Лілія Олійник: “Мій бізнес об’єднує одна ідея – виховання здорового покоління”

Woman Magazine

Коли ми чуємо словосполучення “успішна жінка”, нам завжди ввижається якийсь образ, який радує око, надихає і вражає своєю чарівністю. Саме тому обличчям червневої digital-обкладинки Woman ми обрали її – красиву, багатогранну та елегантну. Запрошуємо і вас познайомитися з
Лілією Олійник
.

Наша героїня – власниця мережі кафе здорового харчування ILive, ідейний натхненник і творець Центру розвитку і дозвілля сім’ї ILive Centre, бізнесвумен, радіо- і телеведуча авторської програми “Щаслива сім’я”. Лілія Олійник відбулася не тільки в професійному плані – також вона мама 4-х дітей. В інтерв’ю героїня розповіла про те, як їй вдається все встигати і чому для неї важливо вести творчий бізнес. А ще ми поговорили про усвідомлене споживання, роль медіа у вихованні дітей, а також про секрети гармонійних стосунків.

Лілія Олійник: Мій бізнес об'єднує одна ідея - виховання здорового покоління - 1 - изображение

Ліліє, ви успішно ведете як ресторанний бізнес, так і бізнес у сфері освітніх послуг. Як так склалося, що такі різні сфери переплелися у вашому житті?

На перший погляд справді може здаватися, що сфери різні, але мій бізнес об’єднує одна ідея – виховання здорового покоління. Вона має три основи. Перша – духовна, до якої входить розвиток позитивного мислення, правильне виховання і вибудовування гармонійних стосунків між людьми. Друга – це фізичний розвиток. І третя – звісно ж, здорове харчування. Я вважаю, що всі три аспекти дуже важливі у створенні щасливого суспільства і сім’ї. Тому саме цю ідею я реалізувала в торговій марці ILive. Мій бізнес почався з невеликого кафе 10 років тому. Його місія – нагодувати кожного гостя правильною здоровою їжею і показати, що вона може бути водночас смачною, доступною та різноманітною. Пізніше я відкрила друге кафе і пекарню. Тут ми випікаємо смачний бездріжджовий хліб. Кожен охочий може його придбати і використовувати у своєму раціоні харчування. ILivecentre відкритий уже 5 років і пропонує дорослим і дітям різноманітні заняття – починаючи від консультацій психологів, творчих майстер-класів і закінчуючи танцями, йогою, айкідо та іншими практиками. Звичайно, ми не покрили весь спектр послуг у цій сфері, але навіть ця маленька частина досить затребувана і зроблена з любов’ю.

Лілія Олійник: Мій бізнес об'єднує одна ідея - виховання здорового покоління - 2 - изображение

Чи можна сказати, що один із ваших проектів більше орієнтований на заробіток, а інший – для душі?

У мене немає жодного проєкту для бізнесу. Усі проєкти – для душі. Я вам скажу правду: вони не приносять великих грошей. У мене немає таких кас, як у тих, хто володіє відомими ресторанами. Просто так вийшло, що мої захоплення переросли в бізнес, який тепер я веду із задоволенням і благом для себе та інших.

Зараз здорове харчування, усвідомлене споживання і розвиток на піку популярності. І ви одна з перших, хто почав популяризувати цю тему в Україні. Як проявляється екологічність у вашому житті сьогодні?

У мене простий дерев’яний будинок, територія, де я вирощую дерева і квіти, не використовуючи хімічних добрив і обприскувачів. Якщо, наприклад, на трояндах завелася попелиця, я готую часниковий розчин і кроплю. Якщо мені потрібно вимити будинок, я користуюся содою і гірчицею. Те ж саме і в споживанні. Дійсно, у нашому світі існує надлишок. Чому? Тому що все доступно. А людина так влаштована, що їй щоразу хочеться більше – і неусвідомлено зупинити це складно. Але коли ви думаєте про це, ви розумієте, що вам достатньо кілька пар взуття, сумочок, певної кількості продуктів, які не зіпсуються, і ви їх не викинете. Адже не обов’язково готувати першу, другу і третю страву. Можна зробити одне повноцінне. Наприклад, світболл або веганболл. Це велика тарілка, яка наповнена рисом, а зверху оптимальна кількість зелені та овочів або фруктів, також соління або водорості, креветки або риба. Це я вважаю і є зменшення споживання. Саме так і живе моя сім’я.

Для нашого суспільства звичніше, коли саме чоловік обіймає високу посаду, веде бізнес, проявляє себе в різних амплуа. Чи стикалися ви коли-небудь із несправедливістю або нерівністю в бізнес-світі?

Усі про це говорять, але я ніколи з цим не стикалася. Я вважаю, якщо в людини є талант у тій чи іншій сфері, ніхто не робитиме акцент на тому, чоловік це чи жінка. Важливі тільки професійні якості та стосунки між людьми.

Лілія Олійник: Мій бізнес об'єднує одна ідея - виховання здорового покоління - 3 - изображение

Ліліє, ви також ведете активну соціально-громадську діяльність, є ведучою авторської програми про сімейні стосунки. На ваш погляд, зараз медіа стали більше впливати на розвиток особистості, ніж раніше?

Думаю, так. І в цьому криються деякі небезпеки. Наприклад, останнім часом у середовищі блогерів стало модно розмальовувати обличчя, зображуючи наслідки насильства, і виставляти це в соціальні мережі. Але яка пропаганда несеться завдяки цьому флешмобу? І навіщо публічні особи його підтримують? Чи не замислювалися вони про те, що в них теж є діти і в такий спосіб вони кажуть: насильство в сім’ї – це нормально. Але це ненормально! І потрібно відкрито про це говорити. Кожна людина має розуміти, які меседжі вона несе в суспільство, і відповідати за свої дії. Тому я ніколи не буду підтримувати такого роду прояви. Я за творчість і здорове сприйняття світу. Ми повинні чітко усвідомлювати не тільки наші дії, а й слова, і навіть думки – саме так формується наше сприятливе майбутнє. І головна відповідальність, крім батьків, лягає якраз на всі інформаційні джерела.

Лілія Олійник: Мій бізнес об'єднує одна ідея - виховання здорового покоління - 4 - изображение

Як вам вдається все встигати? Адже вдома на вас чекає велика сім’я, яким теж потрібні увага і турбота.

По-перше, мої діти мене ж і мотивують. Якби їх не було, я б не встигала стільки. Адже що більше дітей, то ти стаєш організованішим. Але головне – це планування. У мене є кілька книжок, де я пишу від руки плани на рік, місяць, тиждень, день. Особливо що стосується бізнесу і фінансів. Це допомагає не втратити основу. Тому що іноді можна піти в один напрямок, забувши про інший. Також я ділю справи на термінові, важливі та інші. Але завжди починаю день з улюблених і приємних. Наприклад, коли приходжу в кафе, мені хочеться насамперед подивитися всі квіточки, перевірити сервірування столів, адже я люблю естетику і красу. І тільки потім я почну займатися закупівлею продуктів та іншими діловими питаннями. Те саме стосується й удома: обожнюю, коли все прикрашене квітами та позитивними емоціями – тоді всі справи швидше ладяться.

Лілія Олійник: Мій бізнес об'єднує одна ідея - виховання здорового покоління - 5 - изображение

Зважаючи на вашу щільну зайнятість, гадаю, і цінність спілкування для вас стоїть на порядок вище, ніж у інших. Наскільки ви вибіркові в людях, яких підпускаєте до свого кола спілкування як у бізнесі, так і в особистому житті?

У мене немає вибірковості. Це одне з моїх правил. Неважливо, яка людина, ми ніколи не повинні оцінювати людей. Мій принцип: завжди вислухати і за можливості допомогти. Але якщо 100 людей на день напише мені і попросить фінансової допомоги – я просто не зможу допомогти, у мене немає таких можливостей. Хоча мені б дуже хотілося. Але я можу посприяти в іншому – підказати, спрямувати, взяти участь в організації заходу, особливо коли йдеться про діток. Наприклад, зробити кейтеринг для них у подарунок. Я вважаю, що якщо раніше give give get було духовним правилом, то зараз це правило справжнього бізнесу. Хорошого бізнесу, який не бореться і не конкурує, а навпаки підсилює один одного.

Що вас надихає і додає сил для нових звершень?

Звісно ж, мої улюблені люди і мій дім. Якщо у мене є вільна хвилинка, я обожнюю розпалити камін і грати на роялі, танцювати або співати з дітьми. Можемо з ними влаштувати домашній театр, разом малювати або вийти в сад пограти в бадмінтон. Також мені приносять задоволення прогулянки, я люблю збирати трави, а також багато мріяти і навіть потрошечки здійснювати свої плани з озеленення рідного краю. А ще – подорожувати.

Лілія Олійник: Мій бізнес об'єднує одна ідея - виховання здорового покоління - 6 - изображение

Раз ми заговорили про подорожі, які країни чи місця улюблені у вашій родині?

Так склалося, що вся наша сім’я обрала місцем відпочинку Грецію – там ми проводимо свою відпустку щороку. Також ми дуже любимо нашу рідну прекрасну Україну. Харків, Одеса та Львів – ті міста, куди приємно виїхати на вихідні. Але крім цього, можу відзначити багато маленьких улюблених куточків: берег річки Рось, де я народилася, парки Олександрія і Софіївка, Межигір’я, замок Радомишль.

Ви успішна і реалізована особистість. Як думаєте, що робить жінку по-справжньому щасливою і жіночною?

Тільки вона сама. Якщо вона прокидається вранці, дивиться в дзеркало і захоплюється собою, який би вона не мала вигляд, і які б не були обставини навколо, – ось це і є щастя. Така жінка заряджена. І вона заряджає всіх навколо цим же щастям, любов’ю і світлом. А якщо ще поруч є люди, які підтримують, – це подарунок всесвіту.

Лілія Олійник: Мій бізнес об'єднує одна ідея - виховання здорового покоління - 7 - изображение

Для багатьох сімей нещодавній карантин і вимушена ізоляція стали справжньою перевіркою на міцність стосунків. Ви як експерт у цій сфері, що б порадили? Як парам зберігати гармонію і розуміння в складні періоди життя?

Головний секрет гармонії – повага. Поважайте іншу людину в її несхожості. Можливо, він хоче прокидатися раніше, ніж ви, і ви не маєте права йому щось про це говорити і заперечувати. Потрібно просто радіти, що він інший. Тобто поважати його свободу, волю. Не потрібно нав’язувати, дорікати. Якщо ви поважаєте людину, вам буде комфортно з нею в будь-якому просторі та суспільстві. Але якщо у вас є претензії до світу і до самого себе, то ви будете шукати самоствердження через приниження свого партнера. Тож додавайте у своє життя більше любові, ніжності, радості та задоволень.


Журналіст: Євгенія Власенко

Фото: особистий архів Лілії Олійник

 


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top