Один зі стартів «Пробігу під каштанами» відбудеться у підтримку Центру імені Філатова (м. Одеса)

Один зі стартів «Пробігу під каштанами» відбудеться у підтримку Центру імені Філатова (м. Одеса) - 1 - изображение

На щорічному київському «Пробігу під каштанами», який відбудеться 26 травня, учасники одного зі стартів будуть бігти в підтримку Інституту очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П.Філатова. Новий старт отримав назву «Пробіг наосліп».

Оргкомітет спортивно-благодійного Пробігу хоче привернути увагу до створення Центру запобігання дитячій сліпоті у стінах Інституту для всіх українських діток та закликає учасників підтримати ініціативу.

«Після проведення Пробігу до нас звертаються з проханнями про підтримку та проведення Пробігів в інших містах. Ці звернення лунають від партнерів, реципієнтів та учасників заходу. За останні роки кількість звернень значно збільшилась.

Проаналізувавши ситуацію, ми зрозуміли, що бігових заходів вистачає, проте практично всі вони мають більше комерційну основу. І фандрайзинг, як формат різностороннього розвитку спортивного проекту, не вирішує питання благодійної складової повною мірою.

Один зі стартів «Пробігу під каштанами» відбудеться у підтримку Центру імені Філатова (м. Одеса) - 2 - изображение

Тому ми прийняли рішення розповсюджувати вірус благодійності серед інших міст України і створити нові традиції. Цього року ми проведемо один зі стартів у підтримку Інституту очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П.Філатова Національної академії медичних наук України, який розташований у місті Одеса», – говорить Галина Філімонова, керівниця проекту «Пробіг під каштанами».

Впродовж дев’яти років в Інституті ім. В.П. Філатова працює група ентузіастів, яка бореться з проблемою втрати зору та інвалідизації новонароджених недоношених дітей через таке специфічне захворювання як ретинопатія недоношених (РН). Це захворювання стає причиною більшості випадків повної сліпоти в ранньому віці. Системні огляди новонароджених в трьох областях (Одеська, Херсонська, Миколаївська) і своєчасна допомога дозволили за цей час зберегти зір понад півтисячі дітей.

Як розповіла заступниця директора Інституту Філатова Марина Морозова, на базі закладу планується створити новий підрозділ – Центр запобігання дитячій сліпоті (ЦЗДС). Для цього збираються обладнати окремий діагностичний кабінет Центру, що забезпечить комфорт маленьких пацієнтів, їхніх батьків та лікарів під час проведення діагностики. В Центрі також буде здійснюватись подальший супровід дітей, яким була надана допомога, контроль стану їх очей після лікування. А накопичена в Центрі інформація сприятиме розробці нових методів лікування.

Співробітники хочуть забезпечити кабінет сучасним діагностичним обладнанням, створити умови для своєчасного виявлення проблем, що можуть загрожувати втратою зору в дитячому віці. Для майбутнього Центру запобігання дитячій сліпоті вже закуплена низка сучасного обладнання та оснащення, серед якого – сучасна педіатрична ретинальна камера з можливістю відео-, фотофіксації стану сітківки PanoCam LT (США). Це обладнання – єдине в Україні. Також потрібно підготувати приміщення під діагностичний кабінет, однак повністю відремонтувати та оснастити кабінет власними силами Інститут не може. Для цих цілей необхідно зібрати ще 378 тисяч гривень.

У Інституті Філатова переконані, що створення Центру запобігання дитячій сліпоті та поширення інформації про нього дозволить дати батькам відповідь на питання «Куди звертатись у разі виникнення проблем?» і таким чином допомогти більшій кількості дітей.

Один зі стартів «Пробігу під каштанами» відбудеться у підтримку Центру імені Філатова (м. Одеса) - 3 - изображение

«80% інформації, що людина отримує про навколишній світ, вона отримує з допомогою органу зору. Раніше, коли дитина народжувалась сліпою чи втрачала зір, це вважалося покаранням за гріхи. Сьогодні збереження або повернення зору – буденна практика для лікарів. Ми звертаємось по допомогу до всіх небайдужих, що хочуть і можуть підтримати Інститут в справі створення Центру запобігання дитячій сліпоті. Це наша спільна справа – дати нашим маленьким співгромадянам можливість бачити світ, дати шанс на нормальне життя», – звертаються співробітники Інституту імені Філатова.

«Пробіг під каштанами» – це наймасовіший спортивно-благодійний захід країни, який проводиться з 1993 року і за цей час став візитівкою столиці. Щороку захід збирає тисячі учасників, сотні компаній. З 2002 року реципієнтом Пробігу є Центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України – єдиний медичний заклад в Україні, де роблять операції дітям з вродженими вадами серця, починаючи з перших днів життя. На зібрані під час Пробігу кошти закуповують необхідне обладнання та витратні матеріали для закладу. Минулого року за допомогою благодійних внесків вдалося зібрати рекордні два мільйона гривень. Центр кардіології залишається головним реципієнтом Пробігу!

Один зі стартів «Пробігу під каштанами» відбудеться у підтримку Центру імені Філатова (м. Одеса) - 4 - изображение

«Пробіг під каштанами» – перша і єдина в Україні спортивно-благодійна подія. Вже 27-й рік поспіль ми організовуємо свято добра, щоб показати, що допомагати це – приємно і весело. Саме такий формат проведення заходу обраний БО «Благодійний фонд «Пробіг під каштанами» не випадково. Особливістю «Пробігу під каштанами» є те, що кожен учасник може відчути радість моменту допомоги тим, хто цього потребує. Зарядитися неймовірною енергетикою об’єднання заради добра», – розповідає Ірина Кузнєцова, ініціатор та організатор Пробігу, Президент Благодійного фонду «Пробіг під каштанами».

Деталі щодо нового старту “Пробіг наосліп” будуть відомі у травні.


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку

Top