Купуємо квартиру в новобудові: як мінімізувати ризики

Купуємо квартиру в новобудові: як мінімізувати ризики - 1 - изображение

Изображение ErikaWittlieb с сайта Pixabay

Власне житло – напевно, мрія кожної людини. Багато хто обирає інвестувати на етапі будівництва, адже у такий спосіб можна отримати квартиру у декілька разів дешевше у порівнянні з уже готовим об’єктом. Ризики такого підходу теж доволі серйозні. Професійні юристи АО «Аурум Лекс» допомагають розібратися, які тонкощі слід врахувати.

Купуємо квартиру в новобудові: як мінімізувати ризики - 2 - изображение

Изображение Pexels с сайта Pixabay

Переваги новобудови

Один із важливих аргументів на користь інвестування у квартиру на етапі будівництва – нижча вартість за квадратний метр, особливо якщо ви купуєте житло на стадії котловану. В такому разі житло обійдеться вам на 50-150% дешевше, ніж якщо ви купуватимете ту саму квартиру після завершення будівництва та вводу в експлуатацію.

Інші суттєві переваги новобудови: розвинена інфраструктура (зокрема, наявність паркінгу, супермаркетів, кафе), доглянута прибудинкова територія, сучасні будівельні технології та нові комунікації, вдале планування.

Купуємо квартиру в новобудові: як мінімізувати ризики - 3 - изображение

Photo by Gabrielle Henderson on Unsplash

В чому ризики?

Але водночас при купівлі житла на етапі будівництва існують серйозні ризики.

1. Відсутність гарантій того, що право власності на житло в майбутньому буде зареєстроване, оскільки будь-яка реєстрація речових прав на нерухомість можлива лише після того, як будівля буде введена в експлуатацію. Саме через ризик того, що житло не буде добудоване, квадратний метр у новобудовах, які ще не введені в експлуатацію, коштує набагато менше у порівнянні з вартістю нерухомості такого ж класу на вторинному ринку.
2. Можливе затягування забудовником строків будівництва.
3. Неможливість введення в експлуатацію через порушення забудовником будівельних норм.

В ідеалі варто звернутися до професійного брокера, який знає усі тонкощі та допоможе на всіх етапах пошуку та купівлі квартири. Якщо ж ви вирішили пройти цей шлях самотужки, у пригоді стануть практичні поради від юристів АО «Аурум Лекс».

Вигідна інвестиція: 3 етапи

Щоб знизити ризики та придбати житло, яке відповідає вашим очікуванням, варто підійти до покупки з усією відповідальністю. Перш за все, слід визначитись з районом, в якому ви хочете купувати квартиру, площею, інфраструктурою, приблизною вартістю тощо. Після цього і можна починати підбирати варіанти. Складіть список того, що вам до вподоби.

1 етап. Перевірте надійність забудовника

Перш ніж їхати на об’єкт і спілкуватися з представниками відділу продажу, варто провести самостійне дослідження, використовуючи загальнодоступні ресурси в інтернеті.

  • Вивчіть сайт забудовника: як довго він існує на ринку нерухомості, які об’єкти вже були здані, чи порушувалися строки здачі в експлуатацію, які об’єкти він зараз будує, хід будівництва (як правило це фото попередніх періодів, а також онлайн-трансляція).
  • Перевірте забудовника за допомогою Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. За допомогою ідентифікаційного коду юридичної особи чи просто назви ви можете здійснити безкоштовний запит і отримати інформацію про забудовника (дата реєстрації, прізвище директора та засновника, розмір статутного капіталу, чи перебуває забудовник у процедурі банкрутства, чи має він відкрите відносно нього виконавче провадження тощо).
  • Публічна кадастрова карта дозволяє перевірити дані про земельну ділянку, на якій відбувається будівництво. До того ж, вам стане зрозумілим, на яких підставах забудовник використовує цю земельну ділянку: за правом володіння чи користування земельною ділянкою.
  • На Єдиному державному реєстрі судових рішень ви зможете перевірити чи приймає/приймав забудовник участь у розгляді судових справ за позовом третіх осіб, чи є претензії до нього як до забудовника тощо.
  • Кабінет електронних сервісів дозволяє отримати інформацію про забудовника з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, з Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство та багато інших даних. Щоб скористатися цим ресурсом, необхідно мати діючий ЕЦП (електронно-цифровий підпис). Зробити такий підпис можна у ПриватБанку, КонкордБанку, Банку «Південний», Monobank.
Купуємо квартиру в новобудові: як мінімізувати ризики - 4 - изображение

Изображение Michal Jarmoluk с сайта Pixabay

2 етап. Зустріч із забудовником

Якщо на першому етапі забудовник витримав усі перевірки, можна домовлятися про реальну зустріч із представниками відділу продажу. Під час поїздки на об’єкт зверніть увагу, наскільки ступінь готовності будинку відповідає заявленій на сайті. Попросіть забудовника надати вам для ознайомлення наступні документи:

• ліцензію на будівельні роботи;
• містобудівні умови і обмеження;
• дозвіл на будівництво;
• документи на землю;
• декларацію про початок будівельних робіт;
• технічні умови на підключення комунікацій.

Якщо якогось із цих документів немає або вам відмовляються його надати, це серйозний привід для настороженості.

Купуємо квартиру в новобудові: як мінімізувати ризики - 5 - изображение

Изображение PIRO4D с сайта Pixabay

3 етап. Підписання договору

Уважно прочитайте договір, який пропонує підписати забудовник. Серед основних видів договорів вам можуть надати наступні: попередній договір купівлі-продажу, договір купівлі майнових прав, інвестиційний договір тощо. Варіантів дуже багато, але у будь-якому разі, у кожному з цих договорів ви маєте побачити інформацію про: вартість придбання, умови оплати, дату здачі об’єкту в експлуатацію, умови розірвання договору, права і обов’язки сторін, форс-мажорні обставини. Дуже бажано отримати консультацію фахівця принаймні на цьому етапі, адже самостійно розібратися в договорі людині без юридичної освіти може бути важко.

Після закінчення будівництва та введення об’єкта в експлуатацію сторони договору підписують акт прийому-передачі та в обов’язковому порядку за вами мають зареєструвати право власності на об’єкт (як правило, це робить нотаріус, який працює з забудовником).Купуємо квартиру в новобудові: як мінімізувати ризики - 6 - изображение

З питань юридичних консультацій в АО «Аурум Лекс» звертайтеся за тел.: +38 (044) 496-85-84


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top