Оксана Воробій: «Більшість студентів у Європі вступають в університет обдумано»

Оксана Воробій: «Більшість студентів у Європі вступають в університет обдумано» - 1 - изображение

Чим насправді живуть лікарі та яка їхня робота зсередини – про це та досвід навчання у Швеції українка Оксана Воробій розповідає у блозі щодня. Сторіс з реанімаційного відділення або серед гори книг для десятків тисяч підписників дівчини постійна рубрика. Однак для Woman Оксана відкрила секрет справжньої гармонії по-шведськи і розповіла, як поєднувати виснажливу роботу, дім та подорожі із відкриттям нових горизонтів.

Оксано, ти жартівливо називаєш свій блог «Анатомія Грея», адже часто як фахівець говориш з підписниками про медичні діагнози. Який відгук аудиторії на таку тематику постів?

Дуже позитивно! Такі пости чекають з нетерпінням, шкода лише. що не маю часу їх часто писати. Підготовка медичного посту в мене займає два дні, бо підходжу до нього серйозно і несу відповідальність за кожне своє слово,як лікар. Але в моїх постах ви не знайдете порад чи консультацій. Я лише стараюсь максимально просто зрозумілою мовую розказати підписникам про медицину і ті речі, які повинен знати кожен.

Як гадаєш, чому деякі люди шукають порад в інтернеті, а не на реальному прийомі в лікаря?

Мені дуже сумно від цього. Не розумію, чому люди досі не усвідомлюють, як важливо вчасно звертатись до лікаря і не займатись самолікуванням через Google. Чому питають поради у блогерів, які іноді далекі до медицини, замість того щоб записатись на прийом до лікаря? Не розумію, звідки така безпечність і безвідповідальеість, до найважливішого, що ми маємо в житті – до нашого здоров’я.

Оксана Воробій: «Більшість студентів у Європі вступають в університет обдумано» - 2 - изображение

В чому секрет твого загадкового інста-ніка @_miss_maleficent_?

Колись придумали з подругою, сидячи на сходинках палацу Медічі у Флоренці після конгресу по гінекології. На цей нік надихнув фільм “Maleficent” з Анджеліною Джолі (усміхається).

У своєму Інстаграмі ти часто пишеш, що вчитися на медика в Швеції дуже важко. З чим це повязано?

Навчання в українських і європейських університетах дуже відрізняється. По-перше, більшість студентів у Європі вступають в університет обдумано, зазвичай через кілька років після школи, коли точно визначилися зі спеціальністю і з необхідністю вищої освіти. Вчитись тут ніколи не пізно, тому вік студентів від двадцяти і до старше п’ятдесяти п’яти. Навантаження тут вкрай велике. Багато навчання спрямоване на самостійне вивчення матеріалу, тому в бібліотеках яблуку ніде впасти. Але є і свої переваги! А ще при потребі студенти можуть зупинити навчання в будь-який момент і повернутись в університет через рік-два, на той самий семестр, де вони закінчили. Лекції тут необов’язкові, але ходять майже всі, адже вони просто фантастичні. Завжди інтерактивна комунікація з викладачем, питання відповіді, приклади з життя і головне – лекції не потрібно писати. Їх треба слухати і бути активним учасником. Матеріали вам потім надсилають на електронну пошту. Загалом студенти тут ставляться до навчання дуже серйозно. Панує нереальна атмосфера, яка надихає на навчання, не зважаючи на складність матеріалу.

Які особливості твого навчального курсу?

Мій курс створений для людей, які вже є лікарями і навчались за межами Європейського союзу, але хочуть підтвердити свій медичний диплом тут, в Швеції. Мої одногрупники – це лікарі різних спеціальностей, які мають п’ять, десять, а то і двадцять років медичної практики, але тут це немає значення, бо всі ми в рівних умовах. Навчання включає в себе теоретичну частину, де нам читають дуже цікаві і потрібні лекції. Є і практична частина, де протягом місяця кожен з нас проходить практику в одному з відділень при лікарні. Ну і звичайно дуже важкі екзамени, які ми щоразу чекаємо з жахом.

Оксана Воробій: «Більшість студентів у Європі вступають в університет обдумано» - 3 - изображение

Як ти наважилась переїхати з України закордон?

Це було найскладнішим рішенням в моєму житті. Два роки роздумів, вагань і сумнівів. Але зараз я іду лише вперед і не дозволяю собі сумніватись в правильності мого рішення.

Твій коханий за професією не лікар. Він вже звик до твого стилю життя і умов роботи?

Так, звичайно. Ми разом тринадцять років, і він знає, як сильно я люблю свою роботу і як важливо мені підтвердити свій лікарський диплом на європейському рівні.

Ти показувала підписникам, як ви з чоловіком сортуєте сміття і відвозите його на спеціальні утилізаційні станції. Як ще ви піклуєтесь про довкілля?

Швеція – прекрасна країна. Країна, де в людей з дитинства закладена в голові любов до природи і піклування про довкілля. Дітей ще в дитячому садочку вчать сортувати пластик від паперу.

Я вчусь цьому зараз. Ми з чоловіком сортуємо сміття, ходимо за продуктами з багаторазовими сумками, стараємось мінімізувати використання пластику. До речі дев’яносто дев’ять відсотків шведського сміття переробляється, тому не можна пройти осторонь і не віддати відходи на переробку.

Оксана Воробій: «Більшість студентів у Європі вступають в університет обдумано» - 4 - изображение

Який стиль життя шведів загалом?

У Швеції є слово “lagom”, англійської перекладається “just enough “ – не багато , не мало , а достатньо. Це слово є основою всієї шведської філософії і внутрішньої гармонії. Основне – баланс у всьому, ніякого стресу, ніякого екстра – навантаження, а лише розмірене і спокійне життя в задоволення.

Оксано, нещодавно ти писала в блозі, що стажуєшся у акуті (так званій службі швидкої допомоги у Швеції). Ти зізналася – це була одна з найскладніших практик у твоєму житті. Чому?

Я акушер-гінеколог. Ця галузь медицини надзвичайно складна, стресрва, але така прекрасна. Немає нічого кращого, ніж спостерігати і допомагати в народженні нового життя. Тут, в акуті все по-іншому. Я вперше стикнулась з такими різними і такими важкими пацієнтами. Найважче розуміти, що ти не завжди маєш змогу допомогти.

Оксана Воробій: «Більшість студентів у Європі вступають в університет обдумано» - 5 - изображение

Як ти борешся зі стресом і недосипами після змін?

У мене є собака  – Джесі. Вона мій універсальний і найкращий антидепресант. А до чергувань я звикла ще з часів моєї роботи в Україні.

За шведською програмою, ти  досі практикуєшся і навчаєшся у різних медичних відділеннях. Це значить, що ти ще обираєш свою сферу чи все ж вже точно вирішила працювати акушером-гінекологом?

Я дуже сподіваюсь, що в майтутньому матиму змогу повернутись до своєї, найкращої в світі професії ,акушер-гінеколога. Але хто зна! (усміхається) Не хочу загадувати наперед.

Плануєш повернутися з європейським досвідом і працювати лікарем в Україні?

Ми з чоловіком поки що не плануємо повертатись. Але хочу ділитись європейським досвідом зі своїми колегами в Україні шляхом семінарів, лекцій та інших інфопродуктів.

Оксана Воробій: «Більшість студентів у Європі вступають в університет обдумано» - 6 - изображение


Вікторія Покатілова

 

 

 

 


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top