Лена Мандзюк: «Здоровій людині дієти не потрібні»

Лена Мандзюк: «Здоровій людині дієти не потрібні» - 1 - изображение

Лідер думок та онлайн-тренер Лена Мандзюк в інтерв’ю для нашого Інтернет-порталу розповіла про створення свого спортивного Ютуб-каналу, ставлення до модного інтервального харчування та поділилась порадами, як скоріше прийти в гарну фізичну форму.

Лено, не так давно ви запустили спортивний Ютуб-канал з тренуваннями. Розкажіть, як прийшла ця ідея?

Це була моя друга спроба запустити канал на Ютубі. Першу – поборов дефіцит часу. Та, коли почався перший локдаун, багато жінок, таких самих, як і я, опинились вдома. Ми сумували, боялись майбутнього, мали багато вільного часу, і я вирішила нас всіх об’єднати за однією справою, яка буде корисною та принесе гарний настрій та самопочуття.

Я почала записувати свої тренування та викладати на канал, і тисячі жінок по всій Україні видихнули з полегшенням, тому що я подарувала їм можливість, не виходячи з дому, створити свій маленький спортивний зал  (посміхається).

У чому відмінність вашого каналу від інших подібних?

А чи багато ви знаєте україномовних каналів на Ютуб, особливо – серед спортивних? У мене завжди в пріоритеті розвивати україномовний блогінг. Хоча, так, це не дуже популярно та не приносить великої аудиторії. Але все тільки починається.

Яка особливість ваших тренувань? В чому їх ефективність?

Як би це дивно не звучало, але головна моя особистість у «нормальності». Я просто нормальна (посміхається): не кидаюсь в крайнощі і не навчаю цього інших; показую дівчатам, що не варто ускладнювати своє життя вигаданими дієтами, дивними вправами, суворими заборонами. Тільки так можна залишатись здоровою, як фізично, так і психологічно, і чомусь для багатьох це нонсенс. Почувати себе повною сил –  це капець, як легко!  В цьому моя особливість, і я навчаю цього сотні тисяч жінок.

Як часто і з якою тривалість потрібно займатися спортом, щоб бути у відмінній формі? Чи потрібно поєднувати кардіо і силові тренування – на чому зробити акцент?

Щоб бути в гарній формі достатньо виконувати свої улюблені вправи 2-3 рази на тиждень, де тренування може займати від 20 до 60 хвилин. Класно, коли кожен день ви починаєте з руханки, наприклад, як я, прямо у ліжку. Часом тренування вдома можна замінити на ранкову чи вечірню пробіжку, тому що дуже круто працюють тренування саме на свіжому повітрі, плюс – улюблена музика у вухах точно підійме вам настрій. І найголовніше – варто знати, що від тренувань не худнуть. Вага зменшується від дефіциту калорій, а тренування допомагають пришвидшити спалювання енергії та привести ваші м’язи в тонус.

Лена Мандзюк: «Здоровій людині дієти не потрібні» - 2 - изображение

 Як ви вважаєте, коли краще займатися спортом – вранці або ввечері, і чому?

Правильної відповіді немає (посміхається). Дуже важливо прислухатись до свого тіла, тому що деяким дівчаткам підходять тренування зранку, а дехто після таких тренувань почуває себе розбитою. Також варто розуміти, що найголовніше правило, яке стосується часу, це регулярність тренувань. Якщо звернутись до науки, то наше тіло найбільше готове до фізичних навантажень з 15до 19 години – це пов’язано з циркадними ритмами людини. Тому в цей проміжок ми витрачаємо найбільше енергії. Тож спробуйте провести тренування у різний час доби, відчуйте, коли вам найкомфортніше, та додайте регулярність.

Лено, чи можливо привести себе в форму, не змінюючи режим харчування, або якихось елементарних правил все ж необхідно дотримуватися?

Можна все, але що отримаєте в кінці? Ви можете їсти картоплю фрі на 800 калорій в день, при цьому бігати марафони, схуднути за тиждень на 5 кілограм, але що буде з вашим тілом та самопочуттям? Найважливіше, що кожен з нас має, це здоров’я, і на нього серйозно впливає те, що ми їмо та як проводимо свій день.

Тому я завжди за збалансоване харчування та регулярні фізичні навантаження – це і є основа красивого та здорового тіла. Тому, якщо ви вели малорухливий спосіб життя та постійно переїдали, змінити щось без змін не вийде. Основа схуднення – дефіцит калорій з збалансованим раціоном, а основа здорового та підтягнутого тіла – помірні фізичні навантаження. Якщо хочете змін, починайте з основ.

Які з модних дієт, на ваш погляд, найбільш абсурдні, і на які ви ні в якому разі не радите сідати тим, хто не хоче зіпсувати здоров’я?

Я взагалі прихильник думки, що здоровій людині дієти не потрібні. Якщо у вас проблеми зі здоров’ям, дієту обере та призначить лікар. Але в більшості інших випадків дієти та жорсткі обмеження негативно впливають на стан здоров’я та призводять до розладів харчової поведінки. До них віднесу всі, так звані, «розвантажувальні дні», кето-дієту, дієту Дюкана та інші подібні.

Багато дівчат набирають вагу саме взимку. Чому так відбувається? І чи правда, що навесні й влітку худнути простіше, ніж в холодний час? Чим це можна пояснити?

Це дійсно так, і навіть я – не виключення. Під кінець зими я зазвичай важу на 2 кілограми більше. Я  вже до цього звикла і ніколи через це не хвилююсь. Це пояснюється безліччю причин, назву основні з них. В холодний період року ми менше гуляємо, менше проводимо активно час з друзями, дітками, та навіть прогулянки з нашими домашніми улюбленцями стають коротшими – тобто активність в зимній період достатньо серйозно зменшується. Відповідно, ми витрачаємо менше енергії, менше калорій спалюється, і вони повинні кудись діватись. А тому можуть відкладатись в наших жирових депо у вигляді кількох кілограм.

Наше харчування теж змінюється в сторону збільшення калоражу. Якщо влітку ми більше вживаємо свіжих овочів, фруктів, то взимку, коли не вистачає сонечка та позитивних емоцій, ми хочемо більше швидких вуглеводів, а це, як правило, щось солоденьке, випічка, хліб – відповідно трішечки наш раціон змінюється в таку гіршу сторону. Ми отримуємо менше вітамінів, менше макро- та мікроелементів й більше порожніх калорій. Але, як тільки повертається сонечко та тепло в наше життя,ми одразу стаємо більш активними, нам хочеться змін, багато людей повертає у своє життя тренування, спорт. Ми хочемо десь гуляти, якось проводити час, плануємо відпустки. А це плавання і багато інших активностей , плюс – починаємо більш ретельно слідкувати за харчуванням.

Лена Мандзюк: «Здоровій людині дієти не потрібні» - 3 - изображение

А як ви ставитеся до популярного зараз інтервального харчування? І чи взагалі має сенс обмежувати себе в їжі в якісь проміжки часу?

Є одна цікава річ – дорослій здоровій людині достатньо двох або трьохразового харчування з чистими проміжками. Тобто достатньо мати збалансований сніданок, обід та вечерю, або навіть – всього два прийоми їжі, добираючи власну норму калорій та БЖВ. Так ось між цими прийомами їжі дуже важливо мати чисті проміжки (голодні), не мати в цей період перекусів – це є нормою.

Здоровій людині перекуси абсолютно не потрібні, і інтервальне харчування – це май же те саме, що двох або трьохразове харчування. Все так просто: все, що нам давно відомо, що потрібно снідати, обідати та вечеряти, зараз можна порівняти з тим самим модним інтервальним харчуванням і варто зрозуміти, що це не дієт,а яка спрямована на схуднення . Воно підходить людям, які розуміються в харчуванні, в основах здорового та збалансованого раціону, які не мають проблем зі шлунком, не знають що таке постійні переїдання, розвантаження тощо. І насправді це дуже і дуже важливо.

Є декілька різновидів інтервального харчування, і кожна людина обирає той проміжок, протягом якого вона не буде їсти. Важливо при цьому додатково дотримуватись циркадних ритмів: мати здоровий сон (лягати спати не пізніше 23:00, обов’язково  спати вночі, прокидатись близько сьомої) та не мати стресів у житті. І за умови ось таких елементарних правил, звісно,  тоді можна досягнути якогось певного балансу у відчутті свого тіла та гарного самопочуття.


Автор: Тетяна Зайцева

Фото: особистий архів


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top