Як вивчити іспанську: Марина Босенко про Effort online language school та українців в Іспанії

Як вивчити іспанську: Марина Босенко про Effort online language school та українців в Іспанії - 1 - изображение

Як вивчити іспанську: Марина Босенко про Effort online language school

Іспанську називають четвертою «могутньою мовою» світу згідно з дослідженнями канадського економіста Kai L. Chan («Power Language Index», 2016). За останнє десятиліття кількість носіїв іспанської зросла на понад 30 %, а тих, хто вивчає іспанську як іноземну, — майже на 60 %.

З початку війни в Україні Іспанія надала тимчасовий захист 130 тисяч громадян. Співвласниця та викладач Effort online language school Марина Босенко у інтерв’ю Woman Magazine розповіла про те, як школа допомогає українським ВПО опанувати іспанську мову з нуля, особливості життя та місцевої кульутри, а також про те, як подалати мовний бар’єр та знайти роботу. 

Марино, як розпочали ви свій шлях вивчення мови та відкрили власну школу, щоб допомогти опанувати її іншим? 

Мій шлях розпочався у 18 років з факультету «Іберистика» (іспанська філологія – прим.ред.) в одному з Варшавських навчальних закладів. Після школи, як і більшість, я не знала який факультет обрати, але знала одне, знання мають бути корисними мені в житті. Моїм вибором стали іноземні мови, але я хотіла вивчати щось особливе, цікаве, та не таке, як всі. Тому вибрала іспанську мову. Тоді я ще навіть не уявляла, що я настільки пов’яжу моє життя саме з цією мовою.

Ідея відкриття школи виникла під час карантину, коли світ перейшов в онлайн і люди призвичаїлись працювати, вчитися на відстані. Іноземні мови не стали виключенням. Це допомогло розширити базу учнів, так як можна було навчатись з будь-якої точки світу. Зараз у школі маємо учнів майже з десяти різних куточків планети. Перша учениця школи була українка, яка проживає в Мексиці, вона і надалі займається з нами.

Зараз у школі маємо учнів майже з десяти різних куточків планети

Як вивчити іспанську: Марина Босенко про Effort Online School

Як вивчити іспанську: Effort online language school

З перших днів війни Іспанія стала однією з країн, яка почала і продовжує приймати вимушених переселенців з України. Як перші дні пережили особисто ви? Що робили, щоб адаптувати роботу школи Effort Online School?

Чесно кажучи, у перші дні війни взагалі не думали про справи школи. Як і всі, переймалась за моїх близьких, які і надалі знаходяться в Україні. 24 лютого були скасовані всі заняття та була здійснена виплата заробітної плати усім викладачам. Також ми повернули гроші учням за уроки. Усім було не до уроків, ні учням, ні викладачам. Школа тимчасово припинила роботу до кінця березня.

Ви почали безкоштовно допомогати українцям з вивченням мови, а також консультувати їх щодо іспанського лайфстайлу. Який отримали фідбек? Чи змінився ваш вектор роботи? Яка міссія вашої школи?

Так, вихід з кризису почався саме з безкоштовних курсів для українців в Іспанії. Ми дізналися, що в Іспанію приїздить багато переселенців, а тут без знання мови дуже важко. Іспанія, як і всі інші країни, пропонує безкоштовні курси, але їх проводять носії, та зі слів наших учнів було дуже важко навчатись, так як вони не мали навіть базових знань.

Їх мотивація швидко проходила. Ми теж бажали бути чимось корисними та створили безкоштовні інтенсивні курси мови. У перший ж день ми набрати наш ліміт: 50 людей почали навчання. Багато хто цікавився та просив допомоги по оформленню документів чи перекладу, так ми почали допомагати з адаптацією українців в Іспанії безкоштовно.

Після закінчення курсу бажаючі могли продовжити навчання зі знижкою, більшість учнів залишились та продовжили навчання. Багато хто вже перейшов на вищий рівень та влаштувався на роботу.

Наразі для українців, що проживають в Іспанії, діють знижки на навчання. Розкажіть у якому форматі проходять заняття та в чому особливість вашої методики? Розкажіть про вашу методику викладання? Які зараз курси доступні? 

Школа пропонує групові (до 5 людей) та індивідуальні уроки. Уроки проходять в особистому кабінеті учня на нашій платформі. Система Zoom вже встроєна в платформу. Також є доступ до чату з викладачем, технічної підтримки, домашнього завдання, перенесення чи скасування уроків тощо. Ми намагались створити зручну та просту платформу для користування. Групові уроки є в записі та надсилаються учню у випадку відсутності на уроці для самостійного опрацювання дома. Індивідуальні уроки  – це особистий підхід до кожного, викладач складає програму індивідуально до кожного учня та обговорює його цілі та плани.

Індивідуальні уроки – це особистий підхід до кожного

У школі доступні усі рівні мови, від початкового до найвищого. Також є заняття з носіями мови. Середні рівні вже починають викладати носії мови. Також є змішаний курс (рівень В1-В2, інтенсив), де група має уроки 3 рази на тиждень. Це один з найпопулярніших курсів та один з самих дієвих.

Школа надає безкоштовний перший пробний урок, де учень може познайомитись з викладачем, перевірити рівень володіння мовою чи дізнатись більше про методики викладання та матеріали.  

Як вивчити іспанську: Марина Босенко про Effort Online School

Як вивчити іспанську: Effort online language school

Скільки часу необхідно, щоб опанувати базовий рівень мови для життя в Іспанії?

Це все досить індивідуально. Все залежить від мотивації та бажання самого учня. Початковий курс іспанської у нас триває 4 місяці. Це достатньо, щоб опанувати базову граматику та спілкуватись на побутовому рівні. Також учні дізнаються дуже багато про культуру та менталітет іспанців, що допомогає в побуті. Наприклад, мені постійно розповідають свої цікаві щоденні історії з життя в Іспанії. Є учні, які самостійно багато вчаться дома, мають велике бажання опанувати мову, та з початку війни їх рівень вже став вищий середнього. Також заняття з носіями допомагають побороти страх та почати розмовляти. Приємно працювати з такими людьми та бачити результат. 

Заняття з носіями допомагають побороти страх та почати розмовляти

Наскільки онлайн навчання є ефективним?

Точно так же як і навчання офлайн. Єдина відмінність – це живе спілкування, але в нашій школі на уроках ніхто не сумує. У нас молодий та енергійний колектив, який знає як зацікавити. Онлайн-навчання – це гарна можливість познайомитись з людьми зі всього світу, адже скоріш за все в реальному житті ці люди ніколи б не зустрілись.

Онлайн-навчання – це гарна можливість познайомитись з людьми зі всього світу

Починаючи говорити іноземною, багато хто відчуває страх спілкування, коли йдеться про мовний бар’єр. Розкажіть про ваш досвід його подолання та як ви допомогаєте своїм студентам почуватися вільно? 

Мовний бар’єр є у абсолютно у кожної людини, страх сказали щось не вірно, або те, що через акцент співрозмовник не зрозуміє. Єдиний вихід, як не дивно, це більше говорити. Можна знати добре грамматику, але й так і не почати говорити. Напевно, найголовніше  – це не боятись робити помилки. Я завжди кажу своїм учням: «la práctica se hace el maestro» ( «Практика веде до вдосконалення», – прим. ред). Особисто моя порада – це говорити самим з собою на якусь цікаву тему, розказати в голос як пройшов ваш день чи цікаву історію на іноземній мові, яку ви вивчаєте. Якщо є можливість, запишіть це на диктофон та послухайте, зможете зрозуміти ваші помилки. Друга порада – це переклад, та якомога більше. Звичайні побутові вирази, які ви вживаєте кожного дня. Спробуйте перекласти на іноземну мову та проговорити в голос. Ці лайфхаки рекомендували нам в університеті та зараз я навчаю цього моїх учнів.

Я завжди кажу своїм учням: «la práctica se hace el maestro» 

Як вивчити іспанську: Марина Босенко про Effort Online School

Як вивчити іспанську: Effort online language school

Крім того, ви створили інтерактивний журнал, який полегшує вивчення мови. Як ви обираєте теми, які могли б стати корисними вашим студентам? 

З досвiду! Так як я сама проходила той же шлях, що й наші учні, то я знаю, які питання виникають на тому чи іншому рівні вивчення мови. Як тільки починаєте вчити іспанську, відразу виникають логічні запитання: «Чому саме Колумб відкрив Америку? Чому іспанська в Аргентині відрізняється від іспанської на Кубі?». На всі ці запитання ми стараємось дати відповідь в журналі: від лінгвістики до культури чи політики. Журнал адаптований під різні рівні, від початківців до високих. Також деякі тексти можна сканувати через QR-код та слухати мову в оригіналі. Особливо це буде корисно для тренування розуміння мови на слух. Це дуже зручно, іспанська завжди з тобою: у телефоні, планшеті. 

Тексти можна сканувати через QR-код та слухати мову в оригіналі

Effort Online School

Як вивчити іспанську: Effort online language school

Іспанія багата на діалекти, а каталонська взагалі вважається окремим видом мистецтва. Як людині, яка зовсім не орієнтується обрати вірний напрям вивчення? 

Так, в Іспанії існує 4 мови: кастельяно (вся Іспанія), каталонська (Каталонія), еускера (Країна Басків) та галіційська (Галіція ). У будь-якому випадку, без виключення, всі вивчають іспанську (кастельяно). Це офіційна мова корони Іспанії,  по стандартах та правилах якої навчаються у всіх країнах світу. Весь Іберійський півострів розмовляє кастельяно, просто деякі регіони двомовні офіційно та мають статус «Сooficial». 

Ваші уроки наповнені корисною інформацією, а студенти вивчають не лише мову, а й розуміють традиції, культуру, особливості життя. Як вважаєте, чи близька іспанська культура по духу до української? Що потрібно знати про Іспанію перш ніж планувати переїзд до цієї країни?

Ні. Інколи здається, що це зовсім два різні світи. Я проживаю на півдні Іспанії і тут всі живуть в розслабленому ритмі та не переживають за дрібниці, без докорів сумління відкладають справи на «mañana» (завтра – прим. ред). Напевно, це якість, якої так не вистачає нашим людям. Обідають вони завжди в колі колег, друзів чи  рідних, обговорюючи новини чи свої справи. Іспанці можуть 10 хвилин розмовляти з касиром та навіть створити затори. Можуть заговорити з вами на вулиці, просто розповідаючи про себе чи про свій день. Культура дуже цікава та абсолютно не схожа на нашу слов’янську. Це можна пояснити як і географічним віддаленням від нашої країни, так і історичними подіями.

Культура дуже цікава та абсолютно не схожа на нашу слов’янську

Марина Босенко

Марина Босенко

Як ви вдосконалюєте свої мовні навички і чи є межа досконалості мови?

Межі вдосконалення не існує. І чим довше ви вчите, більше дізнаєтесь, то зрозумілішим стає той факт, що мова не закінчується на часах чи ідіомах, а її вдосконалення немає кінця. Особисто я, проживаючи в Іспанії, кожного дня відкриваю для себе все нові та цікаві мовні чи культурні особливості. Також треба розуміти, що час не стоїть на місці. Світ змінюється, а з ним змінюєься і  мова та з кожним разом з’являється все більше мовних вуличних сленгів.  

Світ змінюється, а з ним змінюєься і мова

Як вивчити іспанську: Марина Босенко про Effort online language school

Як вивчити іспанську: Effort online language school

Бліц

Улюблена фраза іспанською: el único modo de hacer un buen trabajo es amar lo que haces

3 фільми, які варто подивитися іспанською: 8 баскійських фамілій ( ocho apellidos vascos) / Четвертий пасажир ( el cuarto pasajero) / Ідеальні незнайомці ( Perfectos desconocidos)

Регіон Іспанії, який ви обожнюєте: Католонія, Андалусія

Ваша особиста рекомендація для тих, хто планує переїзд: почати вивчати мову якомога раніше. 

Місія Effort Online School: поширення іспанської мови серед українців та розбудувати школу на рівні навчальної платформи з широким вибором мов


Фото: особистий архів


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top