Ірина Сівко: «Продумуйте кожен свій крок у бізнесі і не бійтеся інвестувати в Україні»

Ірина Сівко: «Продумуйте кожен свій крок у бізнесі і не бійтеся інвестувати в Україні» - 1 - изображение

Відома українська бізнес-леді та засновниця мережі ресторанів Master Burger Ірина Сівко розповіла про свій шлях у бізнесі і дала декілька порад для інвесторів-початківців. 

Ірино, де знайти сили і мотивацію після невдалої інвестиції, щоб вкладати гроші далі?

Гарне питання. Якщо вперше інвестуєте і отримали негативний досвід, швидше за все буде розчарування і не бажання далі інвестувати. Якщо все ж невдало проінвестували – раджу розібратись у ситуації. Роблячи наступні вкладення, оцініть на скільки вони ризиковані. Знайдіть експертів для консультації, перевірте репутацію на ринку. Пробуйте маленькими сумами і вимірюйте результат. Якщо результат отримали плановий – можна реінвестувати у цей же проект. Обов’язково зверніть увагу на стратегію: яку суму розглядаєте, на який термін, врахуйте у модель збитки.

Виключіть спонтанні не сплановані дії і не розглядайте проєкти:

  • без конкретного фінансового плану
  • де обіцяють доходи значно вище ринку 

У вас була ситуація коли хотіли кинути бізнес і знайти собі справу мешн стресову? 

Я можу у критичних ситуація допускати таку думку, але на пару секунд. Якщо я вірю у свою справу, то знаходжу всі методи, які долають будь-які сумніви і тяжкі ситуації. Master Burger – це мій не перший бізнес. Я пробувала займатися різними сферами і досягала гарних фінансових показників. Але з тими сферами не було відчуття, що це заняття на все життя і я можу 24/7 саме їм займатися. Мені хотілося відбудувати систему і не приймати у ній участі. У Master Burger всі відчуття інші – це велика родина з цінностями і побудовою нової культури здорового харчування.

Master Burger – це велика родина з цінностями

 У щоб ви радили вкласти невеликі особисті заощадження?

Все залежить від того який у вас розмір інвестиціі, на які фінансові показники ви орієнтуєтеся, який термін повернення інвестицій, оцінка ризиків. Обов’язково потрібно перевірити репутацію компанії і рівень іі професіоналізму.

У Master Burger, для нас з чоловіком, важливо аби ми розуміли походження грошей з якими до нас приходять інвестори і з якою людиною будемо мати справу. Адже це як «одружитися» – створення компанії і цілковита відповідальність за неї. Де не тільки прибутки, а і всі збитки розподіляються разом.

Ірина Сівко: «Продумуйте кожен свій крок у бізнесі і не бійтеся інвестувати в Україні» - 2 - изображение

Яким бізнесом ви займались і чому саме ресторанний бізнес приносить задовлення? 

Мій шлях почався на керівних позиціях міжнародних компаній, де я очолювала відділи як топ-менеджер, фінансовий аналітик. Я працювала по 24 години, але знала, що все це не просто так. Для мене це досвід і практика. 

Я працювала по 24 години, але знала, що все це не просто так

Потім створила квітковий оптовий бізнес, салони краси, навіть з чоловіком мали практику теплиць з вирощування зеленої цибулі, але вивели на прибуток і перепродали бізнес.

Я постійно вдосконалюю свої знання, бо світ змінюється і процеси в ньому також. Якщо б ви завітали до нас додому, то побачили б багато книжок, – це вже як стиль нашого життя. Найсвіжіша бізнес-література, яку нам радять чи ми про неї самі дізнались. Правда читаю лише я і всі головні тезиси переказую чоловіку.

Ресторанний бізнес з‘явився завдяки нашим партнерам з Чехії, які настільки прониклись нами, а ми ними і нашим бажанням створити щось велике, що стали повноцінними партнерами. Це було народження Master Burger в Україні. Зараз ми одна з найдинамічніших компаній, що розвивається у своєму сегменті.

Наразі ми ввійшли до 5% бізнесу України, які отримали зелений прапорець. З такими проектами Європейська Спільнота Захисту Кредитів рекомендує будувати бізнес-відносини. І це являється певним гарантом надійності.

Ми ввійшли до 5% бізнесу України, які отримали зелений прапорець


Фото: особистий архів


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top