Фотопроект Woman: Оксана Кононець руйнує вчорашні уявлення про інвалідність

Фотопроект Woman: Оксана Кононець руйнує вчорашні уявлення про інвалідність - 1 - изображение

Щороку 3 грудня Україна разом з усім світом відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю. Цей день привертає увагу до необхідності розбудови інклюзивного суспільства та нагадує нам про переваги, які отримує країна від участі людей з інвалідністю у її політичному, соціальному, економічному і культурному житті. 

Оксана Кононець – перша українська тетрамодель; міжнародна подіумна модель в кріслі колісному; громадська діячка; переможниця VI Всеукраїнського конкурсу краси для дівчат на візках «Краса без обмежень – 2016», володарка титулу «Міс Елегантність» Всеукраїнського конкурсу краси «Краса без обмежень – 2016»; амбасадорка, фіналістка Першого Світового конкурсу краси для дівчат на візках «Miss Wheelchair World – 2017» та володарка спеціального титулу «Міс Індивідуальність»; авторка Всеукраїнського соціального фотопроєкту «Нескорена краса»; засновниця і директорка Благодійного фонду «Нескорені»; співорганізаторка Всеукраїнських конкурсів краси для дівчат на візках «Краса без обмежень», а також конкурсів на мужність для чоловіків на візках «Мужність без обмежень»; співорганізаторка Національного відбору конкурсу краси “Miss Wheelchair World Ukraine”; лауреатка Всеукраїнської премії «Жінка третього тисячоліття». Для перелічення всіх її регалій і досягнень не вистачило би і цілого аркушу.

Оксана неодноразово була головою та членом журі різноманітних конкурсів краси, брала участь у рекламних кампаніях, знімалася в музичних кліпах, у тому числі – української співачки ONUKA і режисера Алана Бадоєва та ізраїльської співачки Adi Yacobi. У 2017 році вона увійшла до топ-100 успішних жінок України за версією журналу «Ukrainian People». Сьогодні ми поспілкуємось з Оксаною та дізнаємося про неї більше.

Фотопроект Woman: Оксана Кононець руйнує вчорашні уявлення про інвалідність - 2 - изображение

Опиши свій характер п’ятьма різними словами.

Я добра, інколи наївна, довірлива, чесна та спочутлива.

Хто був твоїм улюбленим учителем у школі та чому?

Моєю улюбленою вчителькою була класна керівниця (вчитель географії). Вона завжди спілкувалася з нами на рівних, як з дорослими людьми. І понад усе я запам’ятала її головну фразу – ЗАВЖДИ ПОТРІБНО ПОЧИНАТИ З СЕБЕ! Цією істиною я керуюсь і по сьогоднішній день.

В якому незвичайному місці ти була? А яке місто хотілося б відвідати найближчим часом?

Чомусь у багатьох самі незвичні міста світу асоціюються із закордоном. Так, і мене вразили Дубай  своєю розкішшю і безпекою та Шрі-Ланка своєю безтурботністю та кардинальною відмінністю від європейських країн. Але моє серце залишається в Україні. Я дуже люблю Закарпаття. І самим незвичним та магічним місцем з особливою енергетикою та певною магічністю вважаю озеро Синевир. 

Моя мрія – побувати в Барселоні. Але це місто не хоче поки що приймати мене. Я вже двічі здавала придбані квитки у 2019 та 2020 роках. Але я впевнена, що коли прийде час – це місто зустріне мене з розкритими обіймами. 

Що тобі подобається більше: планувати або імпровізувати?

Оскільки мій батько колишній військовий, для мене ближче планування мого життя. На жаль, з певних обставин не завжди мені вдається це робити, тому імпровізація може трохи вивести мене з рівноваги. Не дивлячись на це, я завжди намагаюсь пристосуватися до всіх форс-мажорів.

Фотопроект Woman: Оксана Кононець руйнує вчорашні уявлення про інвалідність - 3 - изображение

Що для тебе найважливіше в людині, а що неприйнятно?

Перед усім я не приймаю в людині брехню та зраду. Після такого ця людина перестає для мене існувати. Від токсичного оточення я намагаюсь звільнятися. А найбільше в людях я ціную відвертість, чесність та доброзичливість. На що завжди відповідаю тим же. 

Твої улюблені фільми?

У мене немає улюблених фільмів, які б я могла переглядати десятки разів. Оскільки зазвичай фільми я дивлюся під настрій та зважаючи на свій психологічний стан – тому фільми весь час різні. Іноді це цілий тиждень комедій, іноді це якийсь містичний серіал або телепередачі з тваринами. А найулюбленішим для мене є тревел-шоу.

Чи маєш ти свій девіз, місію?

Я завжди вважала, що якщо я залишилася живою, то у Бога є на мене свої плани і моя місія на Землі ще не закінчена. Бувало, що я втрачала свій шанс і упускала можливості через лінь або необачність. Тому зараз я відношусь до себе більш суворо, щоб не допускати цих помилок у майбутньому. Я хочу жити повноцінним життям, яке наповнене сенсом.

Фотопроект Woman: Оксана Кононець руйнує вчорашні уявлення про інвалідність - 4 - изображение

Що є найбільшою гордістю у твоєму житті?

Сама велика гордість мого життя – це я сама. Інколи аналізуючи своє життя, все те, що зі мною сталося я ловлю себе на думці – якби повернути все назад, чи змогла б я знову досягти всього цього, що є у мене зараз? Чи змогла б я знову пройти через біль, сльози, зневіру та повне внутрішнє вигорання? Я пишаюся собою, але ніколи не забуваю тих, завдяки кому я маю все сьогоднішнє, хто іде поруч всі ці роки, хто підтримує, направляє та є найбільшими моїми друзями.

З якими людьми ти любиш працювати, що головне у команді?

Психологічний комфорт на зйомках дуже важливий для мене. Робота має бути командною, злагодженою. Я дуже люблю коли всі об’єднуються заради результату – фотограф, стиліст, візажист ну і, звісно, модель. Коли немає нервозності та невпевненості на майданчику. Креативність та професіоналізм всієї команди – це запорука успіху і мій душевний спокій.

Що важливіше: робити те, що подобається самому чи що сподобається всім?

Неможливо зробити продукт, який сподобається ВСІМ. Але і власний світогляд може йти в розріз із загальною думкою. Мистецтво завжди викликає бурхливу реакцію людей, особливо якщо воно креативне, провокативне. Тому в усьому треба шукати баланс. Але все ж таки внутрішні почуття, душевна гармонія дуже важлива, і все це одразу помітно на фінальних кадрах.

Фотопроект Woman: Оксана Кононець руйнує вчорашні уявлення про інвалідність - 5 - изображение

Поділись найефективнішими секретами вдалої зйомки.

Особисто  для мене вдала зйомка складається з декількох етапів, які починаються за декілька днів.

Це – ретельне обговорення образу та ідеї. Я уважно дивлюся референси, які висилає мені фотограф або стиліст. Через те, що я обмежена в рухах та прийнятті деяких поз, я завжди продумую – як і що я можу зробити на майданчику. Чи зможу я “обличчям” передати потрібну емоцію, настрій, характер.

В день зйомки, якщо команда мені незнайома, я завжди намагаюся встановити контакт  для того, щоб ніщо мене не відволікало у роботі. 

Я завжди уважно слухаю фотографа, тому що я не завжди об’єктивно можу оцінити себе. Я дуже організована і сконцентрована під час роботи. Я поважаю час, працю та бажання людей працювати зі мною.

Розкажи про найкращу пораду, яка принесла тобі хороші результати.

Так, був в моєму житті такий випадок. Коли я дізналася, що стала фіналісткою Світового конкурсу краси, деякі знайомі, за певних обставин, вмовляли мене відмовитись від участі в ньому. Але ці поради я вважала безглуздими й подумала, що ніколи в житті собі не пробачу, що втратила такий шанс. І ця поїздка виявилася для мене доленосною.  Отже,  найголовніша моя порада всім  – ніколи не слухати “радників”, а завжди йти за покликом власного серця.

Фотопроект Woman: Оксана Кононець руйнує вчорашні уявлення про інвалідність - 6 - изображение

Що можна сказати про перспективи розвитку інклюзивної моди в Україні?

У всьому модельному світі сьогодні йде потужний рух за те, щоб відійти від канонів краси 90×60×90. Так, немає ніяких стандартів краси, але є штучно видумані стереотипи, а головний стандарт – це індивідуальність. Все більше фотографів, дизайнерів запрошують у свої шоу та модні покази моделей, які рвуть на шматки всі вчорашні уявлення про красу та гламур. Це незвично, інколи провокативно. До цього треба звикнути і це треба прийняти. Наш світ змінюється надто швидко. Те, що раніше потребувало декількох років, зараз може промайнути за декілька місяців. Ще нещодавно маска була атрибутом азійськіх країн і захищала вона від смогу, а зараз без неї не уявити ні королівські прийоми, ні покази колекцій найвідоміших кутюр’є. В Україні просування інклюзивної моди іде дещо повільніше, але і те що відбувається в модельній індустрії не може не тішити. Так, особисто я стала першою моделлю на кріслі колісному в історії Ukrainian Fashion Week, яка вийшла у показі у дизайнера Соні Русинович. Тому я вірю, що і наша країна буде йти нога в ногу з усім світом.


Текст: Кара Ґрін, іміджмейкерка, fashion-консультантка, арт-директорка, засновниця секти fashion-інтелекту і креативного бюро Reaction Production

Модель: Оксана Кононець

Арт-директорка: Кара Ґрін

Фотографка: Вікторія Ліннік

Стилістка: Світлана Тарабанова

Асистентка стиліста: Валерія Перцовська

Асистентка стиліста: Варвара Меланія Волокита

Візажистка: Ольга Маликіна

Дизайнерка: Pavlovska Anna

Хутро: Maison Liulka

Прикраси: FLORA

Аксесуари: AdelaidaArtMask

Ретуш: Кара Ґрін


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top