Наталія Марченко: “Ви повинні горіти своєю справою!”

Наталія Марченко

Бути лікарем – це покликання. Не дарма кажуть, що в цю професію потрібно закохатися, щоб досягти бажаних висот. Якісне навчання, постійний розвиток, відстеження трендів, практичний досвід – це далеко не все, що включає в себе багаторічна праця, яка і приносить успішну самореалізацію в медицині. Головна мотивація – допомагати людям бути здоровими та щасливими. 

Героїнею листопадової digital-обкладинки стала стоматолог Наталія Марченко яка в ексклюзивному інтерв’ю розповіла про інновації в медичній сфері, поширені міфи та маркетинг у стоматології, а також поділилася своїми сімейними традиціями.

Стоматолог – це не тільки професіонал у медичній сфері, а й інноватор, психолог, коуч. Як би Ви самі описали свою діяльність? 

Так, усе правильно. Лікар-стоматолог – це справді дуже багатогранна професія, що вимагає не тільки 100 % компетенції та постійного самовдосконалення, а й індивідуального підходу до кожного. Я б сказала, що це художник, який може змінити картину лише дрібними штрихами. 

Які процедури стали зараз популярними завдяки маркетинговому впливу? 

Дедалі більша кількість людей приділяє увагу не тільки здоров’ю зубів і порожнини рота, а й естетиці. Тому зараз найпопулярніші процедури – це відбілювання зубів і встановлення вінірів. Ще кілька років тому до лікаря в 90% випадків зверталися тільки вилікувати карієс і зробити протезування. Це прекрасно, що люди зараз хочуть бути красивими, а значить впевненими в собі. 

Наталія Марченко: Ви повинні горіти своєю справою! - 1 - изображение

Що ви скажете про пасти для відбілювання тютюнових плям, зубні порошки для курців або для людей, які часто п’ють каву?

Якщо ви використовуєте відбілювальні пасти, які агресивно впливають на зубну емаль, то вона має бути з великою кількістю мінеральних компонентів, а саме кальцію, фосфору, фторидів, що дасть змогу емалі швидше стати резистентною до кислот.

Ще одна група відбілювальних паст – хімічні, з вмістом ферментів, перекису водню або активного кисню. Завдяки своєму складу вони проникають глибоко в емаль і відбілюють “зсередини”. Пам’ятайте, що чим менший вміст перекису в пасті, тим вона делікатніше впливає на ваші зуби. 

Варто враховувати й інший момент: пасти, що містять перекис, діють не швидко, і ефект буде “накопичувальним”. Побачити результат відбілювання можна через досить тривалий час. Це особливо важливо для людей з тонкою або дуже чутливою емаллю.  

Наталія Марченко: Ви повинні горіти своєю справою! - 2 - изображение

Є багато нюансів, які варто враховувати при виборі паст і порошків для відбілювання. Не варто економити на зубній пасті, оскільки в дуже дешевій може не виявитися потрібних корисних добавок, що захищають зуби після процедури відбілювання. 

Ще хочу звернути увагу, що вагітним жінкам і підліткам не рекомендовано користуватися відбілювальними засобами. Це пов’язано з фізіологічними особливостями організму. 

Нерівномірність відбілювання може спостерігатися й у тих, хто носить штучні коронки. 

Усім же іншим, щоб зберегти безпеку зубної емалі, не рекомендується щоденне використання відбілювальних паст. Оптимальна частота таких гігієнічних процедур – 2-3 рази на тиждень.

Наталія Марченко: Ви повинні горіти своєю справою! - 3 - изображение

Електрична зубна щітка чистить краще за звичайну? Чи це також виверт маркетологів? 

У електричної зубної щітки є низка плюсів. По-перше, сучасні електричні зубні щітки працюють за вбудованим таймером. Це потрібно для того, щоб попередити власника, що він чистив зуби недостатньо ретельно або довго. Повірте, не всі чистять зуби рекомендовані 2 хвилини. Як наслідок, якість чищення зубів  електричною щіткою все ж вище, ніж звичайною. Вона видаляє до 87% зубного нальоту, краще справляється з нальотом від чаю, кави, тютюну. Особливо рекомендую електричні щітки людям зі схильністю до утворення зубного каменю. 

Щодо зубних паст: як часто їх потрібно міняти і як зрозуміти, що зубна паста не підходить людині?

Зараз на ринку споживачеві надано величезний вибір зубних паст, як звичайних, так і спеціалізованих, дія яких спрямована на досягнення певного ефекту: відбілювання, зміцнення емалі, зниження кровоточивості ясен, посилення ароматизаційного ефекту. Періодична зміна зубних паст необхідна, оскільки будь-які мікроорганізми, зокрема ті, що перебувають у ротовій порожнині, здатні до адаптації. У зв’язку з цим ефективність зубних паст, особливо тих, що мають лікувальний і профілактичний ефект, значно знижується при тривалому використанні. Простіше кажучи, лікарські складові перестають впливати на мікроорганізми через їх звикання до ліків. 

Якщо ви користуєтеся пастами з відбілювальним ефектом, що містять абразивні частинки, здатні за тривалого використання призводити до пошкодження емалі та, як наслідок, підвищення чутливості зубів до зміни температурних режимів і впливу солодкого, то вам просто необхідно чергувати їх згідно з вашою ситуацією: з пастами для зміцнення ясен або пастами з фторвмісними фторовими компонентами. Усі призначення зможе зробити фахівець після огляду ротової порожнини. 

Наталія Марченко: Ви повинні горіти своєю справою! - 4 - изображение

Простіше кажучи, лікарські складові перестають впливати на мікроорганізми через їх звикання до ліків.

Стоматологія – одна з найбільш технологічних галузей медицини. Які інновації ви вважаєте найбільш значущими в цій сфері?

За останні десятиліття технології в стоматології змінилися абсолютно. Сучасні зубні імплантати, інноваційні рішення для цифрової стоматології та цифрової візуалізації порожнини рота і щелепи, можливості зробити друк операційного поля і протезів за допомогою 3D-принтерів, матеріали для пломб, регенеративна стоматологія. Усе це абсолютно змінило якість лікування. Не варто забувати про таку інновацію як елайнери, вирівнювання зубів без брекетів, з вивіреним і абсолютно передбачуваним результатом. 

Наталія Марченко: Ви повинні горіти своєю справою! - 5 - изображение

Як часто ви проходите курси підвищення кваліфікації? Чи важливо не тільки підтримувати свою кваліфікацію, а й розвивати її?

Безумовно. Лікарям дуже важливо “йти в ногу” з прогресом, який в останнє десятиліття зробив неймовірний стрибок у методиках, технологіях, матеріалах. Медицина – це наука, яка тісно пов’язана з інноваціями. Ті методики і підходи, які застосовувалися “вчора”, “сьогодні” і “завтра” можуть виявитися неефективними, неактуальними і навіть нести певні ризики. Дуже важливо постійно актуалізувати інформацію. Тут недостатньо читати і знати про це. Важливо практикуватися і вчитися у засновників методики. Тому я, як лікар, постійно навчаюся, відвідую конференції, їжджу на стажування, читаю літературу.

Наталія Марченко: Ви повинні горіти своєю справою! - 6 - изображение

Якщо говорити про фінансовий бік професії, на які суми зараз може розраховувати молодий фахівець, і до яких може прийти, набравшись досвіду?

Річ не у віці фахівця, річ у його таланті, теоретичній і практичній підготовленості та його амбіціях. Людина сама ставить собі бар’єри і кордони. Забудьте про них. Ви можете досягти величезних висот і матеріального благополуччя і до 30 років, але тільки за однієї умови. Ви повинні горіти своєю справою! І це стосується не тільки медицини. Розвивайтеся і підкорюйте вершини. Вірте в себе, і успіх не змусить себе чекати.

Наталія Марченко: Ви повинні горіти своєю справою! - 7 - изображение

Ми зібрали кілька міфів про зуби. Пропонуємо вам прокоментувати їх: 

Солодке шкідливе для зубів

Коли ми їмо щось солодке, PH-середовище в роті змінюється – стає більш кислим. Це погіршує стан зубів, вони слабшають і швидше псуються. Але, на жаль, навіть повна відмова від солодкого не гарантує відсутності проблем із зубами. Практично будь-яка їжа негативно позначається на зубах і не тільки. Солодкі булочки і шоколадки дуже негативно позначаються і на фігурі (посміхається – прим.ред.). Я за розумне споживання, профілактику і своєчасне лікування.

Що жорсткіша щітка, то краще вона чистить зуби

Занадто сильна  чищення зубів може призвести до стирання зубної емалі та пошкодження ясен, а також викликати підвищену чутливість зубів. Такі щітки призначені для зубних конструкцій і протезів.

Професійне відбілювання шкідливе для зубів

Довіряйте відбілювання тільки професіоналам! Оскільки під час процедури можна пошкодити емаль внаслідок тривалого контакту відбілювального гелю із зубами. Сучасні системи безпечні для емалі за умови грамотного використання.

Наталія Марченко: Ви повинні горіти своєю справою! - 8 - изображение

Виправити прикус можна тільки в дитинстві

Найчастіша помилка про прикус пов’язана з віком. Багато хто думає, що виправити його можна тільки в дитинстві, проте сьогодні, з появою нових технологій, це можна зробити в будь-якому віці. Сучасне лікування брекет-системами або елайнерами допоможе вам. 

Карієс не передається через поцілунок

Через поцілунок може передатися тільки бактерія, але ніяк не карієс. Це залежатиме від самої людини, від наявності в її порожнині рота хороших умов для життєдіяльності та розмноження патогенних мікроорганізмів.

Наталія Марченко: Ви повинні горіти своєю справою! - 9 - изображение

Ви успішно реалізовуєтеся в професійній сфері. Яка ви вдома? Що для вас означає домашній затишок?

Домашній затишок – це запах кави, випічки, цитрусових і ледь вловимий аромат ванілі. Теплий і затишний плед, улюблений кіт і багато живих квітів. Вдома я спокійна, всі переживання залишаються за порогом, у метушні дня. Весела. У житті не можна без посмішки, а почуття гумору допомагає з легкістю сприймати те, що відбувається, і знаходити в ньому позитив.

Що потрібно жінці, щоб повністю відчувати себе щасливою? 

Потрібно слухати себе, слухати свої бажання. Не заганяти їх у найдальший куточок душі, а мріяти й досягати. Важливо дотримуватися балансу. Робота, дім, сім’я, друзі, фінанси. Це складно, але можливо. Ми повинні прагнути до цього. Радуйте себе дрібницями, оточуйте себе красою, даруйте посмішку людям, які вас оточують. 

Розкажіть про свої сімейні традиції. Як плануєте зустрічати новорічні свята?

Новий Рік, Різдво, Великдень – ці свята традиційно відзначаю в колі сім’ї. Вірю в магію новорічної ночі і завжди загадую бажання під бій курантів. Обожнюю передноворічну метушню, вибір і пакування подарунків, прикрашання новорічного дерева. І досі, як дитина, з радістю заглядаю під ялинку в передчутті подарунків. Переддень Нового року – це чарівний час. 

Наталія Марченко

Як часто влаштовуєте собі ретрити? Які незвичайні способи відновлення енергії пробували? 

Моя сила в подорожах. У величі гір і шумі моря. У шурхоті гравію під колесами автомобіля, у серпантині доріг. У пізнанні культурних традицій і цінностей інших народів. Не уявляю себе без цього. Намагаюся іноді вибратися на природу, щоб просто насолодитися тишею. Напевно, зараз це найдоступніший ретрит.


Текст: Марія Холотій

Фото: особистий архів Наталії Марченко 


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top