Надін Медведчук: «В Італії без потрібних документів та знання мови, ви – ніхто»

Надін Медведчук

Надін Медведчук

Інстаграмблогерка та екс-учасниця шоу «Холостяк» Надін Медведчук з початком повномасштабного нападу росії на Україну змушена була виїхати за кордон, як і багато інших українців. 24 лютого дівчина на орендованому авто дісталася з Києва до Чернівців, а згодом вирушила до Італії, де живе та працює її мама. В інтерв’ю Woman Надін розповіла про своє теперішнє життя, волонтерство та ставлення італійців до ситуації в Україні. А ще – дала цінні поради тим, хто планує імміграцію до Італії.

Триває п’ятий місяць з дня вторгнення росії в Україну. Як змінилися особисто ви та ваші цінності життя?

Життя змінилось кардинально. В мене було все – власна квартира в центрі Києва, улюблена робота, шалені цілі і плани на майбутнє. Але 24 лютого все зупинилось. І найважливіше – такого як раніше, вже не буде. Я почала більше цінувати момент тут і зараз, посмішку батьків і своє здоров‘я. Стало не важливим все матеріальне.

Ви одразу включилися у волонтерський рух. Чи відчуваєте, що з кожним днем все менше людей мають змогу допомагати?

Я з перших днів почала активно працювати в інформаційному штабі «батальйон блогерів». Багато людей донатили на бронежилети, і ми зробити справді великі результати. Тому, попри все, я закликаю людей не зупинятися і донатити на офіційні рахунки, через додаток «Дія».

Надін Медведчук: «В Італії без потрібних документів та знання мови, ви – ніхто» - 1 - изображение

Блогерка активно волонтерить

Чи мали ви проблеми з синдромом вцілілого?

Так, в березні моя мама наполягла на поїздці з нею в Мілан (вона там 10 років працює). Я погодилась, хоча дуже хотіла в Київ.  Зізнаюсь, мій стан тоді був вкрай важким: я стресувала, не спала і не їла, постійно сутулилась, не доглядала за собою, не фарбувалась, ходила в одному і тому самому. Лише плакала, читала новини і публікувала інформацію. Це тривало місяць. А потім я зрозуміла, що моєю брудною головою, чи червоними очима перемоги не зробити. Потрібно бути здоровою, жити далі і розвиватись. Потрібно працювати і сплачувати податки, допомагати ЗСУ. І життя пішло крок за кроком. Зараз мені все ще прилітає хейт, але мене це не чіпає. Ціль – перемога. В єдності сила. А хейтом можна тільки розколоти нашу силу.

Ви були вимушені іммігрувати в Італію. Як зараз місцеві ставляться до великого потоку людей з України?

В березні – квітні ставлення було прекрасне – багато уваги, розмов і допомоги. Зараз, на жаль, значно менше італійців допомагають, не надсилають гуманітарку. Проте, ставлення до наших громадян всюди з повагою та співпереживанням.

Надін Медведчук: «В Італії без потрібних документів та знання мови, ви – ніхто» - 2 - изображение

Надін Медведчук

Якими сервісами ви користувалися, аби знайти необхідну інформацію?

Я сама користувалась, і раджу всім звертатися лише до офіційних телеграм каналів. А також до офіційних волонтерів.

Можете дати поради тим, хто планує тимчасово переїхати до Італії?

Італія – досить складна країна. І якщо у вас немає родичів чи знайомих, які живуть тут, переїжджати, і планувати життя в Італії, я не рекомендую. Адже без потрібних документів та знання мови просто нереально отримати роботу. Без документів та мови – ви ніхто. І взагалі, ситуація на ринку працевлаштування тут не дуже оптимістична. Втім, якщо ви все ж вирішили їхати, ось що треба знати:

  • Після прибуття потягом до країни, на центральному ж/д вокзалі можна знайти волонтерів, вони нададуть необхідну інформацію.
  • Будьте готові, що оформлення документів на тимчасовий прихисток в Questura – тривалий процес. В середньому – від 1 до 4 місяців.
  • Аби отримати документи, вам знадобиться папірець про тимчасовий прихисток від італійця, підтвердження бронювання готелю, або запрошення на тимчасовий прихисток від благодійної організації. В перших двох варіантах виплати від держави будуть, в останньому – ні.
  • Після здачі відбитків пальців, ви отримуєте тимчасовий паперовий документ – річевута. З ним не можна виїжджати за межі країни, якщо термін перебування перевищив 90 днів.
  • Безкоштовне житло державою не надається. Такі бонуси можливі лише від церкви, або окремих людей.
  • Оформити заявку на фінансову допомогу від держави можна онлайн, через 10 днів з моменту подачі документів на прихисток. Виплачують кошти в будь-якій точці країни в поштовому відділенні Poste Italiano. 300€ дорослому та 150€ дитині упродовж 3 місяців.
  • Якщо вам потрібна гуманітарна допомога, отримати її можна в Caritas.
На яку суму на перший час варто розраховувати, щоб винайняти житло, мінімально забезпечити себе товарами першої необхідності?

В кожного різний розмір витрат, спосіб життя. Тому все індивідуально. Дехто брав ваучери на Airbnb і жив безплатно. Комусь італійці дали проживання задарма. Загалом же, оренда ліжко місця в Мілані вартує 250-500€/міс, квартира від 800€/міс, житло в середмісті – від 2000€/міс.

Як місцеві ставляться до мітингів за Україну?

Ставляться з повагою. В Мілані, наприклад, мітинги відбуваються щотижня. Відчувається шалена підтримка. Звісно, є і ті, хто симпатизує путіну. Була ситуація з двома італійцями, які підтримують дії росіїї – я їх послала, ледь втрималась, щоб не вдарити. Всюди вистачає неадекватів.

Надін Медведчук: «В Італії без потрібних документів та знання мови, ви – ніхто» - 3 - изображение

Надін Медведчук

Як ви вважаєте, чи зобов’язані зараз блогери, лідери думок вести інформаційну війну проти фейків? Чи важливо продовжувати висвітлювати події?

Важливо продовжувати висвітлювати війну, але в межах правил визначеними соціальними мережами. Ви, мабуть, часто бачите інформацію про видалені аккаунти – інстаграм видаляє за певні слова, жести і фото насильства. З 24.02 в мене 32 попередження, а після 35 го профіль видаляють назавжди. Саме тому я зараз дуже сильно фільтрую текст та інформацію. А також я почала отримувати умови від міжнародних брендів – в період співпраці не можна публікувати негатив, війну і мертвих людей.

Фото: особистий архів блогерки


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top