Дерматолог розповіла, які родимки потрібно видаляти

Дерматолог розповіла, які родимки потрібно видаляти - 1 - изображениеРодимки є практично у кожної людини. Родимка, тобто невус, це утворення на шкірі з меланоцентарних клітин. Вони закладаються ще в утробі матері та виявляються у дорослому житті при перебудові гормонів або під впливом сонця.

Як зрозуміти, які родимки не потрібні на тілі та їх можна, а іноді навіть треба, видалити? Насамперед, необхідно пройти дерматоскопію. Але, і за зовнішніми факторами також можна зрозуміти, що невус вимагає термінового видалення.

“Коли звична родимка раптом різко почала змінюватися (рости, змінювати форму, колір, кровоточити) одразу ж слід звернутися до дерматолога, і тільки після консультації вирішуємо, варто видаляти родимку чи ні”, – розповідає лікар дерматолог-косметолог клініки пластичної хірургії Анастасії Ігнатьєвої, Олександра Шафар. 

Дерматолог розповіла, які родимки потрібно видаляти - 2 - изображение

Лікар Олександра Шафар: особистий архів

Якщо ж лікар вирішив, що родимку потрібно видалити, не варто сповільнювати з цією процедурою:

“Якщо вчасно не видалити підозрілу родимку, то вона може перейти в злоякісну пухлину шкіри, що становить загрозу для здоров’я та життя пацієнта” – попереджає дерматолог.

Напевно, у багатьох хоч раз у житті траплялася ситуація, коли випадково “здер” родимку. І що ж в такому випадку робити?

“Для початку не потрібно панікувати. Зірвана чи здерта родимка – це пошкодження шкіри, тому обробіть рану, щоб уникнути інфекції. Для обробки можна використовувати антисептик для ран. Далі слід записатися на консультацію до лікаря дерматолога”.

Саме лікар підбирає, який метод видалення родимок буде безпечним для пацієнта. Це залежить від розміру, типу родимки та місця її розташування.

Існують 5 основних методів видалення родимок:
  1. Електрокоагуляція – невус руйнують внаслідок температурного впливу струму високої частоти.
  2. Кріодеструкція – видалення родимки охолодженим азотом.
  3. Лазерне видалення – тканини невуса знищуються за допомогою потужного світлового пучка.
  4. Радіохвильовий метод – родимка знищується безконтактно за допомогою високочастотного радіохвильового випромінювання, нагріваючи тканини та випаровуючи клітини невуса.
  5. Хірургічне висічення – найбільш надійний метод при видаленні великих новоутворень, висячих родимок, а також при підозрі на злоякісність. Родимка разом з невеликою ділянкою здорової шкіри висікається скальпелем та відправляється на гістологію. 

До того ж, якщо на тілі людини є здорові родимки, але вони мають не дуже естетичний вигляд, їх так само можна з легкістю позбутися. 

“Для цього обов’язково потрібно звернутися до дерматолога. Він вивчить новоутворення та вибере відповідний спосіб їх видалення” – рекомендує Олександра Шафар.


Автор: Скотченко Дар’я

Фото: pexels, особистий архів Олександра Шафар


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top