Леся Нікітюк розповіла про катування херсонців

Леся Нікітюк розповіла про катування херсонців - 1 - изображениеПід час зйомок свого тревел-проекту про Україну періоду повномасштабної війни «LeМаршрутка» Леся Нікітюк з командою завітала у місто-герой Херсон. Ведуча заїхала і в звільнені села та поспілкувалася з людьми, які вистояли у складні часи. Наслідки агресії росії у Херсонській області та щемливі історії незламних українців, про які має знати весь світ, Новий канал покаже вже сьогодні, 11 квітня, о 20:00.

“Упродовж майже дев’яти місяців окупації херсонці, дивуючи весь світ, безстрашно чинили опір. Деякі ставали партизанами, – розповідає Леся Іванівна. – У випуску ви побачите Андрія, якого називають «творчим партизаном». Коли ми їздили містом, то всюди бачили написи. Наприклад: «ЗСУ прийде, порядок наведе» чи «Слава Україні!» У більшості це справа рук сміливого хлопця”.

Леся Нікітюк розповіла про катування херсонців - 2 - изображение

LeМаршрутка

Андрій безстрашно писав патріотичні гасла, коли місто було буквально «нашпиговане» ворогом.

“З середини березня я почав виходити десь за 30 хвилин чи годину до кінця комендантської години, – ділиться хлопець. – Малювати зранку – це, з одного боку, більш небезпечно, бо людей на вулиці ще немає, і ти одразу привертаєш увагу. Але якось по подвір’ях можливо було пробігти. А вже вдень, коли краще освітлення, то можна змішатися з натовпом, пофотографувати та відіслати кадри, кому треба. Одним із моїх завдань було не лише показати, що в Херсоні ніколи не закінчиться українське, і тут ніхто не здався та не прогнувся під новий режим, а й дати людям, які залишились у місті, можливість вийти зранку, побачити новий напис та усміхнутися”.

Леся Нікітюк розповіла про катування херсонців - 3 - изображение

LeМаршрутка

На жаль, 4 серпня Андрія затримали окупанти. Це сталося в одному з громадських закладів міста.

“Я так розумію, що мене впіймали випадково. Тоді вони ще не знали, кого затримали. Напевно, хтось просто сказав, що в барі є людина з проукраїнською позицією, – розповідає хлопець. – У катівні я провів 47 днів. Мені було заподіяно багато тортур. Одноразове харчування, заборона спати по кілька діб, побиття, електричний струм до геніталій і зубів. Вони справжні майстри цього діла…”

Леся Нікітюк розповіла про катування херсонців - 4 - изображение

LeМаршрутка

Леся Нікітюк розповіла про катування херсонців - 5 - изображение

LeМаршрутка Леся Нікітюк

Після одного з численних допитів, який влаштували Андрію окупанти, хлопця відпустили.

“Чоловік, який був на допиті, знав, що я просто щось малюю балончиком. І от мені вдалося «впасти на дурня» і сказати, що я тільки «Слава Україні!» писав, – пригадує активіст. – Він мені повірив, посміявся і сказав, що якщо я буду чемним хлопцем і не повернуся до цього заняття, то мене відпустять. Звісно, я пообіцяв. Але через тиждень знову пішов писати на стінах”.

Дивіться випуск тревел-проекту «LeМаршрутка» з Херсона вже сьогодні, 11 квітня, о 20:00 на Новому каналі!


Автор: Дар’я Скотченко

Фото: прес-служба


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top