10 найцікавіших та маловідомих фактів про участь України в Євробаченні

10 найцікавіших та маловідомих фактів про участь України в Євробаченні - 1 - изображение

Дикі танці Руслани, які зламали сцену й Меловін, який сцену підпалив, рекорні перегляди виступу Джамали і Go_A на даху телецентру — про маленькі й великі перемоги України на пісенному конкурсі розповідає ведучий відбору Євробачення Тімур Мірошніченко.

1. Україна бере участь у Євробаченні з 2003 року. Всього на другий рік участі в конкурсі українка Руслана здобула перемогу для нашої країни. Тоді від диких танців Руслани в Стамбулі не витримала і тріснула сцена конкурсу.

2. Справжньою іконою світу Євробачення стала Вєрка Сердючка після її участі в Євробаченні 2007 року. Попри те, що в Гельсінкі Вєрка була другою, поступившись перемогою представниці Сербії Марії Шерифович, світ Євробачення з того часу неможливо уявити без яскравої зірки Вєрки Сердючки. У 2016 році костюм Сердючки з виступу на Євробаченні потрапив до музичного музею ABBA в Стокгольмі, де на честь 60-річчя конкурсу пройшла інтерактивна виставка “Good evening, Europe!”.

3. За два кроки до перемоги на Євробаченні опинилася Злата Огнєвіч у 2013 році з піснею “Gravity”. Тоді Злата була буквально на висоті. На сцену Злату виносив Ігор Вовковинський — найвища людина у США 2 метри 30 сантиметрів на зріст.

4. Євробачення без українців неможливо уявити. У 2015 році Україна не брала участі в Євробаченні через складну ситуацію в країні. Але й тоді сцена Євробачення не обійшлася без українського виконавця. Молдову представляв українець Едуард Романюта. До слова, це не єдиний раз, коли українець представляв на конкурсі іншу країну. У 2018 році співак Алєксєєв виступав за Білорусь після перемоги в білоруському національному відборі.

5. 2016 рік став рекордсменом за кількістю телеглядачів Євробачення у світі. За тріумфальною перемогою Джамали в Стокгольмі стежили 204 мільйони глядачів в усьому світі, у тому числі в Китаї та Америці.

6. У 2017 році Євробачення приймала Україна. Тоді до Києва з’їхалося близько 20 тисяч іноземних гостей. А до того за право провести конкурс змагалися ще 4 українських міста: Львів, Дніпро, Одеса та Херсон. Особливо запекла боротьба точилася між Києвом, Дніпром та Одесою, які увійшли до фінальної частини конкурсу міст. Усі три міста відвідала делегація Європейської мовної спілки, якій належить конкурс Євробачення. За результатами аналізу поданої містами інформації та дослідженої інфраструктури перемогу виборола столиця.

7. Завдяки епатажному образу Меловін, який представляв Україну в 2018 році, зажив слави “співочого Дракули” серед іноземних прихильників Євробачення. На сцені співак підіймався зсередини рояля і співав в оточенні справжнього полум’я на сцені. Для того, щоб досягти бажаного ефекту, вогню з кожною репетицією додавали. Якщо на перших репетиціях палали лише східці конструкції з роялем, то в прямому ефірі до цього було додано ще полум’я піротехніки, щоб відкриття фіналу Євробачення було по-справжньому запальним.

8. Якщо хтось думає, що у 2019 році Україна не брала участі в Євробаченні, то це не так. Організатори конкурсу запросили Вєрку Сердючку виступити у фіналі конкурсу в Тель-Авіві в номері разом з найпопулярнішими зірками Євробачення. Вєрці доручили виконати пісню переможниці Нетти Барзілай, яка привезла Євробачення в Ізраїль. Її ж пісню “Лаша тумбай” виконала представниця Кіпру Елені Фурейра.

9. У 2020 році конкурс було скасовано через пандемію коронавірусу. Для підтримки учасників організатори Євробачення провели серію домашніх онлайн-концертів “Eurovision at home”. Українська команда вирішила підійти до завдання більш масштабно. Тоді гурт Go_A виконав свого “Солов’я” та кавер на пісню Сердючки “Лаша тумбай” на даху телецентру “Олівець”, показавши всьому світові панораму весняного Києва, що відкривається з висоти даху будівлі.

10. Минулого року Євробачення в Роттердамі відбувалося в умовах жорстких карантинних обмежень. Мінімум пересувань та контактів, суворий протокол безпеки та охорони здоров’я для делегацій. У розпал репетицій солістка гурту Go_A Катя Павленко захворіла і була змушена піти на самоізоляцію до отримання результату ПЛР-тесту, який їй довелося терміново здавати за протоколом безпеки. Тоді на репетиції замість неї разом з рештою членів гурту співала місцева дублерка Емілі. На щастя, тест Каті виявився негативним, і вона разом з гуртом змогла взяти участь у півфіналі та фіналі конкурсу й вибороти 5 місце для України і 2 місце за результатами голосування глядачів.

Нагадаємо, фінал Національного відбору на Євробачення-2022 відбудеться у форматі телевізійного концерту 12 лютого о 18:30. У прямому ефірі його можна побачити в ефірі суспільного телеканалу UA: ПЕРШИЙ, на сайті eurovision.ua, а також на ютуб– та фейсбук-сторінках Суспільне Євробачення і транслюватимуть на хвилях  Радіо Промінь.


Фото: прес-служба конкурсу


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top