Макс Вишинський про творчу діяльність, сімейне життя та реакцію на хейт

Макс Вишинський про творчу діяльність, сімейне життя та реакцію на хейт - 1 - изображениеВ ексклюзивному інтерв’ю для Woman Magazine український стендап-комік та молодий батько Макс Вишинський розповів, як поєднує стендап і батьківство, про виховання дитини та місію, яку хоче донести з дружиною до молодих сімей.

Сучасний тато-комік — це вигаданий образ чи ви показуєте себе справжнього? 

В стендапі не може бути вигаданого образу. Стендап – це ти, твоя історія, твій досвід, твоє відношення до якоїсь ситуації, події чи явища. Тут не буває, як в кіно, що ти виходиш в образі ловеласа чи ботана. Стендапер на сцені є самим собою. Перед вами 100% ідеальний батько, але ідеальний не в плані, що ми сіли в наш мінівен, посміхаємося голлівудською посмішкою, їдемо кидати фрізбі, в нас є собака і так далі.

Ідеальний сучасний тато – це той тато, який поважає свою дружину, проводить час з дитиною за власним бажанням, тобто ніхто мене не змушує це робити, і той батько, в якого у пріоритеті його дитина.

Я готувався до батьківства, я дуже хотів дитину і зараз не можу нарадуватись нею, тому із задоволенням проводжу час разом. Немає такого, що на сцені я говорю про те, що чоловік повинен поважати свою дружину, дитину, вміти міняти памперси, йти на партнерські пологи, ні в якому разі не йти виставлятися, цілий тиждень бухати, поки твоя дружина там сидить в пологовому і чисто фізично їй боляче, їй потрібна підтримка, а насправді я такий: “Ну це все на сцені, а в житті я п’ю пиво і дивлюсь футбол”. Всі ті речі, які я говорю на сцені, я пропагую і в житті поза нею.

Макс Вишинський про творчу діяльність, сімейне життя та реакцію на хейт - 2 - изображение

Комік Макс Вишинський з родиною

Чому вирішили жартувати саме про «ідеалізацію» сімейного життя, як реагує аудиторія матерів?  

Я вважаю, що в нашому суспільстві досі існують табкі форми стосунків, які походять з радянського союзу, тобто, “мужчіна – добитчік”, а “женщіна – хранітєльніца очага”, але від цього потрібно відходити. Сім’я – це команда, це ваша спільна відповідальність, якщо ми говоримо про дитину, і не повинно такого бути, що “ти мать, ти роділа, ти і займайся, а я буду заробляти гроші і все”. Ми живемо в сучасному суспільстві, і треба ці наративи доносити до людей. Аудиторія мам, здебільшого 90%, вони мені ледь не стоячи аплодують, і в коментарях дуже часто пишуть: “А де такого ще знайти?”, “А чи немає у вас якогось клона?”, тобто, їм все дуже подобається. Якщо чесно, коли я починав про це писати, думав, що це і так зрозуміло, але виявилось, що в суспільстві, в сім’ях, є дуже багато проблем, багато жінок на своїх чоловіків бідкаються, що банально він не може підгузок змінити чи взагалі ніяк не цікавиться своєю дитиною, завжди відмазки “я втомився”, а мама що не втомилася? Твоя дружина не втомилася цілий день бути з дитиною, годувати її, вкладати, няньчити? Тому аудиторія матерів дуже схвально ставиться до мого матеріалу і завжди відмічає мою адекватність і величезну повагу до жінок.

Ви говорите про інститут сім‘ї, хоча багато чоловіків соромляться цієї теми. Чому ви обрали її?  

Я її не обирав. У стендапі немає такого, що сьогодні я пожартую про сім’ю, завтра – про глобальне потепління, а післязавтра – про футбол. Стендап, як я вже казав, це те, чим ти живеш. Наразі я – молодий батько, для мене це новий досвід, найважливіша подія, яка сталася в моєму житті, і я, звичайно, буду цей досвід транслювати в гумор, в іронію, в сарказм, щоб через жарти доносити до суспільства ті речі, які доношу. Хочеться говорити про це зі сцени, щоб інші чоловіки бачили мій приклад і теж не соромились це говорити, змінювати свою поведінку. Я бачу, що багато хлопців, моїх ровесників, і навіть молодших, вони просто беруть цю форму, знаєте, як “від батька до сина”, і такі: “Ну все, я пішов виставлятись за дитину, я нічого не буду робити, от жінка хай сама вивозить, я придумаю собі якісь справи, щоб начебто затриматись на роботі, бо дитина це дуже тяжко”, і скидають всю відповідальність на свою дружину. Так не потрібно робити. У своїх стендапах я розповідаю, що бути батьком – це легко, якщо проговорювати з дружиною всі моменти, показувати їй, що ти можеш закрити багато питань стосовно дитини, а ти насправді це можеш, бути максимальною опорою для сім’ї, щоб дитина виховувалась в радості і гарно спала. З досвіду скажу, якщо двоє батьків спокійні, то і дитина спокійна.

Як реагує дружина на жарти, які висвітлюють сімейне життя та життя з дитиною?  

Моя дружина тільки за, якщо я буду розповідати зі сцени ці важливі речі для української сім’ї. Багато глядачів, коли приходять на концерт, наприклад, мій сольник “У вас дівчинка”, думають, що я буду жартувати про те, що в мене народилась дитина і я не знаю, що мені робити, тікаю з дому чи ще щось, а я навпаки кажу, що так робити не потрібно. Моя дружина це підтримує, вона також говорить про материнство як воно є, веде свій влог “Народила-зрозуміла”, і говорить там без ванільної історії про те, як воно бути мамою у 21 столітті, про всі негаразди, про всі проблеми, і про те, що найголовніше – їх можна вирішити. Так, звичайно, я десь можу гіперболізувати, але це більше гумористичний прийом, аніж просто якась вигадка заради жарту. Якби пафосно це не звучало, але і в мене, і в моєї дружини є місія –  донести до молодих сімей або вже досвідчених сімей, що батьківство – це просто, головне любов і розуміння того, що це ваша спільна відповідальність.

Макс Вишинський про творчу діяльність, сімейне життя та реакцію на хейт - 3 - изображение

Комік Макс Вишинський з родиною

Ви активно реагуєте на актуальні речі у своєму твіттері, чи не боїтесь отримати хвилю хейту?  

Я комік, я повинен реагувати на актуальні речі. Зараз коміки, і це дуже приємно, стають справжніми лідерами думок, ми повинні писати твіти, своїми жартами дещо розвантажувати суспільство в наш надзвичайно важкий час. Стосовно хейту, він є і буде завжди, особливо в епоху сучасних технологій. Я розумію, що можна десь перегнути палку, щось сказати не так, можливо, неправильно сформулювати, і я готовий просити вибачення перед людьми, якщо мій жарт якийсь недоречний. Але я людина дуже працьовита, старанна, в мене прекрасно працює внутрішній редактор, я ніколи нікого не намагаюся образити у своїх твітах. Інколи бувають такі жорстокі речі, наприклад, коли Єфросиніна і Полякова казали, що їм тяжко генерувати свої думки українською мовою, я написав твіт з натяком на те, що вони знаходяться в малоросії поки що, і був готовий, що фанати будуть щось писати, але ні, тому що я був повністю правий, а коли ти правий, то хейт може бути лише штучний. Я не звертаю уваги на хейт заради хейту. Якщо конструктивна критика, я прислуховуюсь. Якщо вже прямо перейшов комусь дорогу, обрав якусь позицію, яка не подобається більшості, але ця позиція моя, вона обґрунтована, і її також підтримують багато людей, із задоволенням буду знати, що когось тригернув, але я правий. Тобто, хейт для мене не є чимось страшним, тим більше якщо він не по ділу. Якщо він по ділу, якщо я, не дай Боже, завтра запишу пісню по типу “Дика дичка” або щось скажу погане про ЗСУ, і мене захейтять, тоді вже сам винен, значить я ще не професіонал. 

У своїх жартах ви показуєте справжнє життя у ролі тата. Як реагує публіка на це?  

Коли ти говориш таку правду зі сцени, навіть когось повчаєш своїми жартами, реакція може бути різна. Люди розуміють, що ти говориш про них, їм інколи стає соромно. Коли я розповідав, що не вживаю алкоголь, алкоголь це маркетинг і нам просто продають красиві пляшки з отрутою, багато людей це розуміють, але не в змозі собі зізнатися, що в них є якісь проблеми, тому просто сидять і мовчать. Вони прийшли посміятися, а тут бачте, пішли якісь повчання від коміка, сидять з таким обличчям типу: “Ти що самий розумний, давай жартуй, що ти мені тут розказуєш пити мені чи не пити”. Так само і про виховання дитини. Часто говорю про те, що чоловік повинен гуляти з візочком, повністю бути з дитиною, прокидатися вночі і колисати дитину, тобто, не повинна тільки жінка це все робити, бо вона її народила. І якщо це жіноча компанія сидить, вони, звичайно, мене підтримують, а чоловіки не розуміють. Знову ж таки реакція така: “Ти що самий розумний?”, інколи навпаки: “Клас, я думав, що один такий, а тепер ти це зі сцени говориш, отже можу піти друзям сказати, що навіть комік на величезні зали розповідає ці речі”. Реакція може бути різна, але я до неї готовий. Головне – мати свою позицію і доносити людям, що батьківство це круто, це класно, так, це складно, але в першу чергу – круто та класно. 

Ваша донечка теж супроводжує вас на виступи?  

Так, моя донечка ходить на мої виступи, хоч вона поки що ще не ходить в житті. Мені було дуже приємно, коли на сольний концерт, який був написаний саме про неї – “У вас дівчинка”, вони з дружиною приїхали. Поки я виступав, вони зайшли за куліси в гримерку, коли я вже відкланявся людям, повернувся, і вони там знаходяться – було дуже приємно, тому що це підтримка і це дуже круто! Я впевнений, що моя дитина і далі буде присутня на моїх важливих концертах, тому я тільки за. 

Чи важко поєднувати батьківство та стендап, водночас старатись бути ідеальним татом та крутим стендап-коміком?

Ні, не важко. Спочатку, звичайно, я дуже боявся, тому що діти – це відповідальність, це моя перша дитина, я не знав, як це взагалі відбувається. Але повторюсь, коли ви команда, коли знаєте, що очікувати від своєї половинки, а ми з дружиною знаємо, що 100% можемо один на одного покластися, то все реально. В мене є час на стендап, в неї є час на її справи. Ми просто дуже грамотно все робимо і можемо ледь не графік собі розписати. Я, наприклад, намагаюся встати зранку, поки дружина з дитиною ще сплять, і дві години працюю над стендапом, потім займаюся дитиною, десь з нею гуляю, ввечері їду на виступ. Ти можеш зробити так, щоб у 24 години в тебе вкладалося все – і робота, і виховання дитини, і це все було абсолютно гармонічно. Головне, щоб стендап не був по залишковому принципу, і так само по залишковому принципу не було виховання. Тобто, гармонію у цьому всьому знайти можна.

Виховувати дитину потрібно вдвох, і якби це не звучало парадоксально, коли ви вдвох максимально зайняті дитиною, у вас вдвох є час і на себе. 

Що готуєте найближчим часом для своєї аудиторії?  

Зараз я пишу новий сольний концерт, він відбудеться в Жовтневому Палаці 7 жовтня. Там теж буде багато сказано про роль батька в сім’ї, про взаємовідносини чоловіка та дружини, коли в них є дитина. Буде багато речей біографічних та актуальних, але все буде навколо сім’ї, тому що я – сімейний комедіант. Знову на сцені буде стояти самостійний, трендовий чоловік, батько, який виховує свою дитину, який сам в змозі помити посуд, купити собі білизну, який не відправляє свою дружину на ринок зранку, бо поки мені нічого не приготують, значить я буду голодний. Буде стояти приклад такого чоловіка, що багато жінок в залі скажуть: “Ех, пощастило ж його дружині”. Але, якщо вже без таких самозакоханих речей, то хочу сказати, що дуже багато чоловіків, таких як я, вони є, вони є і в моєму оточенні, просто про них треба говорити і зробити так, щоб чоловіки не соромились сказати: “Я проводжу час з дитиною, поки дружина пішла по своїм справам”. Деякі чоловіки бояться, що їх затролять друзі, що він підкаблучник, але ні про яке підкаблучництво не може йти мова. Треба просто бути поряд зі своєю родиною, щоб твоя дитина, коли почала говорити, сказала тобі “Я люблю тебе”, а не “А де тато?”. Тому запрошую вас на концерт, який буде дуже цікавим та смішним. Він буде відрізнятися від того, що був в мене в цьому році, там було про вагітність дружини, про наші партнерські пологи, про мої переживання в перші дні народження дитини, тут вже буде ширша історія. Буду радий вас бачити 7 жовтня в Жовтневому Палаці.

Які будуть жарти після перемоги та про що писатимете їх ви?

Я не буду відходити від свого основного вектора, тому що я живу своєю родиною. Ті, хто має дітей, розуміють, що набуття цього досвіду не закінчується, тому з кожним разом я буду писати щось нове та цікаве. Писатиму про себе, про сім’ю, про свій досвід, ділитимусь ним з людьми. Хочеться, щоб він і смішив людей, і чомусь навчив. Також, звичайно, будуть актуальні теми. Ми всі, коміки, будемо говорити, на сцені про мир, намагатися через свої жарти вирішувати ті проблеми, які будуть в Україні. Будемо розвантажувати суспільство і реагувати на актуальні речі, які будуть траплятися, тому що усім поціновувачам стендап-комедії хочеться почути від конкретного коміка, якусь конкретну думку стосовно того чи іншого питання. Через себе, через мої сімейні жарти та спостереження буду виходити на якісь, можливо, більш глобальні речі. Звичайно, ми будемо говорити і жартувати про русню, і як їх гноблять по всьому світу, тому що вони повинні відплатити за те, що зробили на нашій території. Відверто кажучи, нічого в тому поганого немає, коли ти свого ворога висміюєш повністю.

Я думаю, нас чекає світле майбутнє і в ньому буде світлий український стендап!


Фото: прес-служба


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top