Роль жінок у врегулюванні конфліктів на фронті та у мирному житті

Роль жінок у врегулюванні конфліктів на фронті та у мирному житті - 1 - изображение

Світлана Закриницька

Програмна аналітикиня з питань жінок, миру та безпеки ООН Жінки в Україні Світлана Закриницька розповіла Woman Magazine про роль жінок у врегулюванні конфліктів на фронті та у мирному житті.

Існує думка, що військова справа та все, що з нею пов’язане, – суто чоловіча справа. Втім, цей стереотип має мало спільного з сучасним і реальним станом речей. Жінки проходять військову службу на рівні з чоловіками, зокрема у зонах бойових дій, беруть активну участь у вирішенні конфліктів і відновленні постраждалих від них громад та навіть очолюють міжнародні миротворчі операції. Наразі у складі Збройних Сил України служать 29 тисяч жінок-військових, що складає 14% від загальної кількості боєздатного персоналу; близько 15 тисяч з них мають статус учасника бойових дій. Особовий склад ООС, на 10% складається з жінок. Відповідно, у такій же кількості жінки представлені в українському  національному контингенті, що бере участь у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки.

Роль жінок у врегулюванні конфліктів на фронті та у мирному житті - 2 - изображение

Значною мірою такі показники стали результатом реформ у секторі безпеки і оборони з 2014 року, завдяки яким жінки отримали доступ до спеціалізованої (військової) освіти на вищому та середньому рівнях, нові місця для проходження служби та можливість займати додаткові посади, зокрема і посади командирів. Українські жіночі ініціативні групи та громадські організації доклали чимало зусиль для реалізації цих вагомих змін.  Завдяки цим реформам поступово збільшується  представництво жінок на всіх рівнях прийняття рішень у національних, регіональних та міжнародних організаціях із запобігання, врегулювання та вирішення конфліктів. Саме про це йдеться у Резолюції 1325 «Жінки, мир, безпека», прийнятій Радою Безпеки ООН  ще 20 років тому. Це був історичний крок, який зафіксував важливість змістовної та повноправної участі  жінок у мирних перемовинах та всіх процесах миробудування, врегулювання конфліктів, а також забезпечення сталого миру і безпеки. З моменту її прийняття кількість жінок, жіночих груп та експертів з ґендерних питань, котрі виконують функції офіційних посередників або підписантів, збільшилась.

Сьогодні від розширення можливостей жінок напряму залежить безпека та мир держави. Статистика свідчить про те, що участь жінок  у мирних перемовинах підвищує їх ефективність та посилює відповідальність за виконання угод: повноправна участь жінок на 20% збільшує ймовірність укладення мирної угоди тривалістю,  щонайменше, два роки, та на 35% – такої, яка триватиме понад 15 років. Крім того, завдяки жінкам почастішало використання ґендерно-чутливої мови у мирних перемовинах, що забезпечує  увагу до потреб різних категорій населення під час укладення угод.

Роль жінок у врегулюванні конфліктів на фронті та у мирному житті - 3 - изображение

Втім, незважаючи на те, що мирні перемовини за повноцінної участі жінок є більш успішними, жінки майже не представлені у процесах мирного врегулювання конфліктів. За останні тридцять років лише 6% медіаторів, 6% підписантів і 13% учасників перемовин – це жінки. Сьогодні ситуація виглядає не набагато кращою, і участі жінок у процесах миробудування суттєво бракує. Приміром, до складу української делегації в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі входять лише дві жінки.

Роль жінок у врегулюванні конфліктів на фронті та у мирному житті - 4 - изображение

Те саме стосується і рівня залученості жінок до процесів відновлення громад на територіях, що постраждали від конфліктів. Водночас, саме жінки зазвичай краще розуміють проблеми громади і першими реагують на їхні потреби, а також більш націлені на відновлення миру після фізичних, соціальних, економічних та психологічних збитків (одним з найкращих аргументів на користь цього твердження стала пандемія: жінки очолюють лише 7% країн світу, але саме там показники реагування на пандемію коронавірусу є найкращими).  Розширення можливостей для повноправної участі жінок у всіх процесах підтримки миру та безпеки сприятиме швидшому економічному відновленню цих регіонів та зменшенню рівня бідності серед їх мешканців.

У даному випадку ще й працює «принцип доміно»: діяльність жінок, які є ефективними та спроможними лідерками,  стає прикладом для наслідування іншими жінками. Тобто, активна частина жіночої спільноти розширює права і можливості для всіх жінок, які  стикаються із дискримінацією. На жаль, ми нечасто чуємо їх голос і аргументи, ані в переговорному процесі, ані в публічному просторі.

Роль жінок у врегулюванні конфліктів на фронті та у мирному житті - 5 - изображение

Структура ООН Жінки в Україні активно співпрацює з жінками, які мають цінний досвід у питаннях збереження миру та безпеки. Кампанія «Жінки – ключ до миру» покликана підвищити рівень обізнаності про роль жінок у процесах миробудування та миротворчості через реальні історії тих жінок, які опинились в епіцентрі конфлікту. Це доброволиці, як Андріана Арехта, яка поїхала на фронт і наразі очолює Український Жіночий Ветеранський Рух, а також активно відстоює  права жінок у секторі безпеки і  оборони; активістки, як вчителька Марина Данилова, яка організовувала місцеві вибори у Слов’янську, а також постачає військовим книжки, забезпечуючи інтелектуальне дозвілля особового складу на передовій ; медсестри, як Людмила Білека, яка повернулась зі служби на лінії фронту, подолала власну депресію , і  зараз допомагає іншим ветеранам та ветеранкам із пост-травматичним стресовим розладом.  За даними ООН такі історії – не винятки, а окремі випадки одного послідовного та закономірного процесу. Почути та побачити ці та інші приклади успішної участі жінок у миробудуванні в Україні можна на сайті кампанії.


Фото: Centre for Strategic Communications StratCom Ukraine


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top