Рейтинг кав’ярень та гастрономічні тенденції 2019 року

Рейтинг кав’ярень та гастрономічні тенденції 2019 року - 1 - изображение

Світ   переживає   бум рослинного   способу життя. Усе  більше промислових виробників  і закладів харчування активно вводять  страви, які відповідають потребам не лише  веганів і вегетаріанців, але і людей, які обмежують  вживання м’яса і продуктів тваринного походження.

Тенденція  спостерігається  і в Україні: за  даними дослідження (Омнімбус, травень 2019 року) Київського    міжнародного інституту соціології, з 2017 року кількість веганів і вегетаріанців в  Україні зросла майже на 2%. Тобто наразі 7.1% населення України не вживають м’яса  та обмежують вживання продуктів тваринного походження. 38.8 % опитаних переконані, що збільшення рослинних опцій та альтернатив  необхідне, а майже 20% опитаних вважають, що наявність у закладі рослинних альтернатив може вплинути на їх вибір при відвідуванні цього місця. Зміна потреб споживачів та зростаюча популярність гастрономічних пропозицій змусили нас вивчити пропозицію мережевих кав’ярень. Відзначимо,  що рослинна дієта перестає бути нішею і стає частиною нашого повсякденного життя. Тому експерти Здорово Їмо перевірили, як найпопулярніші мережі  кафе реагують на зміни потреб споживачів.

В   основі   результатів   звіту – офіційні   відповіді, які отримані від представників мереж, та “польові” дослідження у    вибраних мережах кав’ярень, які проводилися у випадку відсутності офіційної відповіді. 30 мережевих закладів були розглянуті з урахуванням наявності   рослинного молока, десертів та солоних закусок 100% рослинного складу, рівня розповсюдження інформації та реклами рослинних опцій, а  також бажання до співпраці. В рейтингу була можливість набрати від – 3 до 9 балів.

РЕЗУЛЬТАТИ:

MIRA cafe – 5   закладів мережі   швидкого здорового   харчування, яка лише нещодавно  була заснована у Києві. У меню  представлені десерти, солоні закуски,  а також повноцінні страви без продуктів  тваринного походження: холодні закуски, обіди, салати, супи, сендвічі і роли. 

Honey – кафе-кондитерська,   де можна знайти неймовірні   десерти, більше п’яти видів рослинного морозива, а також солоні закуски у всіх закладах мережі. 

Далі з не менш  гарним результатом  і невеликим відривом  іде мережа закладів Crema Cafe. Тут ми побачили найбільший вибір рослинного молока і найменшу доплату за напої на його основі. В  Crema Caffe вартість напою залежить від молока на якому зроблений напій, за напій на соєвому молоці – доплата лише 10 гривень!

Найкращими серед мережевих закладів стали  Honey та MIRA cafe, які набрали найбільшу кількість балів. Обидва заклади можуть запропонувати рослинні альтернативи молоку у декількох варіантах у всіх закладах мереж.

Найгіршими виявились Coffee bus, Happy Cake і Lviv croissant. На жаль, тут не чекають тих, хто дотримується рослинної дієти або виключає молочні продукти зі своєї дієти. Саме  тому, експертами команди Здорово Їмо був створений путівник для менеджерів мереж, щоб ті з легкістю  знали, як вводити, позиціонувати та просувати рослинні страви. Завантажити та ознайомитись з путівником можна за посиланням: https://bit.ly/2Yxv6RV  

Рейтинг кав’ярень та гастрономічні тенденції 2019 року - 2 - изображение

РОСЛИННЕ МОЛОКО?

 У  більшості  кав’ярень, які  увійшли до рейтингу, можна випити напої на  основі рослинного молока. Це показує, що більшість закладів  уже реагують потребі споживачів використовувати замінники тваринних продуктів. За даними Nielsen, у 2018-му році світовий ринок рослинного молока  зріс на 20% і перевищив 3,3 млрд доларів.  

Для такого бізнесу в Україні є достатня сировинна база. А використання високоякісних технологій, обладнання та низька    собівартість дозволить продавати рослинне молоко як на внутрішньому ринку, так і на експорт.

ДЕСЕРТИ ТА СОЛОНІ ЗАКУСКИ

Ситуація  з наявністю  десертів та солоних  закусок у мережах закладів  виявилась не настільки хорошою,  як у випадку з молочними альтернативами:  менш ніж у половини закладів можна було знайти такі опції.Серед  закладів, які ми оцінювали, лише у половині можна було знайти солодкі снеки (пастила, мармелад і енергетичні батончики).    Повноцінні десерти можна знайти серед переможців нашого рейтингу MIRA cafe і Honey. В Міра кафе можна скуштувати неймовірні цукерки, а у Honey скуштувати не тільки цукерки, але і печиво та морозиво.

Також  мережа закладів  Brown Cup представляє  у своєму асортименті смачні  тістечка на рослинній основі і  рослинні батончики. Основні рослинні  страви та солоні закуски – велика рідкість серед кав’ярень міста Києва. У  MIRA cafe є найбільша кількість варіантів основних страв. Це і салати, супи, боули, роли, сендвічі – повноцінні обіди,  які знаходяться у тому ж ціновому діапазоні, що і страви з продуктів тваринного походження. 

Рейтинг кав’ярень та гастрономічні тенденції 2019 року - 3 - изображение

ЩО ДАЛІ?

Наше дослідження показало, що частина кав’ярень, які були згадані  вище, уже добре відповідають тенденції зростання попиту українських  споживачів на напої та десерти без компонентів тваринного походження. Які ж тут переваги:

1) Це приносить додаткову економічну вигоду самим мережам кав’ярень – частіше всього вегани ходять в місця, де готують тільки рослинну їжу. Їм не подобається, що на одній пательні     можуть бути приготовані м’ясні страви, а після нього сочевичну котлету. І якщо у закладі дають гарантію, що такого не відбудеться, то в майбутньому до них долучиться ще один спектр гостей. До того ж великі компанії друзів,  серед яких є хоч один веган, скоріше за все оберуть заклад, де є повноцінні страви-альтернативи,щоб йому не довелось їсти виключно гарніри;

2)  Використання  рослинних альтернатив  в деяких стравах – особливо у випічці – знижує їх собівартість;

3) Це плюс для групи людей, які за станом здоров’я, алергії або непереносимістю відмовились від компонентів тваринного походження. Так, згідно дослідженню  близько 34% українців мають непереносимість до лактози;

4) Позитивний вплив на навколишнє середовище: для виробництва більшості рослинних продуктів необхідно набагато менше природних ресурсів, ніж для виробництва м’яса.

 


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top