Як вагітній жінці спокійно виносити дитину під час війни: поради психологині

Як вагітній жінці спокійно виносити дитину під час війни: поради психологині - 1 - изображение

Як вагітній жінці спокійно виносити дитину під час війни: поради психологині

Незважаючи на складний для нашої країни період, життя триває, і багато закоханих пар мріє про дітей. Проте їх зупиняє страх через постійне бомбардування росіянами цивільних в Україні. У рубриці щоденного дайджесту СТБ «Все буде добре» — «Допомога психолога» —  психологиня Світлана Арефнія розповідала, як вагітній жінці спокійно виносити дитину під час війни в Україні.

Героїня випуску, Ілона з Дніпра, планувала вийти заміж за хлопця, проте коханий пішов у ЗСУ. Весілля перенесли. Тепер вона дізналася, що вагітна. Хлопець дуже зрадів, а дівчина не знає, що робити. З одного боку, Ілона давно хотіла дитину, а з іншого ― зараз війна, і вона хвилюється, що не час народжувати.

Як вагітній жінці спокійно виносити дитину під час війни: поради психологині - 2 - изображение

Психологиня Світлана Арефнія

Ось що радить психологиня Світлана Арефнія в подібній ситуаціі:
  • Організм жінки влаштований так, щоб максимально захистити плід від зовнішніх подразників.
  • Намагайтесь перебувати якнайдалі від військових дій. Якщо ви перебуваєте в зоні бойових дій або в потенційній небезпеці, необхідно покинути це місце. Можливо, виїхати за кордон.
  • Порахуйте цифри у зворотному порядку ― це допоможе вам заспокоїтись. Якщо ви знаходитеся у стресі, треба навчитися себе заспокоювати. Рахуйте ззаду наперед ― у цей час організм фокусується на цьому.
  • Аби сфокусуватися на приємному, знайдіть десять різних кольорів навколо себе.
  • Читайте вголос казки. Уявляйте, що читаєте немовляті.
  • Під час вагітності кожна жінка сконцентрована на собі та своїй майбутній дитині. Все інше сприймається як другорядне й далеке. Вагітна жінка та молода мама психологічно так захищається, що треба лише намагатися не заважати організму. Будьте у безпеці.
  • Якщо ви переживаєте, що у новонародженої дитини не буде всіх необхідних речей, можете вже з перших місяців вагітності купувати щось для немовляти. І не зважайте на забобони.
  • Приєднуйтеся до груп вагітних жінок ― ви отримаєте корисну інформацію та підтримаєте свою емоційну рівновагу.
  • У житті часто бувають складні періоди, але це не означає, що слід відмовитися від народження дітей і чекати, коли настане добробут.
  • Повернутися до дружини та дітей ― це потужна мотивація для чоловіків, які зараз на передовій.

Учасником програми може стати будь-який глядач або глядачка, хто відправить своє запитання психологам у спеціальний чатбот у телеграмі @STB_dopomoha_psykholoha_bot.

Фото: прес-служба СТБ, Freepik


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top