Дмитро Карпачов: «Пояснюйте дитині, що відбувається»

Дмитро Карпачов: «Пояснюйте дитині, що відбувається» - 1 - изображение

Дмитро Карпачов порадив, що робити, аби дитині було не так страшно під час війни. 

Російські війська почали атакувати українські міста без попередження під ранок 24 лютого. Жінки з переляканими дітьми евакуюються або змушені тижнями ховатися у підвалах та інших укриттях від російських обстрілів і бомбардувань. Деякі мами не ведуть дітей у підвали під час кожної повітряної тривоги, а інші – навпаки, багато панікують.

Експерт першочергово відзначив: у разі сирени обов’язково потрібно пройти до укриття. Адже немає нічого гіршого під час війни, ніж втратити свою дитину через безвідповідальне ставлення.

  1. Пояснюйте дитині, що відбувається. Важливо, щоб і вона сама усвідомлювала, чому потрібно йти до бомбосховища чи вкладатися в коридорі.
  2. Якомога частіше повторюйте дитині, що ви про неї подбаєте та захистите. Для малечі дуже важливо почуватися у безпеці і відчувати гарантії з боку дорослих.
  3. Сформулюйте правила безпеки для дитини.

Важливо постійно нагадувати їй:

  • я тебе захищу;
  • усе буде добре;
  • війна обов’язково закінчиться;
  • тобі нічого не загрожує, якщо ти будеш дотримуватися правил.
  1. Поясніть дитині, що воюють армії, а не хтось – особисто проти неї.

«Дуже важливо, щоб у дитини не склалося враження, що йде війна особисто проти неї, що вороги прийшли зруйнувати саме її дім, убити її батьків. Краще, щоб у малюка було розуміння, що воюють армії. Так ви збережете дитячу психіку. Адже ідея, що хтось прийшов забрати те, що належить дитині, і з цим нічого не можна вдіяти ― може бути досить травматично для дитячої психіки», ― наголосив Дмитро Карпачов.


Фото: прес-служба СТБ


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top