Дайджест: головні новини тижня

Дайджест: головні новини тижня - 1 - изображение

COVID-19 в Україні

Кількість нових випадків COVID-19 в Україні йде на спад уже третій тиждень, але показники летальних випадків доволі високі. Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я – головний санітарний лікар України Ігор Кузін:

«Наразі епідемічна ситуація з COVID, вона стабільна і контрольована. Майже три тижні поспіль ми спостерігаємо значне зменшення кількості нових випадків захворювання. Як вже було зазначено, що за минулий тиждень було зареєстровано майже 17 тис. випадків. Це на 26% менше», – повідомив Кузін.

Допомога від союзників

Сполучені Штати Америки оголосили про новий пакет військової допомоги для України. Її обсяг 275 мільйонів доларів.  В ньому не буде великого озброєння, натомість Вашингтон зосередиться на постачанні боєприпсів  для озброєння, яке вже має Україна. Зокрема, йдеться про снаряди до артилерійських ракетних систем HIMARS, дистанційні системи мінування та патрони для стрілецької зброї.

Полювання за НЛО

Американське космічне агентство NASA зібрало групу з 16 експертів, яка протягом дев’яти місяців досліджуватиме повідомлення про неопізнані повітряні явища.

«Дослідження невідомого в космосі та атмосфері є основою нашої діяльності в NASA. Розуміння даних, які ми маємо про непізнані повітряні явища, має вирішальне значення для того, щоб допомогти нам зробити наукові висновки про те, що відбувається в нашому небі», – сказав Томас Зурбухен, заступник адміністратора Управління наукових місій NASA.

Маск купив Twitter

Дайджест: головні новини тижня - 2 - изображение

Ілон Маск купив Twitter за $44 млрд. Фото:CNN

Американський бізнесмен Ілон Маск придбав соціальну мережу Twitter. Про це він заявив твітом «Пташку звільнено», маючи на увазі логотип соцмережі. Ексцентричний багатій заплатив 44 мільярди доларів, щоб компанія стала його. Тепер він очолить компанію, поки не знайде нове керівництво. Маск заявляв, що хоче зробити соцмережу більш іноваційною, дружньою і гостинною. Як саме мільярдер хоче змінити правила публікацій, поки невідомо. Втім, в Євросоюзі вже попередили, що уважно стежитимуть за тим, щоб Маск не перетворив платформу на місце для розпалювання ворожнечі.

Дайджест: головні новини тижня - 3 - изображение

У Києві запроваджують більш тривалі екстрені відключення світла. Фото: Віталій Рубцов

У Києві запроваджують ще триваліші вимкнення електроенергії на невизначений термін. Про це повідомили у компанії ДТЕК. У столиці виник дефіцит потужності у розмірі 30% споживання. І щоб не допустити повного знеструмлення столиці і центральних регіонів України «Укренерго» запроваджує безпрецедентні екстрені обмеження. Киянам радять підготуватися до вимкнення світла на невизначений термін. Графіки аварійних відмикань можуть не збігатись, а нові мають оприлюднити з понеділка. Водночас, очільник Києва Віталій Кличко зазначив, що на стабілізацію ситуації з електропостачанням у столиці потрібно 2-3 тижні.

Також стабілізаційні відключення світла продовжуватимуться в Київській області, Дніпрі та області, Одещині, Миколаївщині, Чернігівщині, Черкащині, Житомирщині, Вінничині та Прикарпатті.

Графік – кого, коли, в якому порядку і на скільки відключати – визначає обленерго. Посилання на сайти обленерго є тут:  bit.ly/3gKWCdu.

Створення гіперзвукової зброї

Пентагон заявив про проведення успішних випробувань з гіперзвуковою зброєю. Іспити відбулися у штаті Вірджинія, у національній лабораторії Sandia. Це ракетна зброя, здатна здійснювати політ в атмосфері з гіперзвуковою швидкістю 6000 кілометрів на годину і маневрувати з використанням аеродинамічних сил. Вона вважається новим поколінням озброєння, яке позбавляє противника часу на реагування, й робить неефективними традиційні засоби протиракетної оборони. США в прискореному порядку розробляє гіперзвукову зброю після того, як його суперники – росія та Китай – уже повідомляли про її успішні випробування й узяття на озброєння.

Ціни на продукти

Дайджест: головні новини тижня - 4 - изображение

До кінця року в Україні здорожчає низка продуктів

До кінця року в Україні, швидше за все, подорожчають крупи, хліб, молочна і м’ясна продукції. А ще – картопля та яйця. Такий прогноз зробив економічний експерт Олег Пендзин.

«Все буде дорожчати. У нас у вересні інфляція 24%. Національний банк і Міністерство економіки заявили, що до кінця року буде 30%. Продовольчий кошик буде десь під 38% зростання», – заявив Пендзин.

У гості до Залізного Арні

Український гурт Kalush Orchestra зустрівся з актором та колишнім губернатором Каліфорнії Арнольдом Шварценеггером. Артисти нині перебувають у США, де  збирають кошти на підтримку України. Голівудський актор вирішив запросити їх до свого будинку у Лос-Анжелесі. Світлинами зустрічі сам поділився в соцмережах, підписавши:

«Це було фантастично зустріти Kalush Orchestra, чемпіонів Євробачення від України. Ви мене надихаєте!».

Дайджест: головні новини тижня - 5 - изображение

Kalush Orchestra зустрівся з Арнольдом Шварценеггером. Фото:@schwarzenegger

До Шварценеггера артисти приїхали не з порожніми руками – подарували йому фірмову рожеву панамку.

Ядерні навчання

У росії провели навчання із завдання ядерного удару у відповідь під керівництвом Путіна. Тренування з кодовою назвою «Грім» відпрацьовували на Камчатці. По тамтешньому полігону здійснили пуски міжконтинентальними балістичними ракетами з космодрому Плесецьк, та з акваторії Баранцевого моря. Також залучалися літаки дальньої авіації, які здійснили пуск крилатих ракет. Самі ядерні навчання тривають на тлі підвищеного ризику застосування ядерної зброї. З такими погрозами неодноразово виступав Кремль.

Армія північних країн

Швеція пропонує разом з Норвегією та Фінляндією сворити об`єднані збройні сили, після вступу до НАТО. До цього їх спонукала російська агресія в Україні. На думку колишнього міністра оборони, а нині керівника комітету з питань оборони швецького парламенту Петера Хультквіста, Кремль ще довго буде проблемою для всієї Європи. Тож, кандидатські країни мають взяти колективну відповідальність за захист кордонів з росією. І щоб на практиці армії трьох країн функціонували як одна.

Нагадаємо, Норвегія вже багато років член НАТО, а от шведи і фіни подали свої заявки цього травня, після повномасштабного вторгнення росії до України. Наразі згоду на їхній вступ схвалили 28 з 30 членів Альянсу.

Текст: Євгенія Власенко

Фото:Freepik


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top