Право на освіту в Житомирі: запрацювали одразу дві Школи Супергероїв в дитячих лікарнях

Право на освіту в Житомирі: запрацювали одразу дві Школи Супергероїв в дитячих лікарнях - 1 - изображение

11 жовтня за підтримки соціального проекту «Право на освіту», яким опікується ведуча ТСН Наталія Мосейчук відкрилися дві «Школи Супергероїв» в обласній та міській лікарнях Житомирщини. До цієї події приєднались мер Житомира Сергій Сухомлин та голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма. 

Мета команди проекту «Право на освіту» відкрити освітні простори у 33-х лікарнях у всіх областях України. Адже взаємодія школи і лікарні є нормою у дитячих медичних закладах по всьому світу.

Декілька років поспіль два таких освітніх простори успішно функціонують в НДСЛ «Охматдит». А зараз запрацювали ще дві школи при лікарні в Житомирі. Це відбулось завдяки співпраці з місцевою владою, соціально-активним бізнесом та соціальній франшизі «Школа Супергероїв: посібник із втілення».

«Лікарня – це час можливостей. Варто просто поглянути на нього під іншим кутом та знайти правильний підхід. Соціальна франшиза в цьому стане провідником, аби відкривати для дітей світи розвитку та пізнання навіть у лікарняних реаліях», – зазначає Євгенія Смірнова, засновниця Школи Супергероїв та ГО «Small Heart with Art». 

Право на освіту в Житомирі: запрацювали одразу дві Школи Супергероїв в дитячих лікарнях - 2 - изображение Право на освіту в Житомирі: запрацювали одразу дві Школи Супергероїв в дитячих лікарнях - 3 - изображение Право на освіту в Житомирі: запрацювали одразу дві Школи Супергероїв в дитячих лікарнях - 4 - изображение Право на освіту в Житомирі: запрацювали одразу дві Школи Супергероїв в дитячих лікарнях - 5 - изображение

Створення шкіл при лікарнях підтримали головні лікарі Житомирської обласної дитячої лікарні та Дитячої лікарні ім. Башека Юрій Довгополий і Володимир Галайба. Житомирська міська та обласна ради виділили кошти на ремонтні роботи та облаштування навчальних класів. Управління освіти Житомирської ОДА виділило кошти на оплату праці вчителів.

«Школа в лікарні – необхідний крок у психологічному здоров’ї пацієнтів. До нас приїжджають діти з усієї області та перебувають на лікуванні місяцями. Школа Супергероїв надає можливість дітям не випадати з освітнього процесу, а отже безболісно повернутись до навчання у своїх звичних школах вдома», – зазначив головний лікар Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні ЮрійДовгополий.

«Через дітей змінюємось ми, дорослі. Особисто я переконався в цьому вже декілька разів. Насправді кожна деталь дуже важлива, адже правильно організований простір позитивно впливає на розвиток дітей. Зі свого боку ми готові підтримувати соціальні проекти, готові виділяти кошти, головне, щоб були такі драйвери процесу, як команди Право на освіту, Школи Супергероїв», – зазначив Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Проект також підтримали багато небайдужих: благодійний фонд «Ти не один» 1+1 Медіа, Фонд сприяння демократії Посольства США в Україні, Henkel, Kolorit, Trans-Atlantic Medical ReliefFoundation, IDS Aqua, EdPro, Видавництво «Генеза», меблева фабрика  «Луч», Житомирські Ласощі, Ролети України, Ergo, Vikly, Cooper&Hunter, дизайн-бюро «Двоеточие», Вольт, Євролампи, LIKO School.

Право на освіту в Житомирі: запрацювали одразу дві Школи Супергероїв в дитячих лікарнях - 6 - изображение Право на освіту в Житомирі: запрацювали одразу дві Школи Супергероїв в дитячих лікарнях - 7 - изображение Право на освіту в Житомирі: запрацювали одразу дві Школи Супергероїв в дитячих лікарнях - 8 - изображение

«Маленькі пацієнти двох житомирських лікарень – обласної та міської – пройшовши усі ранішні маніпуляції та процедури сядуть за парти. Бо у них відтепер є школи і  вчителі. Навряд чи у своїх місцевих школах вони почуватимуться так само комфортно і затишно. Дорослі зробили все можливе і неможливе, повірте, щоб лікарняні школи були оснащені за найсучаснішими освітніми вимогами. Нехай діти одужують і вчаться! Переконана, вони повернуть добро, зроблене для них, з любов’ю, своїй країні», – зазначає куратор проекту Право на освіту та Школи Супергероїв, Наталія Мосейчук.

Навесні 2018 року була створена робоча група за участю вчителів зі Львова, Києва, команди проекту «Право на освіту», експертів МОН та МОЗ. У грудні 2018 року презентовано положення, що захищає право кожної дитини на освіту при лікарнях по всій країні. Це важливо для  повернення шкіл до дитячих лікарень в Україні і перший суттєвий результат на рівні державних змін. МОН та МОЗ спільним наказом затвердили Положення про очну форму здобуття загальної середньої освіти в закладах охорони здоров’я, де є чіткий механізм забезпечення навчання при лікарні для кожної дитини, яка цього потребуватиме. З 2019 року на оплату праці педагогічних працівників передбачено 12 млн гривень.

Право на освіту в Житомирі: запрацювали одразу дві Школи Супергероїв в дитячих лікарнях - 9 - изображение Право на освіту в Житомирі: запрацювали одразу дві Школи Супергероїв в дитячих лікарнях - 10 - изображение Право на освіту в Житомирі: запрацювали одразу дві Школи Супергероїв в дитячих лікарнях - 11 - изображение

Школа Супергероїв – це забезпечення права на освіту для дітей, які перебувають в лікарнях та випадають із процесу навчання. Школи почали відкриватись, коли проект підтримала команда 1+1 медіа та особисто ведуча ТСН, куратор проекту «Право на освіту» Наталія Мосейчук. Така школа вже третій рік поспіль успішно функціонує в НДСЛ «Охматдит» у відділенні ВІЛ/СНІД. Понад рік тому, під час благодійного марафону у День захисту дітей  «Сніданок з 1+1» зібрав понад 650 тисяч гривень для відкриття Школи Супергероїв у відділенні токсикології НДСЛ  «Охматдит».

Команда проекту Право на освіту та ГО Small Heart with Art готові ділитися досвідом з усіма, хто долучиться до створення таких закладів у своїх містах, від обласних до районних.


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top