#MediaWoman: Іванна Найда про особливості створення дитячої анімації та особисті правила успіху

#MediaWoman: Іванна Найда про особливості створення дитячої анімації та особисті правила успіху - 1 - изображение

Телеканал ПЛЮСПЛЮС, що входить до групи 1+1 media, протягом 9 років ефірного мовлення не лише транслює найкращу світову анімацію, але й створює продукти власного виробництва, які щоразу поповнюють портфоліо досягнень новими здобутками. Зокрема, ПЛЮСПЛЮС отримав значну кількість профільних нагород, серед яких: чотири національні премії «Телетріумф», золото за проєкт «Світ чекає на відкриття» і срібло за проєкт «Це — наше і це  – твоє. Очима дітей» поважної маркетингової нагороди Effie Awards Ukraine, премія ім. Лесі Українки від Кабінету Міністрів України за мультсеріал власного виробництва «Це – наше, і це – твоє», два рекорди Книги рекордів України, нагорода The Very Best Of за айдентику каналу та п’ять відзнак за мультфільм «Світ чекає на відкриття», чотири нагороди Big Data Awards як лідера серед дитячих ТБ-каналів.

Команду нішевих каналів 1+1 media очолює Іванна Найда, генеральна продюсерка. У межах ексклюзивного проєкту #MediaWoman ми поговорили з Іванною про особливості створення дитячої анімації, команду, якій вдається відчувати вимоги часу, та особисті правила успіху.

ПЛЮСПЛЮС – лідер серед дитячих телеканалів практично з першого дня свого існування. Як так сталося і що ви робите для того, аби втримувати такий результат?

На мою думку, нашій команді це вдається завдяки трьом основним складовим. По-перше, ми дуже уважно ставимося до наповнення нашої сітки, намагаємося знаходити та купувати на ринку найліпші пропозиції, які стосуються дитячого контенту. По-друге, наша команда завдяки аналітиці уважно вивчає настрої та вподобання глядачів. По-третє, ми акцентуємо увагу та вкладаємо чимало зусиль у продукти власного виробництва. Це саме той фактор, який допомагає телеканалу ПЛЮСПЛЮС, що входить до групи 1+1 media, вирізнятися від інших дитячих анімаційних каналів.

Ми акцентуємо увагу та вкладаємо чимало зусиль у продукти власного виробництва

#MediaWoman: Іванна Найда про особливості створення дитячої анімації та особисті правила успіху - 2 - изображение

Працювати з мультфільмами – це популярна сфера в Україні, чи як у вислові: «крізь тяготи до зірок»?

Хоча українська анімація дуже стрімко розвивається, очевидно, що їй важко конкурувати зі світовими лідерами, такими як «The Walt Disney Company», «Nickelodeon». Проте тішить той факт, що з кожним днем з’являється все більше і більше українських анімаційних продуктів, які можна поставити поруч з великими метрами. Це підтвердженням того, що ми рухаємося в правильному напрямку. Зокрема, один з наших перших проєктів «Корисні підказки», який дозволяє навчати дітей приймати рішення в найскладніших ситуаціях, досі демонструє хороші результати. Нехай нам складніше конкурувати з яскравістю та анімаційними прийомами, але ми з легкістю можемо позмагатися зі змістами та моральною складовою наших продуктів.

У чому головна місія ПЛЮСПЛЮС і вас як генпродюсера?

Розважаючи, ми навчаємо, розвиваємо та намагаємося допомогти батькам в комунікації зі своїми дітьми. Кожен наш проєкт має свою історію. У нас працює велика команда авторів, художників, аніматорів, і окрему роль у підготовці наших продуктів займає дитячий психолог, який обговорює з нами ідеї майбутніх проєктів на рівні сценаріїв та синопсисів. Зокрема, переглядає всі сторіборди, ілюстрації та кінцеві варіанти анімацій. Адже буває так, що деякі кольори не можна використовувати в певних ситуаціях. Прислухаючись до психолога, художники, як би вони не хотіли використати цей колір, задля безпечності дітей та доречності всіх елементів в контексті анімації, замінюють його на інший.

Як генпродюсерка, намагаюсь дивитися на декілька кроків вперед та відчувати теми, які стануть нагальними. Оскільки ми виробляємо один продукт на рік, відразу потрібно вирішити, про що саме буде йти мова. Наприклад, на початку пандемії ми повинні були комунікувати з дітьми на цю тему. Цьогоріч Україна святкувала 30-річчя Незалежності, тож ми говорили про цю важливу для країни подію. З теплом пригадую реалізацію анімаційного, соціально важливого проєкту «Говоримо українською», створеного за підтримки Міністерства культури України. Він покликаний популяризувати українську мову серед дитячої аудиторії, розповідаючи правила та особливості, властиві українській мові, в ігровій, анімаційно-розважальній формі.

На початку пандемії ми повинні були комунікувати з дітьми на цю тему

#MediaWoman: Іванна Найда про особливості створення дитячої анімації та особисті правила успіху - 3 - изображение

Свого часу ви мали потужну кар’єру в журналістиці, зараз – успішний продюсер. Що надихнуло вас змінити фах і чи драйвить те, чим займаєтеся наразі?

У моєму професійному житті все відбувається само собою. До того ж проходить все дуже комфортно, плавно та без будь-яких роздумів чи особистих вагань. Свій професійний шлях я розпочинала з журналістики, нині працюю генеральною продюсеркою. Між цими професіями навіть встигла попрацювати ведучою. У мене були авторські програми, шоу, після яких мені запропонували продюсерство, на яке я з радістю погодилася.

Робота будь-якого генерального продюсера та й взагалі керівника – це на 70% робота з людьми. Моє основне завдання – зібрати талановитих та професійних людей в одній команді, створивши для них максимально комфортні умови для реалізації.  Нещодавно прочитала дуже цікаве твердження, де зазначається, що найкращий стимул для людей – це не бонуси, не додаткові пільги, не подарунки, а амбітні цілі. Повністю з цим згодна, адже потрібно збирати в команду людей, яким важливо досягати цілі.

Моє основне завдання – зібрати талановитих та професійних людей в одній команді

#MediaWoman: Іванна Найда про особливості створення дитячої анімації та особисті правила успіху - 4 - изображение

Поділіться особистими правилами ефективності та джерелами, де шукаєте натхнення?

Намагаюся черпати натхнення з усього, що мене оточує. Адже варто тільки відкрити очі, і надихатися можна будь-чим. Я не знаходжусь в робочому режимі 24/7. Дуже багато часу присвячую своєму особистому життю, подорожам, книгам, природі. COVID-19 все змінив: людей та їхнє ставлення до роботи, зокрема змінилися глядачі. Світ став зовсім іншим. Глядачам та співробітникам потрібні нові умови, нові історії та нові правила. Бажаю кожному знайти свій рецепт балансу, комфорту та просто навчитися прислухатися до себе.


Текст: Марія Холотій

Фото: Вікторія Квітка


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top