Катя Осадча презентувала алгоритм пошуку українців за кордоном

Катя Осадча презентувала алгоритм пошуку українців за кордоном - 1 - изображение

Катерина Осадча

Засновниця соціального проекту «Знайти своїх» Катерина Осадча презентувала в ефірі “Сніданку з 1+1” алгоритм пошуку зниклих українців закордоном. Його розробили спеціально до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, який відзначають 30 липня.

В умовах повномасштабної війни в Україні ця тема стала як ніколи актуальною. Від 24 лютого майже 7 мільйонів українців виїхало за кордон. І це переважно жінки та діти. В таких умовах ризик стати жертвою торгівлі зростає.

«Можна тільки уявити масштаб цієї проблеми. Важливо дотримуватись чіткого алгоритму дій. В першу чергу, коли до нас звертаються люди з проханням допомогти знайти близьких, ми радимо заспокоїтися. Це допоможе гарно скласти заяву у поліцію, згадавши найменші дрібниці, адже всі деталі зможуть допомогти у майбутньому пошуку. Обов’язково треба зателефонувати 102 або звернутись до найближчого відділу поліції. За кордоном телефонуйте за номером 112 у будь-якій країні ЄС або також звертайтесь до найближчого відділу поліції», – каже Осадча.

Що важливо знати

Важливо довго не чекати, поки близька людина вийде на зв’язок, а повідомляти про зникнення одразу, щоб не допустили, щоб вона опинилася у ситуації торгівлі людьми, – додала Катерина. Не намагайтеся шукати самі і не звертайтеся по допомогу до сумнівних осіб – лише офіційні органи влади і поліція.

Катя Осадча презентувала алгоритм пошуку українців за кордоном - 2 - изображение

Алгоритм пошуку українців за кордоном

Якщо ви не володієте мовою країни, у якій перебуваєте, зверніться по допомогу до дипломатичних або консульських установ України за кордоном. Важливо бути обачним, не передавати документи невідомим людям, тримати контакт з рідними, знати, куди і з якою метою тебе запрошують їхати. І обов’язково все перевіряти.

Катя Осадча презентувала алгоритм пошуку українців за кордоном - 3 - изображение

Руслан Сенічкін, Людмила Барбір, Катерина Павліченко та Катя Осадча

Торгівля людьми – це одна із трьох сфер процвітаючого кримінального бізнесу разом з незаконною торгівлею зброєю та наркотиками, – продовжила розмову з ведучими Людмилою Барбір та Русланом Сенічкіним у студії «Сніданку з 1+1» заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко.

«Найрозповсюдженішими видами є трудова і сексуальна експлуатація. Разом з тим це може бути рабство, торгівля органами, використання у жебрацтві, втягнення у злочинну діяльність, порнобізнес, продаж дітей. Все це є грубим порушенням прав людини. Важливо розпізнати їх вчасно і знати, як вберегти себе від цього», – зазначає Павліченко.  

Катя Осадча презентувала алгоритм пошуку українців за кордоном - 4 - изображение

Руслан Сенічкін, Людмила Барбір та Катерина Павліченко

Потрапити у торгівлю людьми може будь хто не зважаючи на його вік, стать і соціальний статус. Павліченко розповіла про спеціальний підрозділ міграційної поліції, діяльність якої зокрема направлена на те, щоби зафіксувати, виявити і розслідувати саме випадки торгівлі людьми. Наразі українська поліція тісно співпрацює з Інтерполом, з Європолом та поліцією інших країн світу.

Алгоритм пошуку зниклих за кордоном в країнах ЄС розроблено Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією України та Проєктом технічної допомоги SURGe, що реалізується за фінансової підтримки Уряду Канади.

Фото: прес-служба 1+1


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top