як вважатиме за потрібне.

 

 
 
 
 
 
Переглянути цю публікацію в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Публікація від Masha Efrosinina (@mashaefrosinina)

Крім непростих зовнішніх обставин, у багатьох пар виникли складнощі у 2020. Як ви зберігаєте любов у стосунках?

У нас із чоловіком є правило – розмовляти одне з одним. Я вважаю, поки це правило працюватиме, наша сім’я існуватиме. Ми обговорюємо будь-яку гостру або напружену ситуацію, що виникла між нами. Коли почався карантин, ми з Тимуром (чоловік Маші – прим. ред.) сіли й поговорили, як вибудовуватимемо особистий простір і бюджети, ділитимемо обов’язки по дому. Дуже допомагає донька Нана, яка залишається і опікується Сашунею (молодший син – прим. ред.), тож ми спокійно можемо провести час із чоловіком. Діти знають, що є простір для нас двох. Це наше друге правило.

 

 
 
 
 
 
Переглянути цю публікацію в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Публікація від Masha Efrosinina (@mashaefrosinina)

Марійко, про що насамперед мають говорити батьки з підлітками, щоб виростити впевнене й усвідомлене покоління? Можливо, можете навести на своєму прикладі спілкування з 16-річною донькою Наною?

З одного боку, мені шкода, що на підлітків обрушилася соціальна домінанта, і я ніяк не можу передбачити наслідки авторитарного тиску соціальних мереж і віртуальних авторитетів. З іншого боку, жаліти їх – точно не вихід. Я намагаюся давати доньці розуміння реальності. Світ жорстокий? Так. У ньому є місце зраді та лицемірству? Так. Як із цим жити? Можемо розбирати ситуації на прикладах.

Я багато ділюся тим, що бачу і читаю, залучаю Нану до благодійних подій і поїздок у дитячі будинки. Вона точно розуміє, що у світі є і хороше, і погане. Я б рекомендувала всім батькам частіше показувати дітям реальність.

Також я дуже підтримую впровадження сексуальної освіти. Якщо ми прогресивні батьки, то привнесемо його в школи і домашню риторику. Завдяки цьому мільйони дівчат не повторять помилки своїх матерів.

 

 
 
 
 
 
Переглянути цю публікацію в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Публікація від Masha Efrosinina (@mashaefrosinina)

Ви зовсім недавно випустили інтерв’ю на своєму каналі з блогером Сашею Чистовою. Чим вас приваблює молоде покоління?

Мені цікаві блогери, адже якщо їх зробили іконами покоління, значить, вони чимось приваблюють мільйонів. Мені важливо зрозуміти мову, якою вони розмовляють. Тому що саме блогери надалі нестимуть смисли. У цінностей немає віку, є тільки переклад і адаптація.

Розмова із Сашею була важливою. Дівчина у 22 роки, яка пережила психологічне насильство від хлопця, має сміливість розповісти про це, щоб тисячі інших дівчат не терпіли подібного до себе ставлення. Адже кожна з нас запаковувала в себе комплекси, нав’язані кимось, і йшла з ними в життя. І якщо після цього інтерв’ю 10% глядачів задумаються або знайдуть у собі сили розірвати такі стосунки, я буду рада.

Продовжуючи розмову про випуски “Іспиту”, цікаво дізнатися, які інтерв’ю особисто на вас справили найбільше враження?

Не зможу виділити якісь окремі інтерв’ю. Коментар, який є практично під кожним відео, звучить так: “Я відкрив для себе публічну людину по-новому”. Це для мене головний мотив пишатися кожним випуском. Я можу бути незадоволена собою через те, що була надто комплементарною або різкою, але те, що ми робимо матеріал, який розкриває героя зовсім з іншого боку – це факт.

Усі герої приходять із рішенням відкрито поговорити.

Цього року я почала потроху заробляти на “Іспиті”, інтегруючи рекламу. Мені це розв’язало руки і дало змогу створювати якісніший продукт. Я багато вкладаю в розвиток каналу і навіть подумую про нове шоу.

Маша Єфросиніна: Якщо ти береш відповідальність за своє життя, ти вже не жертва! - 4 - изображение

Хто з українських жінок вас надихає?

У мене ніколи не було кумирів, але кожна героїня в “Іспиті” в момент нашого спілкування була для мене натхненням. Це глибокий ступінь довіри і з’єднання двох жіночих енергій. Люблю своє життя за те, що мені зустрічаються видатні люди, у яких я можу чогось навчитися.

Я також надихаюся щастям у моменті. Наприклад, до свого дня народження я ставлюся дуже непросто і постійно кудись тікаю цього дня, а через карантин мені не вдалося це зробити. Тому мій чоловік привіз нас до лісу, де ми сиділи на пеньку і пили чай. Такі моменти треба цінувати.

Крім того, я відчуваю колосальне щастя і навіть фізичну насолоду в моменти, коли по-справжньому можу комусь допомогти. І мова зараз не тільки про благодійність.

Маша Єфросиніна: Якщо ти береш відповідальність за своє життя, ти вже не жертва! - 5 - изображение

Машо, що ви хотіли б побажати своїй аудиторії на прийдешній рік?

Я бажаю кожному, хто читає це інтерв’ю, задуматися про своє здоров’я. 2020 – справжнісінький іспит на міцність і перевірка, як ти проживаєш своє життя і з якою повагою ставишся до організму. Проведіть серйозний аналіз, з чого ви складаєтеся. Пандемія, яка посадила весь світ на карантин, конкретно перевіряє, чи готовий наш організм зіткнутися з викликом. Бажаю кожному переглянути своє ставлення до життя, до фізичного і духовного здоров’я.


Текст: Наталія Філон

Фото: прес-служба 


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top