Що робити, якщо є підозра на ПТСР: поради Андрія Жельветро

Що робити, якщо є підозра на ПТСР: поради Андрія Жельветро - 1 - изображение

Українці не були психологічно готові до повномасштабної війни, яку розв’язала росія, до страждань, жахіть та знущань. Тому і військові, і цивільні можуть отримати посттравматичний стресовий розлад ― незалежно від місця і країни перебування. У рубриці щоденного дайджесту СТБ «Все буде добре» — «Допомога психолога» — Андрій Жельветро розповів, що робити, якщо підозрюєте у себе ПТСР.

Героїня випуску – Анастасія – родом з Донецької області. Вона прослужила два роки за контрактом у ЗСУ ще з 2016-го після окупації Донбасу та Криму росією. Найважче для неї було втрачати близьких на фронті. Після служби у жінки почалися головні болі, діабет та порушення сну. Навіть уві сні їй здається, що загинула 2-річна донька. Анастасію нічого не тішить, і вона не розуміє, що з нею відбувається. З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну її стан погіршився.

ПТСР ― посттравматичний стресовий розлад. Порушення психічного стану, що може розвинутися після травматичної події. Супроводжується нічними кошмарами, апатією, проблемами з харчуванням, невмотивованою агресією тощо.

Що робити, якщо виникла підозра ПТСР, розповів Андрій Жельветро:

  • зверніться за допомогою до фахівця-психотерапевта
  • почніть вести «щоденник тривожних думок». На аркуші створюєте три колонки: у першій – описуєте подію, яка відбулася, у другій ― тривожну реакцію, у третій — як треба у цій ситуації спокійно себе поводити. Це допоможе змінити реакцію
  • інтерпретуйте негативні події таким чином, щоб побачити у них життєво важливий урок. Завжди ставте питання: чому ця тривожна ситуація мене навчає?
  • діліться своїми думками та емоціями з іншими людьми. Не можна тримати все в собі, щоб не сталося емоційного отруєння, яке не має виходу. Важливо якнайшвидше почати працювати над отриманою травмою

Фото: Pixabay


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top