AHF Ukraine продемонструє важливість безпечного сексу на прикладі яскравих арт-інсталяцій

AHF Ukraine продемонструє важливість безпечного сексу на прикладі яскравих арт-інсталяцій - 1 - изображение

Изображение Alexander Belyaev с сайта Pixabay

13 лютого, напередодні Дня святого Валентина, кияни в черговий раз долучаться до щорічного глобального заходу Фундації АнтиСНІД-США в Україні, метою якого є популяризація презервативів, безпечного сексу та сексуальної освіти загалом серед української молоді.

  • Найпоширеніший шлях передачі ВІЛ в Україні – незахищені статеві контакти (74% від всіх випадків інфікування ВІЛ у 2019 році).
  • За даними МОЗ в Україні щорічно реєструється близько 400 тисяч нових випадків захворювань, що передаються статевим шляхом (далі – ЗПСШ).
  • За даними ВООЗ, правильне та постійне використання презервативів є одним із компонентів комплексного та сталого підходу до профілактики ВІЛ та інших ЗПСШ.

Міжнародний день презерватива – це соціальна ініціатива, започаткована  AIDS Healthcare Foundation (AHF), найбільшою міжнародною неурядовою організацією з боротьби з ВІЛ/СНІДом. Організатором заходу в Києві є українське представництво Фундації – AHF Ukraine. Мета щорічного яскравого свята – у ненав’язливому, легкому для сприйняття форматі донести до громадськості важливість використання презерватива, як простого, зручного та надійного методу уникнення інфекцій, що передаються статевим шляхом, зокрема ВІЛ.

Цього року святкування Міжнародного дня презерватива відбудеться у київській Галереї мистецтв «Лавра», а її тематичними експонатами стануть інтерактивні арт-об’єкти та інсталяції.

«Ключовий елемент заходу – дерево мудрості, увінчане кроною з презервативів, що нагадує модель структури ДНК.  Ідея витвору полягає у тому, що  генетичний код зберігає пам’ять історії людства з усіма аспектами життя. В утилітарному сенсі секс служить продовженню роду, тож прописаний у матриці генетичного коду. Презерватив розширює функцію сексуальних стосунків. Захистивши людей від хвороб, що можуть нести загрозу відтворенню, він також дав їм можливість насолоджуватись близькістю.  Арт-об’єкт розповідає нам цю історію, візуально вбудовуючи презерватив у генетичний код людини у якості важливого атрибута статевого життя», – розповідає про концепцію головного об’єкту його автор арт-митець Дар’я Бабич.

З 14:00 відвідувачі зможуть взяти участь в інтерактивному перформансі, змінюючи об’єкт згідно з власним творчим баченням. На захід запрошено лідерів думок. Вони залучені до створення арт-об’єкта через соціальні мережі в межах комунікаційної кампанії.

Ярослава Лопатіна, голова представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні, поділилася своїм баченням майбутньої події:

 «AHF Україна проводить Міжнародний день презерватива напередодні Дня закоханих, щоб відсвяткувати захищене кохання та почуття довіри у стосунках. А хіба є кращий спосіб зізнатись у коханні, аніж продемонструвавши щиру турботу про безпеку та добробут свого партнера? Щороку ми шукаємо нові ідеї, як краще показати нерозривний зв’язок між цими двома проявами почуттів, залучаючи молодь до цікавих та креативних соціальних ініціатив. Ми прагнемо донести та зафіксувати просту, але дуже важливу думку про те, що презервативи не повинні бути предметом упереджень, спекуляцій і міфотворчості, а радше розглядатись, як важлива і цілком природна частина правил безпеки. Цього разу AHF Ukraine вирішила зробити це, відобразивши ці ідеї наочно. Ми віримо, що це допоможе закріпити відповідний образ у свідомості людей і заохотить їх регулярно практикувати захищений секс, перетворивши його на звичку».

Іншою інсталяцією, сконструйованою спеціально для святкування, стане «Тунель кохання», виготовлений з презервативів і квітів, що символізує шлях надійних і прозорих стосунків. Він також послужить локацією для роздачі безкоштовних презервативів, брендованих масок та іншого мерчу, яка триватиме протягом усього заходу. Кожному гостю буде запропоновано взяти з собою стільки презервативів, скільки потрібно їм та їхнім партнерам.

«Локдауни та запобіжні заходи, спричинені COVID-19, негативним чином впливають на доступність презервативів, особливо в країнах, де спостерігається гостра нестача цих засобів”, –  зазначає керівник відділу міжнародної інформаційної політики AHF Террі Форд. «AHF продовжує забезпечувати повсюднийдоступ до безкоштовних або недорогих презервативів, і наші заходи ICD «Завжди в моді» та «Безпечно означає сексуально», організовані міжнародними командами AHF у різних країнах, є лише одним із способів досягти цього. Ми закликаємо всі 45 країн, в яких працюємо, організувати розважальний захід і поширити інформацію про важливість презервативів та їх загальнодоступності»

«Доступність презервативів завжди була для нас одним із найголовних пріоритетів», – додає президент AHF Майкл Вайнштейн. «Міжнародний день презервативів – це платформа, яка дозволяє нам закликати уряди країн і місцеві державні установи охорони здоров’я надати людям інструменти захисту себе та своїх близьких. Це особливо важливо в контексті того факту, що кожного року ми спостерігаємо 1,7 мільйонанових випадків інфікування ВІЛ. Це абсолютно неприйнятна статистика, враховуючи нашу можливість забезпечувити презервативами людей у всьому світі, аби захистити їх від хвороб».

Цифрова частина заходу буде присвячена ідеї, що щира та відверта комунікація відіграє провідну роль у здорових стосунках. На великих екранах будуть відображатись слова українців, які вони хотіли б адресувати своїм партнерам особисто.

Захід розпочнеться о 12:00 з короткої прес-конференції, у якій візьмуть участь представники AHF Ukraine та автор інсталяцій, після чого всі присутні зможуть разом розібрати арт-об’єкти або просто поспілкуватись.

Усі заплановані активності транслюватимуться в прямому ефірі через соціальні мережі.

Щоб отримати інформацію про глобальні та внутрішні заходи AHF, присвячені Міжнародному дню презерватива, відвідайте сайт LOVEcondoms.org.

AHF Ukraine продемонструє важливість безпечного сексу на прикладі яскравих арт-інсталяцій - 2 - изображение


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top