10 березня – День Державного Гімну України

10 березня – День Державного Гімну України - 1 - изображение

10 березня важливе свято для всіх українців – День Державного Гімну України. У 2021 році 7 грудня Кабінетом Міністрів України затвердив День Державного Гімну України

Дата відзначення Дня Державного Гімну України обрана відповідно до події, коли твір композитора Михайла Вербицького та поета Павла Чубинського “Ще не вмерла України…” вперше прозвучав на концерті, присвяченому Дню памяті Тараса Шевченка.

Сьогодні гимн України звучить не тільки в самій країні, а і в інших країнах світу, які моляться за нашу майбутню перемогу, за наших дітей та матерей, за наших воїнів, за нашу незалежність і волю. 

Гімн був написан у 1862 році, коли Павло Чубинський написав слова, а вже потім священник Михайло Вербицький – музику.

Цікаві факти про гімн України:

  • Вірш в ті часи набув доброї популярності і потрапив у руки російської поліції. За “шкідливий вплив на розум простолюду” Павла Чубинського вислали в Архангельську губернію.
  • Михайло Вербицький написав музику, яка у поєднанні зі словом стала одним з головних символів нашої держави, поряд із прапором і гербом.
  • У 1939 році Карпатська Україна проголосила гімном вірш Ще не вмерла Україна.
  • В 2005 році з’явилася ювілейна монета номіналом 10 грн, яку присвятили Гімну України і випустили до 140 річниці першого його публічного виконання.

Автор: Скотченко Дар’я

Фото: pexels


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top