Олена Лавренюк: «Поєднувати продюсера і актрису – подвійна задача»

Олена Лавренюк: «Поєднувати продюсера і актрису – подвійна задача» - 1 - изображение

Давно пройшов той час, коли деякі професії вважались суто чоловічими, або навпаки жіночими. Ось так роль продюсера все більше охоплюють неймовірні креаторки, наповнюючи світ різноманітною творчістю.

Вже цієї зими на екрани вийде українська історична драма «Кава з кардамоном», що зачарує своїм сюжетом, продюсеркою та головною героїнею якого є Олена Лавренюк. Ми вирішили поговорити про закулісся створення серіалу – як екранізувати іншу епоху, чи легко з амплуа акторки вийти в продюсера та які бюджети охоплює українська кіноіндустрія.

Чи легко з амплуа акторки переключитися на роль продюсера? Які є відмінності між цими ролями?

Поєднувати продюсера і актрису – подвійна задача. З одного боку, це дуже добре, коли в процесі розумієш усі плюси та мінуси виробництва. Я бачу ситуацію не лише з боку, а і зсередини. Найчастіше продюсери не можуть точно оцінити ситуацію, яку їм хтось доносить у тій чи іншій формі. В мене ж усе інакше, адже я сама в процесі, і бачу, де правда, а де неправда, і точно знаю, як краще зробити. Звісно, як фізично, так і емоційно поєднувати складно. Мені дуже допомагає моя команда, яку ми збирали по крупицях. Спочатку був інший склад групи. Зараз зайдемо у фінальний блок з дуже міцним, найкращим складом.

Олена Лавренюк: «Поєднувати продюсера і актрису – подвійна задача» - 2 - изображение

Чи міняли ви сценарій «Кави»? Що у процесі зйомок вирішили змінити?

Під час зйомок зазвичай вже нічого міняти не можна. Адже це процес виробництва. Але, звісно, після кожного блоку, через те, що в нас усе розбите по сезонах, траплялися перерви. Завдяки цьому була можливість переосмислити відзнятий матеріал, щоб не робити якихось помилок у наступному блоці. Ми змогли проаналізувати, виявити наші слабкі і сильні сторони. І це великий плюс.

Чи брали участь ви особисто у відборі акторів? За якими критеріями відбирали?

Беру участь у відборі акторів особисто. Більше того, я як актриса дуже багатьох знаю. Як шоуранер приблизно бачу, хто це може бути. І навіть референси, які в мене були у голові щодо акторів, збігалися на кастингу на 80%.

Як відбирали режисера? 

Режисер – це найважливіша людина на майданчику. Нею виступила Іра Громозда, мені з нею дуже пощастило. Для мене було важливо, щоб вона відчула історію, відчула дух того століття. Абсолютно точно, вона моя опора і підтримка.

Олена Лавренюк: «Поєднувати продюсера і актрису – подвійна задача» - 3 - изображение

Чи брали ви участь у монтажі?

Монтаж – це особлива частина процесу створення серіалу. Як шоуранер беру участь у монтажі, роблю свої правки, раджуся й довіряю нашій режисерці.

Де проходили зйомки? Як створювалися локації? Хто займався розробкою антуражу в серіалі?

Було зведено величезний павільйон, такого ще ніхто до нас не будував. Над антуражем у серіалі працює велика команда, ми продумуємо всі моменти. Якого кольору буде стіна, сукня, щоб створити правильну й високого рівня картинку. Ми спершу робили все на комп’ютері, за допомогою графіки – загальну колірну гамму. Все дуже точно продумувалося ще задовго до процесу зйомок. Потім була підготовка, пошук і створення декорацій, у нас немає випадкових елементів, все заздалегідь і чітко сплановано.

Стартували ми у Львівській області у Палаці Фредрів-Шептицьких, що у селі Вишня. Потім перемістились до Жовкви – міста, де була написана книга за якою ми знімаємо телесеріал (“Мелодія кави у тональності кардамону” Наталії Гурницької). Там ми знайшли абсолютно недоторкнуті об’єкти. Це унікальна локація, яку ми використали вперше для зйомки у кінопроєкті!  Згодом перемістились до Львова – і саме тут почали створювати магію і “переносити” місто до середини XIX ст., в момент, коли відбувались події нашої історії. Перше, що ми зробили – це звернулись до міської адміністрації і тут я хочу сказати, що мер Львова виявився надзвичайно привітним і максимально сприяв нашим зйомкам. Міська влада підтримує створення українського кіно, тим більше такого рівня. Від міста нам залюбки були надані спеціальні послуги, що залежали від міського менеджменту. Тому у нас не було жодних проблем, які стосувались логістики чи перекривання вулиць.

Реквізиту для того, щоб перенести Львів на 2 століття назад було дійсно багато, адже ми прагнули повного занурення глядача у старовинний дух минулого. Акторів масових сцен також не бракувало. До речі, костюми для них, а також весь реквізит замовлявся з Праги – усе шукали та звозили наші художники-постановники.

Які бюджети охопив серіал?

Це високобюджетний серіал, і поки що я б не хотіла відкривати всі карти. Можу лише сказати, що бюджет перебільшує середньостатистичний вклад як для українського серіалу.

Олена Лавренюк: «Поєднувати продюсера і актрису – подвійна задача» - 4 - изображение

Як вдалося екранізувати культуру XIX століття?

Насправді, в Україні дуже складно знімати історичне кіно, тому що не так багато локацій, які можна використовувати. У тому ж Львові вже багато що перебудовано. Хоч куди б ти поїхав, можеш знімати лише невеличкий куточок, тому неможливо створити масштаб, який був нам потрібен. Багато що доводиться домальовувати, але ми, звісно ж, не могли обійтися тільки вулицями Львова. Жовква нас вразила своїми локаціями. До речі, історія з книги справді була написана в Жовкві, і ми там же її й знімали. Культуру XIX століття, звісно ж, можна показати в деталях інтер’єру, костюмів, адже у кожної епохи була своя специфіка. У нашій команді працює історичний консультант. Повторюся, створення серіалу – це величезна робота великої команди.


Текст: Марія Холотій

Фото: особистий архів 


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top