Меліса Садик: «Агресивний маркетинг — це про правду»

Меліса Садик: «Агресивний маркетинг — це про правду» <br><br> - 1 - изображение

Власний бізнес у 18 – цілком реально у часи діджиталу. Про це розповідає SMM-експертка Меліса Садик. На платформі TED, освітніх майданчиках та у своєму блозі вона не раз розповідала про створення свого особистого бренду. А яка ж формула просування і успішного брендингу, коли умови диктують алгоритми соцмереж? Про це та значення трьох чарівних літер слова SMM у нашому інтерв`ю.

«Tesla у 20 років» – фраза, яка кидається в очі у твоєму профілі в Instagram. І усіх цікавить: як?

Як не дивно, усе просто: багато працювати, сильно хотіти, і все реалізується. Я розраховувала спочатку на одну машину, потім захотіла Tesla, але мені не вистачало грошей. Тому, я дуже багато працювала декілька місяців поспіль, і вже тоді мрія здійснилася (усміхається).

Скільки може заробляти SMM-спеціаліст в Україні і закордоном?

Меліса Садик: «Агресивний маркетинг — це про правду» <br><br> - 2 - изображение

Залежить від рівня самого спеціаліста. У кожній компанії до нього свої вимоги, об’єм роботи різний. Ще грає роль країна проекту, на який працює людина. В середньому мої спеціалісти можуть отримувати від 15-20 тисяч гривень. Але ще важливе бажання. Наприклад, моя учениця курсу заробила минулого місяця 1800 доларів, ведучи десь 20 проектів, напевно. Закордоном, звісно, сума може спокійно множитися вдвічі і втричі, але там свій менталітет і цілі просування.

Багато хто вважає, що SMM – це просто ведення інтернет-сторінок. А насправді?

Грубо кажучи, воно так і є. Але це не просто створити фотографію, створити текст і його запостити. Деякі спеціалісти так працюють, псуючи ринок. У фразі Social Media Marketing (SMM) – основне слово “маркетинг”. Ми маємо мислити глобально, структуровано, деталізовано, в глибину всього процесу бізнесу. Тобто, ми повинні виконувати ціль бізнесу. Це про продажі. Навіть якщо ми обираємо в кінцевому варіанті упізнаваність та імідж, це все одно нам дають продажі. Ми повинні продумувати стратегію розвитку бізнесу в розрізі маркетингу.

Які твої особисті правила в роботі?

Якихось чітких, регламентованих правил у моїй роботі немає. Є хіба такий малесенький нюанс, який обрала для себе: якщо мені категорично не хочеться щось робити або щось виконувати, можу собі дозволити цього не робити. Але раніше мені треба було робити все через “не хочу”, щоб досягти якогось результату бажаного. В менеджменті моєї команди я працюю методом “батога і пряника”. Якщо є за що штрафувати, я штрафую, а якщо є за що нагородити — обов’язково це роблю. Основне життєве правило — бути відданою та чесною, в роботі в тому числі. Тобто, завжди проговорювати те, що не подобається, і намагатися вирішити це.

Що потрібно, аби почати працювати у сфері SMM без досвіду?

Досвід (усміхається). Для того, щоб почати працювати, ви маєте здобути досвід. Це може бути ведення власної сторінки, своєї мами, родичів, друзів. Тобто, ви просто берете і напрацьовуєте цей алгоритм. Потім ви можете презентувати ці готові кейси людині, в якої хочете працювати. Якщо ви завжди мріяли вести сторінку якогось салону краси, то пропрацюйте все у вордівському документі, підготуйте те, що запропонуєте роботодавцю. І тоді про досвід вас ніхто питати не буде.

Меліса Садик: «Агресивний маркетинг — це про правду» <br><br> - 3 - изображение

 

Ти називаєш свій проект @krasa.agency агресивним SMM. Що вкладаєш у ці слова?

Агресивний SMM — це була тактика, до якої ми готувалися декілька років поспіль. Зараз ця позиція ослаблюється тільки через те, що ми вже трохи стабілізувалися як компанія, як бізнес. Ми себе так називали, бо це модель, коли ми відкрито говоримо про ті речі, які ми виконуємо. Таку позицію можна порівняти з підходом компанії ОККО, коли по радіо вона говорить, що “це реклама ОККО і зараз ви будете чути про наші смачні хот-доги”. Агресивний маркетинг — це про правду

Які топ-тренди просування в соцмережах можеш виділити сьогодні?

Основні тренди завжди циклічні, вони повторюються. Перший тренд соціальних мереж- бути тим, ким ви є насправді. Коли ви показуєте своє справжнє обличчя, вас будуть більше любити, цінувати і довіряти. Другий тренд — мінімалізм, без надмірних прикрас. Третє — це здоров’я, позитив і налагоджене духовне і фізичне життя. Особливо це актуально в часи ковіду, коли людям потрібна підтримка і мотивація.

Як думаєш, популярна останнім часом мережа Club House може стати конкурентом таким платформам, як Instagram чи Facebook? Чому?

Club House не може стати конкурентом, бо це зовсім інша соціальна мережа, з іншими цінностями і цільовою аудиторію. Вона може стати конкурентом LinkedIn, але ніяк не Instagram чи Facebook. В Україні вона вже починає трохи іти на спад, бо ми нація ненаситна. Ми могли два тижні без вилазки сидіти в Club House, це я про себе, а потім енергійно просідаємо, бо зворотнього зв’язку нема. В США це досі популярно.

Як гадаєш, соцмережі «втомилися» від розіграшів? Чи навпаки – зараз це має попит?

Якщо брати до уваги попередні два роки, в порівнянні з сьогодні, то, на мою суб’єктивну думку, трохи люди втомились. Попередні два роки попит був 80 відсотків, а зараз десь 50.

Існує таке поняття, як «медіаграмотність». В чому полягає, на твою думку, грамотність соціальних медіа? Наскільки це важливо сьогодні?

Існують сталі закони медіаграмотності. Наприклад, на телебаченні або в журналістиці їх дотримуються, а у соцмережах — ні. За виключенням, професійних журналістів або лідерів думок. Насправді в Instagram усе суб’єктивно, тому і існують лідери думок, які можуть висловитися і за ними підуть без будь-кого факт-чекінгу. Вважаю медіаграмотність у соцмережах потрібна, але в міру, бо для того це і є особисті профілі людей та їх вибір.

Які джерела натхнення і навчання порадиш читачам, які цікавляться просуванням у соцмережах?

Я зараз працюю над своєю “надивленістю”, спостерігаю за великими корпораціями, що раджу і іншим. Переглядайте просто соціальні мережі, новини про технології. Це не тільки про Apple. Серед українських брендів є купа прикладів: Нова пошта, Rozetka, Fedoriv, banda. Також не завадить просто підписуватися на лідерів думок, які мають експертизу в цій тематиці.


Текст: Вікторія Покатілова

Фото: особистий архів Меліси Садик

 


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top