Піар по-новому: як ведуть проєкти на карантині

Піар по-новому: як ведуть проєкти на карантині - 1 - изображение

Концерти, покази та фотосесії – все це зникло з буднів українських зірок шоу-бізнесу та власників відомих брендів цієї весни. Але далеко не всіх це зупинило. Вітчизняні селебрітіз і бізнес-діячі не припиняли з’являтися у ЗМІ, створювати свіжий контент і продукти. Як працювали з оновленим графіком інфлюенсерів і підтримували їхні плани українські PR-агенції, ми розпитали у топових фахівців. Які проєкти вдалося зробити успішними на всю країну, не виходячи з дому, і чому в PR все ще працює прийом “сарафанного радіо” – у нашому спецпроєкті. 

Юла, CEO YULA Company

Піар по-новому: як ведуть проєкти на карантині - 2 - изображение

Як ваша агенція адаптувала свою роботу в умовах кризи?

Ми вийшли із зони комфорту, відсіяли все, що виявилося непотрібним у роботі або морально застаріло, і стали ефективнішими. Цей період став часом реструктуризації нашого бізнесу, ми перестали відкладати важливі кроки на потім і вийшли на новий рівень: розпочали роботу над запуском власного лейблу, провели кілька пробних онлайн-включень з освітнім курсом YULA PRaktika, відкрили повноцінний рекламний відділ,  який допомагає нашим клієнтам отримувати додаткові доходи. Ми постаралися максимально зберегти свій колектив, тому що для нас дуже важливий кожен співробітник, і знайшли компроміс в умовах співпраці. Жоден клієнт у період кризи від нас не пішов – ми всім давали можливість заробити, навіть коли концерти і приватні заходи були неможливими. Збереження колективу допомогло нам не збавляти обертів, а працювати в повному обсязі – можливо, навіть ще більше, бо велике навантаження припало на переведення всіх активностей в онлайн: онлайн-концерти, онлайн-спілкування, інстаграм-зустрічі з шанувальниками. Комунікації перебудувалися, і ми разом із ними. Ми з командою зрозуміли, наскільки сильно потребуємо спілкування, сумували за нашими щотижневими розборами кейсів західного ринку, брейнштормами. Усе це в нас відбувалося в Zoom, але ми зрозуміли, що офлайн для нас працює набагато краще.

З ким із ваших клієнтів під час карантину ви працювали найпродуктивніше і як це було?

Криза непогано стимулює креатив. Наприклад, TVORCHI, щойно почався карантин, випустили свій карантинний джингл #звукикарантину. Це були повсякденні домашні звуки, які чує звичайна людина на карантині, але цікаво оформлені музично, несли посил: “залишайтеся вдома”. Цей ролик підтримали десятки національних ЗМІ, а МОЗ опублікувало ролик у своїх офіційних соцмережах і месенджерах, де ми за короткий період отримали мільйонні охоплення. Сергій Бабкін та Артем Пивоваров дали кілька онлайн-концертів у YouTube та Instagram, “Зе Інтерв’юер” зняв та випустив декілька епізодів із дотриманням заходів безпеки, запустив подкаст з інтерв’ю і відсвяткував три роки існування спецпроєкту в ЗМІ. Тож роботи у нас і наших клієнтів не поменшало – скоріше, навпаки.

Роман Мединський, founder & CEO Агентства PR Batteries

Піар по-новому: як ведуть проєкти на карантині - 3 - изображение

Як ваша агенція адаптувала свою роботу в умовах кризи? 

У карантин та економічну кризу PR Batteries увійшло досить спокійно, без паніки, спираючись на  досвід роботи агентства в період двох криз 2009 і 2013 років. Ми чітко знали, що і як робити. Це допомогло зберегти частину клієнтів і проєктів – ми перевели нашу роботу в “карантинний” формат, зменшивши гонорари, але, зберігши обсяги робіт. При цьому, нам вдалося обійтися без скорочення заробітних плат співробітникам – вони залишилися на докарантинному рівні. Також ми посилили роботу new business відділу, активно долучившись до пошуку нових проєктів і клієнтів,  і зосередившись на просуванні безпосередньо агентства та послуг, які ми надаємо. І вже у квітні-травні ми отримали нові проєкти, серед яких домовленості про проведення престурів у кілька готелів у різних містах України. Віддалений формат роботи співробітників і дистанційне управління роботою агентства теж не став для нас сюрпризом і складністю. У такому режимі PR Batteries працює ось уже кілька років і  формат віддаленого офісу показує свою ефективність. Ми навчилися працювати на великих відстанях один від одного і це допомогло нам швидко адаптуватися до умов карантину.

З ким із ваших клієнтів під час карантину ви працювали найпродуктивніше і як це було?

Під час карантину ми були активно задіяні в антикризовому реагуванні одного з наших клієнтів, ім’я якого ми не можемо озвучувати. У той період ми активно взаємодіяли зі ЗМІ, відбиваючи репутаційні атаки опонента нашого клієнта, і формували власний інформаційний порядок денний. Нам вдалося відбити репутиційну загрозу, частково зупинити хвилю хейту в ЗМІ та соцмережах, що навалилася на нашого клієнта, схилити на свій бік більшу частину аудиторії, а також відкоригувати репутацію клієнта в позитивний бік.

Другий успішний кейс цього карантину – лонч сервісу авторських прогулянок Дніпром на елегантному катері-кабріолеті Sparkling Boat Kyiv. Проєкт з’явився в другій половині червня, і за перший місяць ми успішно реалізували PR-кампанію проєкту, організувавши гучну презентацію проєкту для ЗМІ та селебріті, отримавши в підсумку більше ніж 30 публікацій ЗМІ та кілька сюжетів на ТБ, завдяки “сарафанному радіо” та роботі з інфлюенсерами “підірвали” соцмережі та змусили говорити про проєкт. В інтересах клієнта ми встигли домовитися й укласти рекламний контракт із найбільшим алкогольним холдингом східної Європи “Баядера”. Найближчим часом ми готуємо рекламну кампанію, обличчям якої стане Олімпія Вайтмусташ, українська модель, діджей та IT-girl, і Олексій Гладушевський – український актор, музикант, телепродюсер і володар звання найстильніший чоловік за версією ELLE MAN AWARDS. У межах співпраці з Національною музичною премією YUNA ми успішно реалізували інформаційну кампанію онлайн-конкурсу YUNA Junior у ЗМІ. Наразі агентство готує PR-кампанію та презентацію виходу на ринок України автомобіля одного з люксових брендів.

Також команда агентства готується до роботи в передвиборчих перегонах цієї осені.

PR-команда Ladó Agency

Піар по-новому: як ведуть проєкти на карантині - 4 - изображение

Як ваша агенція адаптувала свою роботу в умовах кризи?

Насамперед, ми запропонували всім без винятку більш лояльні спеціальні умови. Завдяки цьому ми зберегли абсолютно всіх клієнтів навіть у цей непростий час. Призупинилася робота лише з тими проєктами, які спочатку були менш бізнес-орієнтованими. Придумували нові активності не тільки для того, щоб зберегти продажі, а й насамперед – щоб не втратити лояльність аудиторії, силу власного бренду. Проговоривши з кожним брендом і клієнтом, ми підготували для них кілька планів роботи, залежно від різних сценаріїв розвитку подій у країні. Звісно ж, ми поставили на паузу всі офлайн-активності – намічені івенти, лончі, презентації, бранчі, лекції. Частіше стали користуватися форматом креативних розсилок і розсилок преспаків для ЗМІ та перевели всю роботу в онлайн-формат. Вся команда еще больше вовлекалась во внутреннюю работу наших брендов, стараясь каждый день предлагать новые идеи и для создания контента, и для других процессов, к которым ранее мы не имели отношения. Важливою подією карантину для всієї агенції став довгоочікуваний запуск онлайн-курсу “PR для всіх”. Саме в цей період у нас усіх з’явилося не тільки бажання це зробити, а й час – його дуже не вистачало раніше.

З ким із ваших клієнтів під час карантину ви працювали найпродуктивніше і як це було?

Чесно кажучи, з усіма. Кожен бренд з нашого портфоліо ні на мить не припинив активну діяльність під час карантину, навіть навпаки – більшість були готові до ще більш активних дій і кроків. Хотілося б виділити один із проєктів – колаборацію косметичного бренду Yves Rocher з українським брендом спідньої білизни і купальників Fox lingerie, яку ми реалізували як спецпроєкт до Дня санскріна (його відзначають 1 червня). Від початку і до кінця він був придуманий і здійснений в умовах повного локдауну, і це велика перемога для кожного з нас. Приємно було відчувати сильну підтримку локальних блогерів і ЗМІ, які розповідали про нові колекції та проєкти брендів. Ми дуже вдячні, адже це великий внесок у розвиток української моди та індустрії загалом.

Анна Носок, співвласниця PR-агенції POTOLOK

Піар по-новому: як ведуть проєкти на карантині - 5 - изображение

Як ваша агенція адаптувала свою роботу в умовах кризи?

Нам дуже пощастило! Ми завжди були в діджиталі, ми завжди були онлайн. Просто збіглося так, що команда перейшла на дистанційну роботу без офісу ще в листопаді минулого року, а під час карантину не довелося нічого змінювати. І на той момент у нас і так було багато запланованих проєктів онлайн. Були онлайн-тусовки, Zoom-дзвінки під ім’ям брендів, співпраця з блогерами. Усе проходило продуктивно, ніби у звичайному форматі.

З ким із ваших клієнтів під час карантину ви працювали найпродуктивніше і як це було?

Моя любов у плані роботи під час карантину – це співпраця з “Моршинською”. Дуже динамічні хлопці з купою креативу. Ось із ними колли в Zoom проходили оперативно і плідно. Цей бренд і проєкти компанії Amway – це найкращий приклад того, як працювати з підрядниками онлайн. У якихось моментах під час карантину ми почали апелювати особливим меседжем – #залишайсявдома. Блогери для реклами брендів робили фото вдома. Це теж було цікаво. Ми з чоловіком як інфлюенсери також робили подібну фотосесію по FaceTime.

Вадим Келлер, CEO KELLER PR & EVENTS

Піар по-новому: як ведуть проєкти на карантині - 6 - изображение

Як ваша агенція адаптувала свою роботу в умовах кризи?

Якщо брати пост-ізоляційний період, то ніяк. Ми не помічаємо кризи, як такої. У випадку з нашим агентством – роботи тільки додалося. У період карантину ми відправили співробітників вести проєкти дистанційно, але дійшли висновку, що з нашим індивідуальним підходом і кастомізацією замовлень, віддалено команді працювати неможливо, тому влітку зібралися відразу ж в офісі.

З ким із ваших клієнтів під час карантину ви працювали найпродуктивніше і як це було?

Робота нашого агентства пов’язана з проведенням заходів та особистими брендами замовників. Найпродуктивніше ми працювали над оновленням стратегій для клієнтів, щоб вибудувати нові комунікаційні лінії та посилити ефективність у перевантаженому інфополі. Щодо заходів, то ми почали створювати концепції для клієнтів, які планують іміджеві заходи та приватні свята восени та наступного року. Найбільшою популярністю зараз користуються сімейні події, весілля та дні народження. Ми не маємо визначення wedding Buro, але з властивим нам креативом підходимо до будь-якого івенту. За карантин ми зробили прорахунки і концепції чотирьох великих весіль і, навіть не рахували скількох, днів народжень. Таким образом мы видим, что онлайн никогда не заменит живое общение, это часть культуры, образ жизни и коммуникация.


Вікторія Покатилова

Фото: надані героями матеріалу 

 


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top